ـ کتاب «خاطرات دکتر حسن روحانی: انقلاب اسلامی (1341-1357)» از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به چاپ جدید میرسد. مجلد دوم این کتاب به خاطرات او از دوران دفاع مقدس اختصاص دارد و هنوز منتشر نشده است. «امنیت ملی و دیپلماسی هستهای» اثر دیگری از حسن روحانی درباره خاطرات او از مسائل موضوع انرژی هستهای جمهوری اسلامی ایران در زمانی که مسئولیت این پرونده را داشته، است. این کتاب از سوی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام چند نوبت چاپ شده است. حجتالاسلام دکتر حسن روحانی با کسب اکثریت آرا در انتخابات روز جمعه 24 خرداد 1392 به عنوان رئیسجمهور منتخب مردم ایران در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری انتخاب شد.
ـ هدایت الله خادمی، مدیر عامل شرکت حفاری شمال گفت: صنعت حفاری یکی از مهمترین ارکان بخش بالادستی صنعت نفت کشور است و بر همین اساس دانش و تجربه موجود در پیشکسوتان این صنعت می تواند همچون گنجینهای از دانش برای نسل امروز و فردای صنعت حفاری ارزش آفرینی کند. طرح مستند سازی تجارب و ایدههای پیشکسوتان صنعت حفاری در قالب یک پروژه تاریخ شفاهی توسط شرکت حفاری شمال اجرا خواهد شد و امیدواریم به زودی نخستین مجلد از این مجموعه ارزشمند را به جامعه صنعت حفاری کشور تقدیم کنیم.
ـ علی انصاریان، مدافع اسبق تیم ملی فوتبال ایران و تیمهای پرسپولیس و استقلال با اشاره به اینکه در نظر دارد کتاب خاطراتش را منتشر کند، نوشتن این اثر را پاسخ به ابهاماتی دانست که درباره جدایی وی از پرسپولیس و پیوستن او به استقلال مطرح شد. وی گفت: فکر انتشار خاطراتم را از سالهای پیش و زمانی که از پرسپولیس کنار گذاشته شدم، در ذهن داشتم.
پژمان جمشیدی، بازیکن اسبق پرسپولیس و تیم ملی فوتبال کشورمان هم گفت: پخش مجموعه تلویزیونی «پژمان» که بر اساس خاطراتش ساخته شده است، زمینه مناسبی را برای انتشار زندگینامهاش فراهم میکند. از نیمه دوم سال گذشته مشغول جمعآوری خاطرات پراکندهام برای انتشار در قالب یک کتاب بودم اما مشغله فراوان من برای ایفای نقش در سریال «پژمان» باعث شد این کار به تعویق بیفتد. به احتمال فراوان این سریال در شبهای ماه مبارک رمضان امسال از شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش خواهد شد.
ـ مهدی مظفری ساوجی، مدیر دفتر پژوهش مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری، جدیدترین كتابش را با عنوان «مطلب از این قرار است» به انتشارات سوره مهر سپرد. در این كتاب، گفتوگوهایی با شاعران شاخصی همچون علی معلم دامغانی، علی موسوی گرمارودی، طاهره صفارزاده، عبدالجباركاكایی، محمدرضا عبدالملكیان، علیرضا قزوه، محمد كاظم كاظمی، ناصر فیض، محمد رمضانی فرخانی و سید ابوطالب مظفری آورده شده است.
ـ در كمتر از 15 ماه كتاب «نورالدین پسر ایران» به چاپ شصتم رسید. این کتاب خاطرات دفاع مقدس سید نورالدین عافی را به قلم معصومه سپهری در بر دارد و از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
ـ خسرو سعدین، معلم بازنشسته آموزشوپرورش، خاطرات سالهای تدریس در روستایی در بندر گناوه را به رشته تحریر درآورده است. چاپ نخست کتاب «یادداشتهای ماندگار» از سوی نشر نوید شیراز راهی بازار کتاب شده است. نویسنده در این کتاب افزون بر شرح خاطرات تاریخی و سفرنامهای، فضای فرهنگی، اجتماعی و فکری جامعه 50 سال پیش را شرح میدهد. کتاب «یادداشتهای ماندگار» خاطرات تاریخی و سفرنامهای از معلمی است که 50 سال در جنوب ایران زندگی و تدریس کرده است. نوشتهها مربوط به سالهای 1339 و پس از آن است که با پایان یافتن دانشسرا به روستای «بیدکرو» گناوه در بوشهر برای تدریس فرستاده میشود. کتاب در 30 بخش به خاطرات این دوران پرداخته است. خسرو سعدین گفته است: هنگامیکه خاطرات را برای اطرافیان بازگو میکنم بسیاری از آنها شگفتزده میشوند. همین مساله و درخواست آنها باعث شد تا دست به نوشتن این خاطرات بزنم. برخی از این خاطرات را در همان دوران نوشته بودم اما بسیاری از آنها را پس از گذشت 50 سال دوباره بازنویسی کردم.
