ـ دکتر مرتضی نورایی، استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان، 19 شهریور 1392 در حاشیه دفاع پایاننامه دکتری تاریخ محلی در این دانشگاه اظهار کرد: دانشگاه اصفهان تنها دانشگاهی است که در رشته تاریخ محلی دانشجوی دکتری میپذیرد و از سال 1386 تاکنون 16 نفر در این رشته پذیرفته شدهاند. این دانشجویان پس از فارغالتحصیلی در رشته تاریخ محلی میتوانند در عرصههای مختلف تاریخ محلی سراسر کشور مشغول به تحقیق و پژوهش شوند، البته این رشته شاخههای مختلفی دارد که یکی از این شاخهها تاریخ شفاهی است که بدون شک با عنوان تاریخ آینده شناخته میشود و دارای اهمیت بسیاری است.
در این روز مولود ستوده و ابوالفضل حسنآبادی، نخستین فارغالتحصیلان دوره دکتری تاریخ محلی دانشگاه اصفهان، از رسالههای خود دفاع کردند. موضوع رساله دکتری مولود ستوده، موضوعیابی و کالبدشکافی آن در تاریخنگاریهای محلی از سال 1135 تا 1344 هجری قمری بود و ابوالفضل حسنآبادی موضوع رساله دکتری خود را به مؤلفههای تاریخنگاریهای محلی از سال 1304 تا 1380 هجری شمسی اختصاص داده بود و در رساله خود بیشتر سعی کرده بود نشان دهد که تاریخ محلی معاصر، مانند تاریخ قدیم به تبیین افتخارات و خوبیها پرداخته است.
ـ سرگی یوركین Sergey Verevkin كه دی ماه سال 1390 به حوزه هنری آمده و از بخشهای مختلف دفترهای ادبیات انقلاب اسلامی و ادبیات و هنر مقاومت بازدید كرده بود، به تازگی بار دیگر به حوزه هنری آمد و با مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبيات و هنر مقاومت و مركز مطالعات و تحقيقات فرهنگ و ادب پايداري دیدار و گفتوگو كرد. این نویسنده روس كه دو سال قبل در حال تحقیق برای نگارش اثری با موضوع دفاع مقدس ایران بود، در دیدار خود خبر از انتشار این اثر با عنوان «با عطر شهادت Аромат Мученика » به زبان روسی و در مسکو و همچنین از شروع نگارش كتاب تازهاش با عنوان «ناگفتههای جنگ ایران و عراق» خبر داد. مرتضی سرهنگی با اعلام این كه دفتر ادبیات و هنر مقاومت برای همكاری با این محقق و نویسنده روس آماده است، گفت: كتابخانه تخصصی جنگ این دفتر میتواند منابع لازم را برای نگارش كتاب بعدی در اختیار شما قرار دهد.
وی در پیشنهادی اظهار كرد: یكی از موضوعاتی كه در پژوهشها، ادبیات و خاطرات جنگ ایران و عراق به خوبی دیده نشد، وضعیت زندگی اسرای عراقی در ایران است كه برای هر محققی جذاب و تازه است. شاید در دنیا بی نظیر باشد كه سرباز دشمن در كشور نگهدارنده خاطراتش را بنویسد. ارتش ایران قوانینی كه برای نگهداری اسیران عراقی وضع كرده از قوانین كنوانسیون ژنو هم انسانیتر است. برای مثال قانونی وضع شد كه طبق آن سربازان و نظامیانی كه از جنگ صدمه دیدهاند حق نگهبانی از اسرای عراقی را ندارند چرا كه احتمال میرفت به خاطر صدمهای كه دیده اند با اسیران عراقی بد رفتاری كنند. در اردوگاههای نگهداری اسرای عراقی تنها یك آشپزخانه وجود داشت و همان غذایی كه سرباز و فرمانده میخورد اسرای عراقی هم میخوردند.
سرگی یوركین از پیشنهاد نگارش زندگی اسرای عراقی در ایران در كتاب تازهاش استقبال كرد.
