ـ سازمان بسیج مستضعفین، سیده طاهره هاشمی، عبدالحمید دیالمه و سلیمان خاطر را به عنوان شهدای شاخص سال 1392 در ایران معرفی کرد. این شهیدان با اقداماتی مانند تولید آثار فرهنگی در بخشهای مستند، کتاب، نماهنگ و شعر معرفی می شوند.در سالهای گذشته تاکنون محسن وزوایی، مریم فرهانیان، مهدی رجببیگی، نسرین افضل، حجتالاسلام عبدالله میثمی و ناهید فاتحی کرجو به عنوان شهید شاخص معرفی شدهاند.
ـ دومین نشست هماندیشی تاریخ شفاهی «ستاد پشتیبانی جنگ جهاد مازندران» با محوریت فعالیتهای سالهای 1359 و 1360 در دانشگاه علوم و فنون شهرستان بابل برگزار شد. در این نشست نصرتالهع محمودزاده مطالبی را درخصوص چگونگی نگارش تاریخ جنگ بیان کرد و نخستین گامهای امر تحقق نگارش تاریخ جنگ را تشکیل اتاق فکر به صورت تخصصی با فرماندهان و پیشکسوتان جهادگر دانست که در آنها جمع آوری اطلاعات کامل، خاطرات و اصلاح و تکمیل آن ها با ویژگی شفافسازی به صورت چهره به چهره صورت گیرد. در این هماندیشی جمعی از پیشکسوتان جنگ جهاد مازندران به بیان خاطرات و گزارشهای عملکردی جهاد سازندگی استان مازندران در دوران دفاع مقدس پرداختند.
ـ انتشارات مکعب به مناسبت روز نیروی هوایی ارتش کتاب «عکس جنجال برانگیز» را منتشر میکند. این کتاب به معرفی تمامی همافران و کارکنان این نیرو پرداخته است که در بیعت تاریخی با امام خمینی (ره) در 19 بهمن 1357 حضور داشتهاند. سید حکمت قاضی میرسعید نویسنده این کتاب گفت: درست هنگام ورود امام خمینی (ره) به میهن در مقابل پلکان هواپیما تیمساری از نیروی هوایی برای حراست از جان ایشان ایستاده است. من با سرتیپ حسین فرجیفر که در آن زمان این مسوولیت را بر عهده داشت هم در این کتاب گفتوگو کردهام. او در واقع ریاست تمامی نیروهای حافظ جان امام (ره) را پس از ورود ایشان به میهن بر عهده داشت.
ـ فراخوان دومین جشنواره بینالمللی کتاب مقاومت (جایزه ادبی شهید آوینی) منتشر شد. اين جشنواره آثار منتشر شده در سال های 1390 و 1391 را در هفت بخش و از جمله در گروه ادبیات مستند (خاطره، گزارش، زندگینامه، وصیتنامه، مصاحبه و جُنگ) و با موضوعهاي خاستگاه و بنیانهای مقاومت در فرهنگ اسلامی و ایرانی و جلوههای مقاومت در تاریخ معاصر ایران و جهان مورد ارزيابي قرار ميدهد و آثار برتر را معرفی میکند. ناشران و پدیدآورندگان علاقهمند به شرکت در این جشنواره ميتوانند سه جلد از آثار منتشر شده خود را تا پایان خرداد 1392 به دبیرخانه دومین جشنواره بینالمللی کتاب مقاومت (جایزه ادبی شهید آوینی) به نشانیهای تهران، خیابان کریمخانزند، خیابان حافظ شمالی، بنبست وحدت، بنیاد روایت، طبقه سوم یا صندوق پستی 15855383 ارسال و اطلاعات بیشتر را از طریق پایگاه الکترونیکی bookaward.ir-cl.com دریافت كنند. مراسم پایانی اين جشنواره مهر ماه سال 1392 در تهران برگزار و از برگزیدگان قدردانی خواهد شد.
ـ نخستین شماره ماهنامه فرهنگی «سویدا» در مشهد منتشر شد. این ماهنامه فرهنگی به صاحب امتیازی و مدیرمسئولی قدیر افروند مطالبی مانند گفتوگو پیرامون تاریخ با مهدی سیدی با عنوان «تاریخ دانشگاهی ما مرده است» و مقالهای پیرامون زوال تدریجی زبانهای بومی خراسان به قلم شیرین دولتپور در بر دارد.
ـ احمدعلی راغب، آهنگساز سرودهایی مانند «شهید مطهری» و «آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو» گفت: دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی از من خواسته تا مجموع خاطرات خود را بنویسم و تاکنون هم 730 صفحه از خاطرات دوران فعالیتم را گردآوری کردهام و تقریبا برای چاپ آماده است.
ـ کتاب «مدرسه رویایی» شامل خاطرات «تتسوکو کورویاناگی» از شخصیتهای مشهور تلویزیونی ژاپن از ایام تحصیلش در یک مدرسه خاص با ترجمه سوسن فیروزی به ایران رسید. کتاب «مدرسه رویایی» خاطرات دخترکی ژاپنی است با نام «توتو چان» که درباره سالهای حضورش در مدرسهای با عنوان «توموآ» در توکیو و در دوران جنگ جهانی دوم نوشته شده است؛ مدرسهای غیر معمول که در آن از یک واگن کهنه قطار به عنوان کلاس درس استفاده میشد و آموزش با تفریح، آزادی و محبت در آن آمیخته بوده است. «تتسوکو کورویاناگی» معروف به توتو چان و راوی این کتاب که در بزرگسالی به یکی از معروفترین چهرههای تلویزیونی در ژاپن تبدیل شد، در این کتاب تمامی موفقیتهای خود در زندگی را مدیون این مدرسه و مدیر آن دانسته و در متن آن نیز به شرح شیوههای آموزش دانشآموزان این مدرسه پرداخته است. در بخشی از این کتاب آمده است: «مدرسه رفتن در یک واگن قطار به اندازه کافی غیر عادی به نظر میرسید، اما ترتیب نشستن نیز غیرعادی بود. در مدرسه قبل هر دانشآموز یک میز تحریر مشخص داشت، اما اینجا آنها اجازه داشتند هر زمانی هر جا که مایل بودند، بنشینند. بعد از مدتی فکر کردن و اطراف را برانداز کردن، توتوچان تصمیم گرفت نزدیک دختری که صبح بعد از او آمده بود، بنشیند. زیرا او یک لباس پیشبند دار که یک خرگوش دراز روی آن بود، پوشیده بود. در این مدرسه از همه چیز غیرعادیتر، خود درسها بود. مدارس به طورعادی برای هر ساعتی درسی یک برنامه خاص دارند اما اینجا کاملا متفاوت بود. در ابتدای زنگ اول، معلم فهرستی از مشکلات، پرسشها و موضوعاتی که در آن روز باید مطالعه میشدند تهیه و بعد می گفت: حالا با هر کدام از اینها که میخواهید شروع کنید!» کتاب «مدرسه رویایی» را نشر قطره منتشر کرده است.
ـ کتاب «ضروريات انجام مصاحبه در تحقيقات كيفي» نوشته: كارين اولسون، با ترجمه مهوش صلصالي، محمدعلي چراغي، مريم اسماعيلي و زهرا طيبي از سوی نشر بشري به چاپ رسیده است.