از نصب تابلوی شرکت ملی نفت تا معرفی کاندیدا برای دوره هفدهم مجلس شورای ملی
در اواخر دهه بیست و به دنبال اوجگیری مبارزات سیاسی مردم ایران برای ملی شدن نفت، تشکلهای عمده مذهبی مشهد نظیر: کانون نشر حقایق اسلامی، انجمن تبلیغات اسلامی، انجمن پیروان قرآن، انجمن سادات حسینی و دو تشکل بازاریها و روحانیون مشهد و تعداد یکصد و ده هیات مذهبی این شهر در 5 آذر 1330، طی تشکیل جلسهای در منزل شیخ محمود حلبی بنیانگذار انجمن خیریه حجتیه مهدویه با هم ائتلاف کردند، تا در حمایت از دکتر مصدق و آیتالله کاشانی، به طور هماهنگ و برنامهریزی شده عمل کنند. دستاندرکاران این جبهه سیاسی–مذهبی بنا به ماهیت ائتلافی، نام خود را جمعیتهای موتلف اسلامی گذاشتند. (1) البته احزاب و گروههای مذکور پیش از آن در متاثر از فضا و جریانات سیاسی روز از جمله تکاپوهای مردمی و حزبی برای ملی شدن نفت و همچنین وقایع چند ماه آغازین نخستوزیری مصدق از آغاز سال 1330، طی چند برنامه و مراسم مشترک نسبت به هم شناخت یافته و به یک وحدت نظر نسبی رسیده بودند. از آن جمله حدود چهار ماه پیش از آن طی فراخوانی با عنوان: «بشكرانه پيروزي ملت رشيد ايران» در صدد برگذاری مراسم جشن با شکوهی به منظور تعویض تابلوی شرکت نفت ایران و انگلیس از سر در شرکت در مشهد و نصب تابلو شرکت ملی نفت ایران بر آمدند. در این فراخوان با اشاره به این که: «در مبارزة مقدس خود عليه شركت غاصب سابق نفت و به منظور تقدير و تقويت از مجاهدات خستگي-ناپذير شبانه روزي حضرت آيت الله كاشاني و پشتيباني از دولت ملي جناب آقاي دكتر محمد مصدق و وكلاي شجاع اقليت» اعلام کردند: «روز جمعه 7 تيرماه ساعت چهار بعدازظهر متينگ عظيمي در محل صحن نو تشكيل و به حالت اجتماع به سمت مركز شركت نفت ملي ايران شعبه مشهد (انتهاي خيابان طبرسي) حركت و تابلویي كه از طرف قاطبه اهالي خراسان تهيه گرديده نصب خواهد شد.» برای این منظور فراخوان دادند: «از عموم برادران ديني و هموطنان عزيز دعوت مي شود كه در متينگ مزبور و مراسم نصب تابلو شركت فرمايند.» در پایان این فراخوان اسامی تشکلهای عمده مذهبی-سیاسی به شرح ذیل آمده بود:
انجمن پيروان قرآن
كانون نشر حقايق اسلامي
انجمن تبليغات اسلامي
حزب ایران، شعبه مشهد
در پی این فراخوان جمعیتی چند ده هزار نفری جهت شرکت در مراسم حضور به هم رساندند. گزارشی از برپایی تجمعی هفتاد هزار نفری با شرکت جمع کثیری از اهالی مشهد در این مراسم جشن نصب حکایت میکند. بر این اساس میتوان این مراسم را به عنوان یکی از جشنهای تودههای مردمی بعد از ملی شدن نفت تلقی کرد. اما متأسفانه این جشن تودهای چنان که باید بازتاب مطلوبی در رادیو نیافت. به طوری که شیخ محمود حلبی رهبر انجمن خیریه حجتیه مهدویه با ارسال اعتراضیهای به دولت نسبت به این بیتوجهی گله کرد.(2)
نامبرده در این تلگراف به تاریخ 26/4/1330 خطاب به: «حضرت بندگان آيتالله كاشاني مد ظله العالي» با رونوشت: «جناب آقاي دكتر مصدق نخست وزير محترم» با اشاره به این که: «احساسات و تظاهرات ملي بیسابقه و تعطيل عمومي بينظير با حفظ امنيت بيمانند و ميتينگ عظيم 70 هزار نفري در يك شنبه در خراسان سابقه تاريخي ندارد به طور قطع در ساير نقاط كشور هم نظير نداشته» خاطر نشان میسازد، خبر این مراسم: «همان روز به تبليغات تهران[رادیو] مخابره شد، معالوصف تاكنون از راديو مركز منتشر نشده» سپس درباره بازتاب آن میافزاید: «اهالي مشهد عموماً از اين بیمهري مركز سخت گله مندند.» حتی این شائبه را مطرح میکند: «[اهالی] احتمال ميدهند ايادي مزبور[کسانی که مانع اطلاع رسانی شدهاند]، به منظور خفه كردن احساسات بیشائبه و بینظير آنان مانع از انتشار[خبر] در مركز و انعكاس در جرايد شده باشند.» در پایان درخواست میکند: «مستدعي آن كه سريعاً تلگرافي [درخواست] اهالي را كه بجا و بحق است مرتفع فرمايند تا اهالي يك استان كه فدائي میباشند خفه و مايوس از مركز نگردند. انتظار جواب قولي و عملي را دارم.» در خاتمه این تلگراف با نام محمود حلبی امضاء شده است.