ـ وحید فرجی، رئیس حوزه هنری استان قم گفت: در هفته دفاع مقدس شب خاطرهای با حضور راویان جبهه و جهاد تدارک دیده شده است که در محل نمایشگاه هفته دفاع مقدس قم برگزار میشود. در حوزه ادبیات پایداری جلسه نقد و بررسی «پروژه تدوین خاطرات حفر تونل» که روایتی است از یک تونل و فرار از زندان بعثیهای عراق توسط تعدادی از رزمندگان و نشست مهارتافزایی تاریخ شفاهی دفاع مقدس برگزار خواهد شد. این نشست در واقع نشست تکمیلی دوره تاریخ شفاهی است که پیش از این به همت واحد ادبیات پایداری حوزه هنری قم برگزار شده بود.
ـ هیات وزیران دولت جمهوری اسلامی ایران، بنا به پیشنهاد هیات امنای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و در اجرای تبصره 1 ماده 5 اساسنامه بنیاد یاد شده، تصویب کرد که وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عضو هیات امنای بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس شوند.
ـ ابوالفتح مومن، از کارشناسان مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور(همدان) درباره برگزاری کارگاههای تاریخ شفاهی در این منطقه گفت: این دورهها ویژه نویسندگان حوزه دفاع مقدس و به صورت ماهانه برگزار میشوند. در پایان به همه افراد گواهی حضور در این کلاسها اعطا خواهد شد و در نهایت، نویسندگان با در اختیار داشتن اینگواهینامه میتوانند به نگارش آثار در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس اقدام کنند. تعریف، کلیات معرفی مراکز تاریخ شفاهی داخلی و خارجی، رسالت آنها و اینکه چه اهدافی دارند، سرفصلهایی مانند نسبت تاریخ شفاهی با سند، تفاوت تاریخ شفاهی با گونههای خاطره گویی و خاطره نویسی، شیوه مصاحبه، وظیفه یک مصاحبهگر در مصاحبههای تاریخ شفاهی، نوع تعامل، شیوههای تدوین متنهای مصاحبه و گویاسازی آنها در این کارگاهها مطرح میشوند.
ـ سه كانون تاريخ شفاهي، نويسندگان و پرسشگران مرتبط با خانه پژوهش محلات با هدف ارتقاي سطح فرهنگي و اجتماعي محله، افزايش آگاهي و مشاركت شهروندان و احياي هويت محلي در سطح محلات منطقه يك شهرداری تهران تشكيل شد. اين كانونها با تلاش 21 پژوهشگر در 21 خانه پژوهش و با مشاركت 296 عضو تشکیل شدهاند. كانون تاريخ شفاهي با عضويت ساكنين قديمي محلات و با هدف اصلي، گردآوري و مستندسازي تاريخ محله كه سينه به سينه نقل گرديده و در جايي مستند نگرديده است شكل گرفت.
ـ کتاب «عملیات مرصاد و سرنوشت منافقین» با موضوع واکاوی تشکیل سازمان مجاهدین خلق از سال 1344 تا جریان شکست آنها در عملیات مرصاد به قلم محمدعلی صدرشیرازی، از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد. بخشی از این کتاب نیز به مرور خاطرات برخی چهرهها از عملیات مرصاد، مانند ابراهیم حاتمیکیا، کارگردان سینمای ایران اختصاص دارد. روایت مستندی هم از زندگی شهید مصطفی سقطفروش را مرضیه نظرلو در کتاب «بهشت در انتظار» نوشته است. شهید سقطفروش از نیروهای اطلاعات، عملیات قرارگاه قدس بود و سال 1367 در عملیات مرصاد به شهادت رسید. نظرلو برای تالیف «بهشت در انتظار» 35 ساعت مصاحبه با خانواده، دوستان و همرزمان شهید انجام داده است. این کتاب را انتشارات صریر به چاپ رسانده است.
