وینیپگ Winnipeg، (کانادا)، آژانس خبری فرانسه Agence France-Presse– موزه جدیدی در چمنزارهای غربی کانادا مجموعهای منحصر به فرد از سرگذشت بازماندگان نسلکشیها، مدافعان حقوق بشر و سایرین، گردآوری کرده و قصد دارد آنها را در اختیار عموم بگذارد.
موزه حقوق بشر کانادا در وینیپگ مانیتوبا که بنابر ایده 60 ساله حقوق بشر، آرمانی یگانه اما پیچیده، تأسیس شده، 11 نوامبر 2014 افتتاح شد.
ایده ی این کار متعلق به بزرگمرد فقید ایزی آسپر Izzy Asper است که زمانی مدیریت شرکت ارتباطات جهانی کن وست CanWest Global Communications Corp، یکی از بزرگترین امپراطوری های رسانه ای جهان، را در دست داشت.
در طول 15 سال گذشته، این پروژه با تحسین و اعتراض از سوی گروه هایی همراه بوده است که از لحاظ نشدن سرگذشتشان در این طرح آزرده خاطر بودند.
یک سوم کارکنان موزه از جمله موزهداران پیش از مراسم بزرگ افتتاحیه استعفاء دادند، که علت چنین اقدامی اعتراض آنها مبنی بر تحریف محتوا بود، در حالی که همزمان مدیران با هزینههای سرسامآور و کمبود بودجه دست به گریبان بودند.
اما زمانی که موزه نمایش 11 گالری خود را در از ماه سپتامبر آغاز کرد، انتقادات کمرنگ شدند.
خانم سخنگو مورین فیتز Maureen Fitzگفت: «روند کار موزه مجموعه محور نیست. تمرکز اصلی ما بازگویی سرگذشتهاست.»
«اما سرگذشتهای موجود بیش از آنند که ما بتوانیم بازگو کنیم.»
وی افزود: «اکثر موزههای حقوقی، برخی مراسم یادبود را برگزار میکنند. تمرکز ما بر حقوق بشر به عنوان آرمان است و از سرگذشتهای مدافعان، قربانیان و سایرین برای تصویرسازی آن استفاده میکنیم.»
- 250000 بازدیدکننده
این موزه 312میلیون دلاری را مهندس معمار آمریکایی، آنتوان پردوکAntoine Predock، طراحی شده یکی از پیشروترین پروژه های معماری در تاریخ کاناداست.
موزه حقوق بشر کانادا واقع در ساحل ردریور Red Riverدر وینپگ، مانیتوبا Manitoba. 11 اکتبر 2014، (عکس از میشل کونته، آژانس خبری فرانسه)
فیتز توضیح داد: «این بنا از بتن جلا داده شده، سنگ بازالت، سنگ آهک و مرمرسفید ساخته شده و در میان دیواری شیشهای که «نور را از تاریکی عبور می دهد» پیچیده شده است. این بنا میخواهد تفکر سالانه 250000 بازدیدکننده از این موزه را نسبت به حقوق بشر با «ارائه دیدگاههای چندگانه از زوایای مختلف که در فهم حقوق بشر اهمیت دارند» به تصویر بکشد.»
این مکان در مرکز شهر وینیپگ انتخاب شد تا حافظ میراث شهر از حقوق کارگران، حق رأی، حق اقلیتها برای زبان خود، و حق مردم بومی کانادا درباره زمین هایشان باشد.
هنگام عبور بازدیدکنندهها از مسیری 23 طبقهای، ویدیو، عکس و متن بنابر زمان بندی «رویدادهای تاریک و روشن» تاریخ کانادا و جهان برای آنها پخش میشود.
همچنین 181 تاریخ شفاهی از بازماندگان فجایع جمعی و افرادی که علیه نقض حقوق جنگیدهاند نیز وجود دارد.
این نمایشها هولوکاست، قتل عام ارامنه و سایر جنایاتی است که از طرف دولت اتاوا به رسمیت شناخته شده پوشش داده و کلیت آنها را معرفی میکنند.
روایتهایی از بازداشت اکراینیها در جنگ جهانی اول، از کشتی بخار مهاجر ژاپنی کوماگاتا مارو Komagata Maru که در سال 1914 از سواحل کانادا بیرون رانده شد و اعتصاب عمومی وینیپگ در سال 1919، گفته میشوند.
در طول مسیر، بازدیدکنندگان میتوانند به تماشای برخی مصنوعات ساده، از جمله صندوق رأی مربوط به رأیگیری ریاست جمهوری نلسون ماندلا در 1994، عکسهای عروسی و لباسی بپردازند که مارشیا راکر Mareshia Rucker در مراسم فارغالتحصیلی دست جمعی که با حضور همه نژادها در مدرسه ویلکاکس کانتی در ایالت جورجیای آمریکا Wilcox County برگزار شد، به تن کرده بود.
آنها همچنین میتوانند یکی از نسختین نسخههای بیانیه جهانی حقوق بشر در 1948 را مطالعه کرده، یا احکام دادگاههای مهم را ببینند.
در مورد اخیر، آنجلا کیسی Angela Cassie، که از زمان افتتاح و آغاز به کار موزه با آن همکاری داشته، اشاره میکند که بررسی موارد دادرسی قانونی نشان می دهند «چگونه حقوق یک فرد میتواند به حقوق فرد دیگری تجاوز کند.»
بازدیدکنندگان میتوانند بخشی از این تجربه را نیز باخود به منزل ببرند. در فروشگاه وسایل غیرمعمول، ازجمله جواهراتی که از سلاح های هسته ای خنثی شده ساخته شده اند فروخته می شوند.
- تعریف حقوق بشر –
این ایده که برخی حقوق متعلق به همه هستند در حال حاضر به رسمیت شناخته شده اما در حال تکامل است.
جودی جیسبرشت Jodi Giesbrecht مدیر تحقیقات موزه گفت: «تعاریف بسیاری از حقوق بشر موجود است. برخی حقوقی که ما امروزه آنها را چندان مهم تلقی نمیکنیم همیشه به عنوان حقوق بشر به رسمیت شناخته نشدهاند.»
مسائل حقوقی معاصر جنجال برانگیزترین مقولهها هستند، اما درباره برخی رویدادهای تاریخی نیز همچنان تناقضها ادامه دارند.
گیسبرشت گفت: «ما سعی داریم تا دیدگاههای مختلف را ارائه دهیم و از مردم دعوت میکنیم تا به بحثهای عمومی بپیوندند.»
میشل کونته
Michel Comte
مترجم: ناتالی حق وردیان
منبع: بیزنس اینسایدر