ـ فهرست نويسي 23 هزار پرونده مربوط به اسناد سانسور كتاب و مطبوعات دوره پهلوي دوم در آرشیو ملی سازمان اسناد و كتابخانه ملي آغاز شد. اين اسناد كه در سالهای گذشته از سازمان مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي به سازمان منتقل شده، از اهميت پژوهشي در تاریخ مطبوعات کشور برخوردار است. با تلاش كارشناسان سازمان، كار فهرست نويسي اين اسناد طی مدت سه ماه به پايان می رسد و پس از آن روي وب سايت سازمان برای استفاده پژوهشگران قرار میگيرد.
ـ نجمه شبیری، مترجم و سرپرست بخش اسپانیولی دفتر ترجمه حوزه هنری گفت: نظر من در ابتدا این بود كه یكسری از آثار دفاع مقدس كه قابلیت ترجمه به دیگر زبانها را دارند، برگردانده شوند، چرا كه اعتقاد دارم تصویری كه از جنگ ما در كشورهای دیگر ترسیم شده است، با آنچه كه ما در داخل میشناسیم، متفاوت است، معمولاً بار عاطفی برداشت ما از این جنگ تحمیلی هشت ساله بیشتر از ناظر بیرونی است.
شبیری به آثار در دست ترجمه به زبان اسپانیولی اشاره كرد و یادآور شد: با توجه به همین امر، چند اثر در حوزه دفاع مقدس در دست ترجمه به زبان اسپانیولی قرار دارد كه از جمله این آثار میتوان به «نورالدین پسر ایران» اشاره كرد. كار ترجمه «پایی كه جاماند» به عنوان یكی از آثار موفق حوزه هنری نیز توسط مریم اورنرو سوله آغاز شده است و كار ویرایش آن را محمدرضا شبیری برعهده دارد. در نظر داریم تا ناشری از یكی از كشورهای اسپانیولی زبان برای توزیع و ترجمه این آثار پیدا كنیم. مذاكراتی انجام شده است كه تا شهریور ماه 1392 نتایج آن مشخص خواهد شد. تمام تلاش ما این است كه بتوانیم مفهوم دفاع مقدس را در كشورهای اسپانیولیزبان جا بیندازیم و دیگران هم از مظلومیت مردم و رزمندهها مطلع شوند. تنها در این صورت است كه ما به نتیجه خواهیم رسید. متأسفانه حافظه تاریخی مردم ما خیلی كم و كوتاه است و فكر میكنیم كه موضوع جنگ برای همه ما تمام شده است، در صورتی كه این طور نیست.
کتاب «مهمان صخرهها» شامل خاطرات یکی از خلبانان دوران دفاع مقدس به نام محمد غلامحسینی به قلم راحله صبوری هم از سوی دفتر ترجمه حوزه هنری و توسط محسن کریمی راهجردی به زبان انگلیسی برگردانده شد. این کتاب از جمله آثاری است که از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده و قرار است ترجمه انگلیسی این اثر از سوی همین انتشارات به چاپ برسد.
ـ رسول جلائی، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان گیلان از برگزاری اختتامیه سومین جشنواره خاطره نگاری دفاع مقدس استان در آستانه اشرفیه با عنوان یادمان سردار شهید مهدی خوش سیرت خبر داد و گفت: 220 اثر که بخشی توسط رزمندگان دفاع مقدس نوشته شده به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
وی خاطرنشان کرد: بیش از 500 ساعت خاطرات فرماندهان و رزمندگان و 300 ساعت اسناد صوتی و تصویری رزمندگان گیلان جمع آوری شده است.