ـ کتابهای «جنگ شهرها» و «تهران در جنگ» نوشته یحیی نیازی، از سوی کارشناسان مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس مراحل بررسی را سپری میکنند. «تهران در جنگ» بُرشی از وضعیت تهران در دوران دفاع مقدس است و «جنگ شهرها» به موضوع بمبارانهای تهران میپردازد. مکانهایی که مورد هدف قرار گرفت، چگونگی تخلیه مردم از مکانهای خطر، شیوه امدادرسانی به آنان، چگونگی بازسازی مناطق بمباران شده، شیوههای ساخت پناهگاهها، نحوه آموزش به دانشآموزان در هنگام تعطیلی مدارس تهران در مقاطع مختلف جنگ، از موضوعهای مورد بحث کتاب «جنگ شهرها» است. کتاب «تهران در جنگ» هم به تمام موضوعات مرتبط با تهران از جنبههای اقتصادی، اجتماعی، اعزامهایی که از تهران به جبههها انجام میشد و تصمیمهای اتخاذ شده در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که فقط به پایتخت ایران مربوط میشد، پرداخته است. به گفته نیازی، این کتابها پس از بررسی از سوی کارشناسان مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، توسط انتشارات همین مرکز به چاپ خواهند رسید.
ـ بیش از 74 هزار تصویر از علما و عرفای شیعه از دوره صفوی تا دوره معاصر به آرشیو عکسهای کتابخانه مجلس شورای اسلامی افزوده شد. این کار با رایزنی با یکی از محققین که صاحب یک مجموعه عکس بی نظیر از علما و عرفای شیعه بود، صورت گرفت. با توافقات صورت گرفته با صاحب مجموعه قرار بر آن شد که هر تصویری نیز که از این پس به دست وی برسد نیز تحویل مرکز اسناد کتابخانه مجلس شود. طی چهار سال گذشته آرشیو عکس کتابخانه مجلس با 25 هزار تصویر غنی شده است.
ـ سید جعفر جوادی، یکی از نویسندگان کتاب «خَرق: تاریخ معاصر، فرهنگ و جغرافیا» که به تازگی منتشر شده، گفت: گروهی از طلاب اهل روستای خرق ومقیم قم مصمم به تدوین چنین کتابی شدند وفعالیتها با همراهی سید محمود سامانی وسید جلیل جوادی آغاز شد. در حدود 5 هزار صفحه ازفرهنگ وتاریخ وجغرافیای روستا طی 2سال جمع آوری وآنچه که در توان نویسندگان بود مستند سازی شد. در ابتدای کتاب به امامزاده عبدالرحمان (ع) روستای خرق پرداخته شده که چگونه این امامزاده در این نقطه مدفون شده است. در فصلهای بعدی به سادات روستای خرق و مهاجرت آنان از روستا، روستای خرق وانقلاب اسلامی وارائه مستنداتی از فعالیتهای مردم این روستا برای تحقق پیروزی انقلاب ودفاع مقدس، جغرافیای منطقه، رودخانه روستا، مکتب داران، مشاغل و.. پرداخته شده است. نام شهدا، رزمندگان، جانبازان روستا هم در کتاب آمده است. همیشه نخستینها نقص دارند و امیدواریم مردم منطقه با مطالعه آن درصورت داشتن مستنداتی مبنی بررد یا تصدیق مطالب، آنها به نویسندگان ارائه کنند تا درچاپهای بعدی استفاده شود. مستند سازی تاریخ وفرهنگ شفاهی با توجه به وجود روایتهای متفاوت از یک واقعه خالی از نقص نیست. امیدواریم این فعالیتهای فرهنگی با حضور علاقمندان افزایش یابد تا تاریخ شفاهی به تاریخ مکتوب تبدیل شود.
ـ مجمع ناشران دفاع مقدس از عرضه کتابهایی مانند مجموعه خاطرات «پایی كه جاماند» و «كالكهای خاكی» و در مجموع ۸۰ اثر دفاع مقدس در نمایشگاه بینالمللی كتاب فرانكفورت که نیمه دوم مهر ماه امسال برگزار میشود، خبر داد. چكیدهای از كتابها ترجمه شده و برای معرفی به ناشران بینالمللی عرضه خواهد شد.