به نظر میرسد در پی این مکاتبه، گزارش مختصر و ناقصی از مراسم یادشده از رادیو پخش شده که بار دیگر اعتراض و نارضایتی اهالی مشهد به خصوص جمعیتهای مؤتلف اسلامی و سایر تشکلهای سیاسی- مذهبی را به دنبال آورد. پیرو آن بازرسی نخستوزیری درخواست ارائه گزارش کاملی از مراسم مذکور را بواسطه تشکلهای مربوطه نمود. سراج حجازی، رئيس كل بازرسي نخستوزیری با دریافت گزارش مذکور به تاریخ 12/5/ 1330، طی مکاتبهای با اداره كل انتشارات و تبليغات[رادیو] با اشاره به این که: «نسخه دوم تلگرام شماره 144- 26/4/[1330] واصل از مشهد به پيوست ارسال میشود» درخواست نموده: «خواهشمند است دستور فرمائيد جريان امر و چگونگي موضوع را به بازرسي مخصوص نخست وزيري اعلام دارند». متن این گزارش به شرح ذیل است:
اداره محترم تبليغات و انتشارات
رونوشت حضرت آیتالله كاشاني پيشواي معظم مسلمين، رونوشت جناب آقاي دكتر مصدق نخستوزير محبوب، رونوشت حزب زحمتكشان ملت ايران، رونوشت روزنامه باختر امروز، رونوشت روزنامه اصناف.
خبر دمونستراسيون و ميتينگ روز جمعه مشهد كه از طرف اداره كل تبليغات پخش گرديد، چون فوقالعاده سبك تلقي شده و بطور غير عادي پخش گرديد، باعث كمال تأسف اهالي خراسان شد. زيرا: اولاً، اين ميتينگ كه صورتاً به منظور نصب تابلو شركت نفت ملي ايران بود، معناً براي نشان دادن احساسات مردم اين سرزمين در مقابل بيگانه پرستان و تقويت از مبارزات دو پيشواي محبوب و معظم ديني و ملي حضرت آیتالله كاشاني و جناب آقاي دكتر مصدق و دولت ايشان برگزار گرديد كه جزئيات آن از اعلاميههاي منتشره كه نسخي از آن تقديم میشود و قطعنامه ميتينگ كاملاً استنباط میگردد. ثانياً: اين ميتينگ از طرف يك دسته و جمعيت به خصوص نبوده، بلكه از طرف تمام مجامع ديني و ملي تشكيل و تاكنون سابقه نداشته كه در شهر مشهد چنين احساساتي از طرف اهالي ابراز و جمعيتي به اين معظمي كه حداقل در حدود (40) هزار نفر تخمين زده میشد، براي منظوري خاص و مقدس دور هم گرد آمده و ابراز احساسات نمايند. ثالثاً: اين ميتنگ ساعت چهار بعداز ظهر در صحن نو تشكيل و پس از تلاوت كلام اله مجيد و ايراد سخنرانيهاي مفصل از طرف آقاي مهندس نيك نژاد نماينده جوانان سادات حسيني و جناب آقاي عابد زاده رهبر جمعيت پيروان قرآن و حضرت آیتالله كلباسي در ساعت پنج بعدازظهر به حالت دسته جمعي دمونستراسيون با شعارهاي متعدد و مختلف كه در پيشاپيش آن تابلو بزرگ و آبرومند (نفت ملي ايران) روي كاميوني كه از طرف باشگاه جوانان تزيين شده بود در حركت و چشم هر بيننده را خيره میكرد و طرف مركز نفت ملي ايران شعبه مشهد حركت نمودند و ميتينگ عظيم و بیسابقه مجدداً برگزار و قبل از نصب تابلو از طرف آقاي اميرپور نماينده انجمن تبلیغات اسلامي و آقاي خرمشاهي نماينده حزب ايران و دانشمند معظم جناب آقاي شريعتي رهبر محترم كانون نشر حقايق اسلامي سخنرانيهاي مفصل در ميان احساسات آتشين شركتكنندگان بعمل آمد، كه موجبات شور و هيجان عمومي را فراهم ساخت. رابعاً: علاوه بر اينكه كليه دستجات متشكل اعم از ملي و ديني در اين تظاهر همگاني شركت نموده بودند، از طرف ساير طبقات نيز به خود احساسات بیشائبه و قابل تقديري به شرح زير بعمل آمد:
الف – از طرف اهالي خيابان طبرسي چندين طاق نصرت بر پا شده و سراسر جهان با پرچمهاي ملي تزيين گرديده بود.
ب – از طرف اهالي محل تعداد زيادي گاو و گوسفند جلو كاميون حمل تابلو به شكرانه اين موفقيت عظيم قرباني شد.
ج – كليه منازل اطراف مخصوصاً نزديك شركت با پرچمهاي سه رنگ ملي تزيين و منزل آقاي محمد مقدم براي سخنراني بوسيله بلندگو با كمال علاقه در اختيار كميته ميتنگ گذاشته شده بود.
عموم طبقات به خصوص اهالي خيابان طبرسي و كارمندان و كارگران ايراني شركت نفت تقاضاي نصب تابلو به سر در عمارت و كسب اين افتخار عظيم را داشته كه چون با برنامه ميتنگ متباين بود، بوسيله كارمندان باشگاه جوانان به عمل آمد.
در پایان با ابراز تاسف خاطرنشان میسازند:« با شرح مراتب بالا مايه كمال تعجب و تأسف است كه چنين ميتینگ عظيم و پرشور و بیسابقه از طرف اداره رايو به سادگي و سبكي تلقي شده باشد، انتظار جبران آنرا داريم. »
در خاتمه نیز نام و امضای نمایندگان برخی تشکلهای مربوطه به شرح ذیل آمده است:
نماينده اتحاديه جوانان سادات در كميته ميتنگ، طاهر احمد زاده[ امضا]
حاج سيد حسين ناخوانا [ امضا]
رهبر جمعیت پیروان قرآن: عابد زاده
نمايندگان انجمن تبليغات اسلامي در كميته ميتينگ
احمد تدين [ امضا]
سيد مرتضي درخشنده[ امضا]
باشگاه ورزشي جوانان [ امضا، ناخوانا]
ناگفته نماند که نهضت ملی شدن نفت و به خصوص اعلام پشتیبانی از دکتر مصدق به عنوان نخستوزیر ملی در این مقطع به یک خواسته عمومی تبدیل شده و صرف نظر از احزاب و گروههای سیاسی و مذهبی، توده مردم نیز از آن اعلام پشتیبانی کردند. هر چند همزمان برخی گروهها و عناصر سلطنت طلب نیز در مقابله با آن قد علم کرده و موانعی ایجاد مینمودند. یک گزارش اسنادی حاکی است، جمعی از اهالی و برخی انجمنها در اواسط تیرماه 1330با نگارش نامهای به: «جناب آقاي دكتر مصدق نخست وزير محبوب ايران و پيشواي معظم جبهه ملي» با اشاره به این که: «محترماً به عرض مي رساند روحاني مجاهد و مبارز خراسان حضرت آيتالله الهي به پيروي از منويات اعليحضرت همايون شاهنشاهي و حضرت آیتالله كاشاني و جناب آقاي دكتر مصدق و مجلسين شوراي ملي و سنا و جبهه مبارز ملي بر جسب درخواست اهالي خراسان مدت 10 شب در صحن مقدس رضوي به منبر تشريف برده و بيانات محكم و مؤثري از مظالم پنجاه ساله شركت سابق نفت ايراد و مردم را به ميهن پرستي و آماده شدن براي دفاع از كشور و استقبال از منويات مقدس دولت در خلع يد