ـ افشار امیری، مترجم جلد دوازدهم مجموعه چهارده جلدی «یادداشتهای سیاسی ایران» که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر خواهد شد، گفت: این اثر اطلاعات جدیدی درباره خروج رضاخان از ایران و روی کار آمدن محمدرضا پهلوی و حضور متفقین در ایران دارد و به شرح حوادث با جزییات میپردازد. اطلاعات درج شده در این یادداشتها منبع مناسبی برای محققان و پژوهشگران حوزه تاریخ است. «یادداشتهای سیاسی ایران» مجموعه چهارده جلدی مکاتبات سفارت انگلستان در تهران با وزارت امور خارجه این کشور در شهر لندن است. در این مجموعه مکاتبات انجام شده بین سالهای 1881 تا 1965 میلادی گنجانده شده و در سال 1997 میلادی از سوی مرکز اسناد انگلستان منتشر شد. جلد دوازدهم این مجموعه حوادث سالهای 1943 تا 1945 میلادی را شامل میشود. نکته مهمی که در انتهای کتابها وجود دارد این است که شخصیتهای مهم هر مجلد معرفی شده و این مساله نشان میدهد که سفارت انگلستان تا چه اندازه به جزییات توجه داشته و حتی ویژگی رفتاری شخصیتها و چگونگی رسیدن آنها به قدرت را شرح میدهد.
ـ حجتالله علیمحمدی، معاون پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم از آماده سازی 10 عنوان کتاب با موضوع انقلاب اسلامی و نقش مبارزان در جریان پیروزی آن خبر داد. «خاطرات محمدجواد صاحبی»، «روزشمار سیاسی، اجتماعی امام خمینی(ره)» و «زندگی و مبارزات آیتالله فاضل لنکرانی» از جمله این آثار است.
ـ همایون اسعدیان، كارگردان سریال «دا» با اشاره به ادامه بازنویسی فیلمنامه این اثر تا دو سه ماه آینده گفت: بلافاصله بعد از تكمیل فیلمنامه به سراغ پیش تولید میرویم.
سریال «دا» اقتباسی است از كتاب پرفروشی با همین نام و شامل مجموعه خاطرات سیده زهرا حسینی از دفاع مقدس است. این سریال قرار است در 26 قسمت تهیه و در خرمشهر تصویربرداری شود.
حسين پارسايي، كارگردان تئاتر هم قصد دارد اثري صحنهاي را بر اساس كتاب «دا» به اجرا برساند. وی گفت: نمایشنامه «شهسواران را چه شد؟» را مهرداد راياني مخصوص با نگاهي به كتاب «دا» به عنوان اثر ارزندهاي از تاريخ شفاهي جنگ تحميلي عراق علیه ایران نوشته است. «دا» شخصيت اصلي اين نمايش است و برخي حوادث مستند موجود درباره حماسه خرمشهر و موجود در خاطرات او به عنوان داستانهاي اصلي و فرعي براي پردازش و روايت اين اثر نمايشي مورد اقتباس نويسنده قرار گرفته است. در اين نمایش كه از ۲۴ شهريور ماه 1392 در سالن ماه به صحنه خواهد رفت، تعدادي از بازيگران شناخته شده تئاتر، سينما و تلويزيون به ايفاي نقش خواهند پرداخت.
ـ تاریخ شفاهی زندگی جانباز پاسدار ناصر بیرقی، نخستین جانباز قطع نخاعی شهر تبریز از سوی موسی غیور در دست تالیف قرار گرفت. کتابی هم با عنوان «با تو میمانم» به قلم رضا قلیزاده مراحل پایانی انتشار را سپری میکند. این کتاب به خاطرات سردار جمشید نظمی از دفاع مقدس میپردازد. این کتابها از سوی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان آذربایجان شرقی منتشر میشوند.
ـ یحیی نیازی، مدیر گروه دفاعمقدس انتشارات روایت فتح از نگارش مجموعه جدیدی با عنوان «کتاب جانباز» خبر داد و گفت: اکنون نگارش زندگینامه و خاطرات پنج جانباز را در دستور کار قرار دادهایم. در این مجموعه میکوشیم فراز و فرودهای زندگی یک جانباز را به جامعه مخاطب منتقل کنیم. به همین دلیل از جانبازانی شروع کردیم که توان حضور بیشتری در جامعه دارند. مانند حمید صالحی که مشغول تدریس در دانشگاه است.
ـ در برنامه «در حضور حاضران» از راديو ايران، مبارزان انقلابي روايتگر تاريخ شفاهي انقلاب اسلامي ايران هستند. مخاطبان راديو ايران مي توانند روزهاي شنبه و دوشنبه ساعت 22:35 شنونده تاريخ شفاهي انقلاب و رخدادهاي پس از سال 1300 هجري شمسي باشند.