ـ صفحهای با عنوان «روزشمار [آیتالله] سید روحالله خمینی از ۱۳۴۱ تا انقلاب ۱۳۵۷ ایران» به تازگی در این نشانی ایجاد شده است:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%B2%D8%B4%D9%85%D8%A7%D8%B1_%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%D8%B1%D9%88%D8%AD%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87_%D8%AE%D9%85%DB%8C%D9%86%DB%8C_%D8%A7%D8%B2_%DB%B1%DB%B3%DB%B4%DB%B1_%D8%AA%D8%A7_%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8_%DB%B1%DB%B3%DB%B5%DB%B7_%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86
ـ دانشگاه آیتاللهالعظمی بروجردی در شهر بروجرد، دارای کتابخانه تخصصی دفاع مقدس با 2300 جلد کتاب است. مجوز راهاندازی رشته ادبیات مقاومت در این دانشگاه هم اخذ شده و از مهر ماه 93 در این رشته دانشجو پذیرفته میشود.
ـ برنامه «قصه شب» رادیو ایران اقتباسی آزاد از کتاب «دا» را در قالب مجموعهای ۳۰ قسمتی پخش میکند. در این روایت که «خبر آن روزها» نام دارد، خانواده زهرا با توجه به شرایط حاکم و ستم و ظلم حزب بعث عراق، بصره را ترک کرده و مجبور میشوند به خرمشهر مراجعت کنند. این برگشت همزمان با اوایل جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و اتفاقات خرمشهر است. به شهادت رسیدن پدر و برادر زهرا، حضور داوطلبانه زهرا برای کمک به خرمشهر و شناسایی اجساد شهدا و سقوط خرمشهر از دیگر وقایع این داستان است. «دا» پرفروشترین كتاب خاطره دفاع مقدس، شامل خاطرات سیده زهرا حسینی به قلم سیده اعظم حسینی است.
ـ مجموعهای با عنوان «شکوه ایران باستان» در چهار جلد و درباره هنر و معماری دوران هخامنشی، در آمریکا چاپ شد. این مجموعه حاصل 14 سال تلاش و پژوهش حمید نظریزاده برای معرفی تاریخ كهن ایران است. كتاب اول مجموعه نگاهی به تاریخ، هنر و معماری امپراطوری هخامنشی با 192 تصویر از كاخها، نقشبرجستهها و اشیاء به جای مانده از آن زمان، سه پوستر پانوراما (به صورت تاشو) و بازسازی 11 بنا به صورت حجمنما (معماری كاغذ) در 166 صفحه دارد. جلد دوم شامل 26 تصویر رنگی و 25 نقش برجسته به صورت حجمنما از اشیاء و آثار هنری دوران هخامنشی و بازآفرینی سنگ و نگارههای تخت جمشید، بیستون و پاسارگارد است. جلد سوم این كتاب شامل 36 تصویر رنگی، یك پوستر پانوراما (تاشو) از كل پلكان آپادانا، 25 نقش برجسته به صورت حجمنما (معماری كاغذ)، یك پارچه و یك فرش پازریك كه از موزههای سراسر جهان گردآوری شده، است. جلد چهارم نیز سه بعدی و قابل تماشا با عینك مخصوص و دارای تصاویری سه بعدی از 69 اثر باستانی دوران امپراطوری هخامنشی از درون كاخها و بناهای دوران باستان است.
ـ نمایشگاه عکس «سرزمین مقدس» در موزه هنرهای معاصر فلسطین افتتاح شد. این نمایشگاه 40 عکس از معماری بیتالمقدس به همراه فیلمی که در سال 2010 از این شهر گرفته شده، در بر دارد. در یکی از تصاویر منبر بزرگی که قدمتی چند صد سال داشت، مشاهده میشود، منبری که روز 30 مرداد 1348 در هنگام آتشسوزی در بخشی از مسجدالاقصی در فلسطین اشغالی توسط افراد متعصب صهیونیست از بین رفت. همچنین فیلمی که در این نمایشگاه به نمایش درمیآید، حضور سیاحان و زندگی شهری در پشت دیوار حائل و در بخش صهیونیستنشین را روایت میکند. دیوار حائل نیز در تصاویر بیانگر تفاوت بارز زندگی شهروندی میان دو قشر مسلمانان و یهودیان است. نمایشگاه عکس «سرزمین مقدس» تا 11 مهر در تهران میدان فلسطین، خیابان شهید برادران مظفر، تقاطع خیابان بزرگمهر، شماره 74 برپاست.