شركت منفور سابق نفت از طريق دستورات مذهبي دعوت مي-فرمودند و همه شب براي سلامت و موفقيت شاهنشاه محبوب و مجاهدين وطن دعا مي كردند.» خاطر نشان کردند: «متأسفانه دستهاي مرموز سياست استعماري شركت سابق نفت كه سالها است مردم را در بي-خبري نگاه داشته و روشن شدن افكار مردم را بر عليه مصالح ارباب خارجي و منافع شخصي خويش مي-دانند، وسايل تعطيل مجلس مذكور و خاموشي برق و تاريكي صحن مقدس رضوي آن هم در شبهاي مقدس احيا فراهم و دست به تحريكاتي زدند كه باعث تشنج و اخلال گردد.» سپس با تأکید بر این که: «حضرت آيت الله كه هرگونه اغتشاشي را بر عليه مصالح عاليه كشور و منويات مقدس آیتالله كاشاني و دولت مي -دانند چند روز است در خانه نشسته و با وجود احساسات شديد مردم بي پناه خراسان كه همه روزه و همه شبه هزارها نفر اطراف منزل ايشان را مطاف خود قرار داده اند و جداً تقاضا دارند كه معظم له را به منبر رفتن راضي كنند.» خاطر نشان نموده اند: «حضرت ايشان[آیتالله الهی] قبل از رفع اين گونه مزاحمات حاضر به خروج از منزل نيستند.» و درخواست کرده اند: «اكنون كه دولت ملي جناب آقاي دكتر مصدق براي قطع يد ايادي مزدور خارجي و داخلي شركت منفور سابق نفت مبارزه تاريخي خود را شروع كرده اند به نمايندگي از طرف پنج مليون مردم مظلوم خراسان تقاضا و انتشار داريم هرچه زودتر دستورات جدي براي رفع مزاحمت از ايشان را به مقامات مربوطه صادر فرمايند تا مردم اين استان به رهبري حضرت آيت الله بتوانند آزادانه در مبارزات مقدس ملي با ساير هموطنان هم آواز گردند.» در خاتمه این تقاضانامه اسامی ذیل آمده است:
محمدعلي طريقيان [امضا] سيد حسين خليلي [امضا]
تربتي [امضا] از طرف انجمن محلي بخش3
ابوالقاسم مستوفي [امضا] محمد توانايي [امضا]
ابراهيم رسولي [امضا] از طرف اتحاديه بنگاه داران
حسين جنايي [امضا] شاملو [امضا]
محمود علوي [امضا] [و دهها امضاي ديگر]
رضا مقدم [امضا]
حسن جوانشير افشار [امضا]
اكبر تقي زاده [امضا]
بدین ترتیب در فضای ملتهب سیاسی سال اول نخستوزیری دکتر مصدق، قاطبه نیروهای مذهبی مشهد، با درک شرایط و اوضاع کشور، تمام قد به دفاع و پشتیبانی از نهضت و نخستوزیری مصدق برخواسته و نشان دادند که نسبت به مسایل جاری از آگاهی بالایی برخوردارند. چنان که معرفی کاندیداهایی صلاحیت دار برای دوره هفدهم مجلس از مشهد میتواند، نمونه دیگری از این درک و نقش منحصر به فرد جایگاه جمعیتهای موتلف اسلامی مشهد قلمداد شود. این ائتلاف بزرگ طی برگزاری جلسات مذاکره اعلام کرد: «ذهن بیشتر افراد [سران و اعضای جمعیت] متوجه آقایان امیر تیمور کلالی، محمد تقی شریعتی مزینانی، مصطفیقلی رام و آقای شیخ احمد بهار است.»(3) که البته به نظر میرسید، علی رغم کسب آرای لازم توسط دو نامزد جمعیت، انتخابات مشهد از طرف شورای نظارت مورد قبول واقع نشد.
