کشیش جوانی که در اقدامی قهرمانانه مصمم بود تا از راه معنویت به کمک مردان سنگرهای جنگ بشتابد و پرستاری که آمبولانس را در آتش جهنمی که اطرافش شعله می کشید، پیش می برد. اینها تنها برخی از داستانهایی هستند که در آخرین مجموعه کتابهای جنگ جهانی منتشر شده اند.
تجربیات مردم ساکن خانههای بزرگ و قدیمی حاشیه ی شهر در انتشاراتی جدید به نام «خانههای حاشیه ای ایرلند در جنگ بزرگ» توسط موریس و جین اوکیف از ترالیی، کو کری، منتشر می گردند که بخشی از تلاش بیوقفه ی آنها برای تهیهی سری انتشارات تاریخ شفاهی زندگی و فرهنگ ایرلندی است.
اعضای 52 خانواده، داستان خود را به صورت صوتی ضبطکرده و جمعآوری آنها در کتابخانهی ملی ایرلند، دو روز قبل از 100 مین سالروز اعلام جنگ بریتانیا علیه آلمان آغاز شد.
آقای اوکیف گفت که بسیاری از این داستانها برای اولین بار برای عموم مردم بیان شده و در اختیار محققان و مورخان آینده قرار خواهند گرفت.
او گفت: «این حکایات عموماً طنز ملایمی داشته و بیانگر تأثر و شکست تلخ قلب والدین و کودکانی است که با مرگ یکی از اعضای خانواده متحمل شده اند.»
جراح دندانپزشک، جی ایوو اوسولیوان، از کیلارنی، کو کری، به خاطر می آورد که چگونه پدر مرحومش و جی ایوو به عنوان پزشک در ارتش بریتانیا در گالی پولی، سالونیکا و ایپر خدمت کردهاند.
دکتر اوسولیوان، که دو بار نامش در گروههای اعزامی تکرار شده است، در سال 1917 مدال صلیب نظامی را دریافت نمود، او بقیه ی عمر خود را به عنوان پزشک عمومی در کیلارنی سپری کرد. او در سال 1979 در سن 89 سالگی درگذشت.
برادر دکتر اوسولیوان، پدر دونال، کاپیتان ارتش بریتانیا بود که در سال 1914، دو سال پس از انتصاب به این مقام در فرانسه کشته شد. او، همانجا، در کنار دیگر سربازان شهید به خاک سپرده شد.
سالها بعد، کشیشی از بوزینکورت در منطقه ی سام، به مادرش نامه نوشته و از او اجازه خواست تا بقایای پدر روحانی از قبر خارج و در قبرستان کلیسا به خاک سپرده شود اما مادرش این درخواست را رد نموده و گفت که حتماً پسرش ترجیح می دهد در کنار سربازانی باقی بماند که برای راهنمایی معنوی آنها تلاش کرده است.
آقای اوسولیوان گفت که پدرش هرگز در مورد تجربیاتش از جنگ با خانواده سخن نگفت با این حال به آنها گفت که پدر دونال خود درخواست کرده بود که به وی اجازه داده شود تا به کمک مردانی بشتابد که در سنگر میجنگیدند.
ترجمه: ناتالی حق وردیان
منبع: روزنامه آیریش اگزمینر