ـ مهدی منعم که در طول ۲۵ سال گذشته عکاسی از قربانیان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را تجربه کرده، از تداوم این پروژه عکاسی خبر داد و گفت: «تا زمانی که مین و جانباز شیمیایی در کشورم وجود دارد، پروژه عکاسی از قربانیان جنگ را ادامه میدهم.» وی از برپایی نمایشگاهی از آثارش با عنوان «قربانیان جنگ، سفیران صلح» در گالری نی، واقع در تهران، خیابان شهید موحد دانش (اقدسیه)، کوچه نیلوفر، شماره سه، سازمان فرهنگی و هنری فارسی زبانان خبر داد که ۳۰ شهریورماه 92 برپا خواهد شد و شامل مجموعهای از عکسهای تازه و دیده نشده قربانیان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از ۵ استان مرزی کشور شامل کردستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجان غربی و خوزستان است.
ـ جلد دوم کتاب «حدیث نفس» دربرگیرنده خاطرات حسن کامشاد، مترجم و منتقد ادبی از سوی نشر نی روانه کتابفروشیها شده است. این کتاب شامل دو بخش کلی «سالمندی: از 1355 تا 1360» و «کهنسالی: از 1360 تا 1389» است. «شاهرخ [مسکوب] در پاریس» و «فولکس قراضه بازرگان» نام برخی از سرفصلهای بخش نخست و «استفاده و سوءاستفاده از تاریخ»، «نوشتن با دوربین» و «یادداشتهای فروغی» نیز نام تعدادی از سرفصلهای بخش دوم این کتاب است. جلد نخست کتاب «حدیث نفس» از سال 1388 تاکنون به چاپ سوم رسیده است.
ـ کتاب «سیاستمدار مورخ» شامل زندگی، آثار و اندیشههای میرزا حسنخان مشیرالدوله (پیرنیا) به همراه برگههایی از اسناد و عکسهایی از وی، به قلم امید اخوی و با مقدمه محمدابراهیم باستانی پاریزی توسط انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی منتشر شده است. مشیرالدوله اولین صدراعظم بعد از انقلاب مشروطه ایران است و در دورههای قاجار و پهلوی سمتهای بسیاری را برعهده داشت.
ـ مرکز تاریخ عمومی دانشکده هنر، طراحی و فن آوری سریشتی، از برپایی اولین مدرسه زمستانه تاریخ شفاهی از ششم تا پانزدهم نوامبر (15 تا 24 آبان 1392) در بنگلور هند خبر داد. در جمع اساتید این مدرسه الکساندرو پرتلی (از ایتالیا)، میروسلاو وانک (از جمهوری چک) و سوزان شریبمان (از ایرلند) حضور دارند. همچنین پیشبینی میشود تاریخ نویسان شفاهی از هند و پاکستان و بنگلادش به این جمع بپیوندند تا علاوه بر مطالب نظری، فن آوریهای ضبط و بایگانی و استفاده از شبکهها و رسانههای جدید برای نشر تاریخ شفاهی نیز پوشش داده شود. نشانی پایگاه اطلاع رسانی این برنامه چنین است: cphwinterschool.wordpress.com
ـ پایگاه اطلاع رسانی جدیدی در زمینه تاریخ شفاهی به تازگی از سیدنی استرالیا و با نشانی sydneyoralhistories.com.au راه اندازی شده است. این کار توسط واحد تاریخ در شورای شهر سیدنی انجام شده که بر حومه داخلی و منطقه تجاری شهر سیدنی نظارت دارد. حدود 60 مصاحبه در حال حاضر در این پایگاه وجود دارد و چند صد مصاحبه تهیه شده و روند جمع آوری آنها ادامه دارد.