البته این نکته نیز ناگفته نماند که فعالیت این تشکلها غالبا بیارتباط با علمای برجسته مشهد نبود. نقل است که برخی مواقع سران این تشکلها آقایان: حلبی، محمد تقی شریعتی و علی اصغر عابدزاده، به علمای مشهد مراجعه و در خصوص مسایل وبرنامههای کاری، اوضاع سیاسی و حتی عزل و نصب مقامات محلی با آنان مذاکره میکردند. چنان که در این مراجعات معمولا آیات: سید یونس اردبیلی و فقیه سبزواری مورد توجه جریانات سنتی قرار داشتند، ولی آیتالله حسن قمی مورد رجوع احزاب سیاسی[تشکلهای مذهبی] قرار میگرفت.(4)
البته در این دوره با این که جریان اصلی مرجعیت یعنی آیتالله العظمی بروجردی در حوزه علمیه قم نسبت به ملی شدن صنعت نفت، موضعی احتیاط آمیز در پیش گرفت.(5) اما بدنه روحانیت از جمله برخی علمای برجسته شهرستانها از جمله: آیتالله محمد تقی خوانساری از قم، سید علی بهبهانی از اهواز، چها سوقی از اصفهان، محلاتی از شیراز، شاهرودی از شاهرود، مازندرانی از بابل، شیخ محمدرضا کلباسی از مشهد ،(6) با صدور فتاوای(7) و اعلامیههایی از جنبش نفت حمایت کردند. در این میان آیتالله کلباسی مستقلاً و به عنوان یکی از طرفداران نهضت در مجمع ائتلافی جمعیتهای مؤتلف اسلامی مشهد(8) شرکت جسته و به ایراد سخنرانی میپرداخت. ایشان غالباً در سخنرانیهای خود اشارهای به جنبش و لزوم پشتیبانی از ملیون ایراد میکرد.(9) ایشان باری لزوم کمک به دولت دکتر مصدق را مورد تأکید قرار داد: «الان حفظ بیضه اسلام منوط به وجود این شخص و همراهی و مساعدت به این نخستوزیر محبوب است و باید ثروتمندان از کمک مالی به دولت کوتاهی نکنند». همچنین از درخواست اختیارات یک ساله نخستوزیر پشتیبانی نمود و حتی به دولت پیشنهاد نمود از مقابله با جراید مخالف کوتاهی نورزد.(10)
۱- لازم به تذکراست که تشکل جمعیتهای موتلف اسلامی هیچ ربطی به هیأتهای موتلفه اسلامی ندارد که یک تشکل بازاری در تهران بود و در آغاز دهه چهل در حمایت از نهضت روحانیت تشکیل شد . هیأتهای مؤتلفه چنان که از نامش پیداست متشکل از سه هیات مذهبی عزاداری بود، در حالی که جمعیتهای مؤتلف متشکل از انجمنهای مذهبی- سیاسی به علاوه دهها هیأت مذهبی بود که البته هسته اصلی آن را همان انجمنها تشکیل میداد. کما این که خود عناوین: هیأتهای مؤتلفه و جمعیتهای مؤتلف نیز میتواند، بر این تمایز صحه بگذارد.
۲-آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی، 21049
۳-نشریه پرچم اسلام، مورخ 5/10/1330، شماره 4
۴-مدرس صالح، نکوداشت نیم قرن تکاپوی علمی آیتالله سید میرزا حسن صالحی، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1385، ص 86.
۵-برای اطلاع بیشتر دراین خصوص، رک به: رحیم روح بخش، «آیتالله بروجردی و دوران ملی شدن صنعت نفت»، فصلنامه تاریخ معاصر ایران، سال 7، شماره 26، تابستان، 1382.
۶-محمد ترکمان، «نقد کتاب: مصدق و نبرد قدرت»، فصلنامه تاریخ و فرهنگ معاصر، سال 2، شماره 5.
۷-برای برخی از این فتاوای، رک به: روزنامه شاهد، مظفربقایی، روزهای 14 و 16 بهمن 1329
۸-سه تشکل اصلی جمعیتهای موتلف اسلامی مشهد در بخش بعدی مورد بررسی قرار میگیرند.
۹-مدرس صالح، ص 88.
۱۰-آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، شماره بازیابی 32646 و 31019
رحیم روح بخش