ـ کتاب رییس پیشین مجلس کره جنوبی که حکایت فتح استانبول را بیان میکند، در شش ماه به چاپ سی و یکم رسید. کیم یونگ اُ، نویسنده کتاب «سلطان و امپراتور» گفته است: هنگاهی که رئیس مجلس بودم، سفری رسمی به استانبول انجام دادم، در این سفر فرصت بازدید از موزه جنگ استانبول را پیدا کردم. در آنجا زنجیرهایی که بیزانسیها برای جلوگیری از ورود کشتیهای عثمانی به تنگه بسفر در زیر آب نصب کرده بودند، توجهم را جلب کرد. پس از آن دریافتم که سلطان جوان عثمانی، که در آن زمان 21 سال بیشتر نداشت، بیش از ۲۰ کشتی نظامی را از خشکی به خلیج شاخ طلایی حمل کرده و این گونه توانسته بود بر قسطنطنیه غلبه کند. نبوغ نظامی سلطان محمد دوم که پس از این پیروزی تاریخی سلطان محمد فاتح لقب گرفت، مرا تحت تاثیر خود قرار داد. بعد از شروع تحقیقات متوجه شدم که تاریخ نگاران غربی به این پیروزی مهم که تاریخ جهان مسیحیت را تغییر داد، توجه چندانی نکردهاند. با این وجود که کتاب «سلطان و امپراتور» دارای اشتباهات تاریخی است اما مردم کره جنوبی استقبال خوبی از آن کردند و این نمایانگر علاقه مردم به دانستن تاریخ عثمانی است.
ـ مجموعهای از مقالات آریل دورفمن، رماننویس و نمایشنامهنویس شیلیایی، با ترجمه عبدالله کوثری در کتاب «در جستوجوی فِرِدی» از سوی نشر لوح فکر منتشر شد. دورفمن این کتاب را براساس خاطرات خود از سفر به یکی از مناطق کویری شیلی نوشته است.
ـ مراسم اهدای هفتاد و هشتمین جایزه آنیسفیلد- وولف 2013 برای تجلیل از موضوعهای ضدنژادپرستی و گفتوگوی فرهنگی با حضور پنج برنده برگزار شد و هر یک مبلغ 10 هزار دلار به عنوان جایزه دریافت کردند. کوین پاورز برای کتاب «پرندگان زرد» و لیرد هانت برای کتاب «دسته یک» برندگان بخش داستانی بودند. «پرندگان زرد» درباره جنگ در عراق و «دسته یک» درباره دو برده از کنتاکی است که رودر روی مالک سفیدپوستشان میایستند. برنده بخش شعر، اوژن گلوریا بود که برای «جنگ سالار محبوب من» جایزه خود را دریافت کرد. این شاعر جوان در مجموعه شعر خود به میراث فیلپینی، سامورایی، پدران، مردانگی و خاطره پرداخته است. اندرو سالمون نیز در بخش غیرداستانی برای «دور از درخت» جایزه دریافت کرد. شماری از برجستهترین چهرههای مبازه با نژادپرستی از جمله لنگستون هیوز در سال 1954، مارتین لوتر کینگ در سال 1959، نادین گوردیمر در سال 1988، تونی موریسون در سال 1988، ادوارد سعید در سال 2000 و درک والکات در سال 2004 این جایزه را دریافت کردهاند.
ـ بیست و پنحمین نمایشگاه کتابهای انسان شناسی و تاریخی 26 سپتامبر(4 مهر92) در موزه ملی انسانشناسی مکزیک برگزار میشود. این رویداد با حضور 50 مرکز انتشاراتی در زمینههای تاریخ، انسانشناسی، قوم نگاری، زبانشناسی، علوم اجتماعی و باستانشناسی برگزار خواهد شد. نمایشگاه کتابهای انسانشناسی و تاریخی که هر سال توسط موسسه ملی انسانشناسی و تاریخ مکزیک برگزار میشود، در سالهای گذشته با حضور بیش از 120 هزار بازدید کننده همراه بوده است. این نمایشگاه تا 6 اکتبر(14 مهر) ادامه خواهد داشت.
ـ تاکنون پاک کردن خاطرات دردناک از حافظه مختص کتابها و فیلمهای تخیلی بود، اما محققان موسسه تحقیقاتی اسکریپس در فلوریدا موفق به پاک کردن حافظه موشها و موشهای صحرایی شدند. سرپرست این تحقیق، کورتنی میلر گفت این موفقیت موجب امیدواری در درمان اختلالات استرس پس از سانحه میشود. این روش مانع عملکرد پروتئین اکتین میشود. این پروتئین نقش بسزایی در اطلاعات حافظه دارد و حافظه دردناک پاک و بقیه خاطرات دست نخورده باقی میمانند. نتایج این آزمایش درموشها نشان داد حافظه مربوط به اعتیاد در آنها از بین رفته اما خاطرات دیگر دست نخورده باقی مانده است.
ـ کتاب «جورج اورول: یک زندگی در نامهها» که دربرگیرنده نامههای جورج اورول، داستان نویس، روزنامهنگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی است، به انتخاب و یادداشت نویسی پیتر دیویسون و از سوی انتشارات لیورلایت منتشر شده است. اورول، افسری پلیس در برمه، ظرفشویی در فرانسه، ولگردی و بیخانمانی در انگلستان، سربازی در اسپانیا، گزارشگری جنگ در آلمان و کشاورزی در جزایر هیبرید (در اسکاتلند) را در زندگی خود تجربه کرد.
ـ زندگینامه «نخستین فرعون مونث (حتشپسوت)» به قلم پاملا دِل، با ترجمه فاطمه شاداب و از سوی انتشارات ققنوس در قالب مجموعه «شخصیتهای تاثیرگذار» راهی بازار کتاب شد. مآتکاره حتشپسوت، نخستین زن قدرتمند در تاریخ مصر باستان و نخستین و قدرتمندترین فرعون مونث جهان است که تا اواسط قرن نوزدهم ناشناخته ماند.
ـ یک کتاب زندگینامه جدید که به زندگی و آثار لارنس اولیویه میپردازد، ناگفتههای جدیدی از زندگی این بازیگر تئاتر و سینما را طرح میکند. به مناسبت پنجاه ساله شدن تئاتر ملی بریتانیا، فیلیپ زیگلر، زندگینامه اولیویه را که نخستین مدیر این تئاتر بود، منتشر کرده است. زیگلر برای نوشتن این کتاب از بیش از پنجاه ساعت مصاحبه موجود از مارک اموری، ویراستار طولانی مدت نشر اسپکتیتور که مامور همکاری با اولیویه برای نوشتن زندگینامهای خودنوشت برمبنای زندگی او شده بود، استفاده کرده است. اموری در سال 1979 این مسئولیت را برعهده گرفته بود. اولیویه در واقع تصمیم گرفته بود خودش چنین کتابی را بنویسد، اما مصاحبههای منتشر نشده با او که همچنان باقی مانده بودند، به زیگلر کمک کرد.
ـ کتاب «مرگ بسیار آرام» اثر سیمون دوبوآر، فیلسوف، نویسنده و متفکر فرانسوی به زودی با ترجمه محمد مجلسی از سوی انتشارات دنیای نو منتشر میشود. وی در این کتاب خاطرات و احساسات اعضای خانوادهاش را در هفتههای پایانی زندگی مادرش بیان کرده است. زندگینامه خودنوشت آنی ارنو، نویسنده فرانسوی هم در قالب کتاب «جایگاه» با ترجمه دینا کاویانی از سوی انتشارات همشهری منتشر شده است.
ـ رودیگر زافرانسکی، بیوگرافینویس مشهور آلمانی با کتاب 800 صفحهای «گوته، اثر هنری زندگی» جایگاه نخست را در جدول هفتگی پرفروشترین کتابهای غیرداستانی کشورش از آن خود کرد. او از طریق نامهها، دفترچههای یادداشت و گفتوگوها به شخصیت یوهان ولفگانگ فون گوته، ادیب، نویسنده، نقاش، فیلسوف و سیاستمدار آلمانی نزدیک شده است.
ـ عباس خضر، نویسنده عراقی به عنوان برنده امسال جایزه نلی – زاکس شهر دورتموند که ارزش آن 15 هزار یورو است، معرفی شد. این جایزه 15 دسامبر (24 آذر) اهدا میشود. فرار از شکنجهگاههای صدام، ماجرای پناهندگی غیرقانونی و تلاش برای آن که ارتباطش را با دوستان و اقوام خود در عراق همچنان برقرار نگهدارد، موضوعهای سه اثری هستند که تا کنون از خضر منتشر شده است. وی امسال دومین جایزه هیلده را نیز برای ادبیات در تبعید، نصیب خود کرد. او متولد سال 1973 در بغداد است. سال 1996 پس از محکومیت به دلایل سیاسی و بعد از دو سال تحمل حبس، از عراق گریخت.