اشاره: در سال 1383فرصتی فراهم شد تا در بخش تاریخ شفاهی مدیریت اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی به عنوان مصاحبهکننده در طرح «تاریخ شفاهی شهریور 1320 مشهد» مشارکت داشته باشم. ورود به این موضوع موجب شد تا بخشی از منابع و اسناد مربوط به این واقعه تاریخی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. برخی از کتابها یک جانبه و احساسی به حادثه شهریور 1320 پرداختهاند و با ارائه اخبار جنگ موضوع را حماسی و برجسته کردهاند. در مقابل اسناد مربوط به این حادثه به طور شفاف این واقعه تاریخی را ثبت نمودهاند. آنچه برای پژوهشگر تاریخ شفاهی مهم است، آن است که با در نظر گرفتن تمام جوانب، اقدام به مصاحبه نماید. به خصوص مطالعه اسناد میتواند دیدگاه پژوهشگر را نسبت به وقایع روشن نماید. البته اسناد و تاریخ شفاهی در موضوع شهریور 1320 همسو و تکمیلکننده همدیگر هستند و در مواردی اسناد با ارائه مطالب قابل توجهی پژوهشگران را با انبوهی از سئوالات مواجه میکنند.
کمبود نان و گرانی از جمله دغدغههای عموم مردم مشهد در دهه بیست است. این موضوع جامعه کارگری را با مشکلات اساسی مواجه کرده است. در این نوشتار به این موضوع پرداخته میشود.
کلید واژهها: مشهد، شهریور1320، نان، کوپن
مقدمه
قرار گرفتن در فضای گذشته و ترسیم حالات و روحیات مردم هر چند سخت است ولی با بررسی همهجانبه یک موضوع تاریخی میتوان هر آنچه اتفاق افتاده را ترسیم کرد. ولی منابع مربوط به یک واقعه در شکلگیری و نوع اطلاعات مصاحبهشونده دخیل هستند، چنانچه مصاحبهکننده در جهت بالا بردن سطح اطلاعات خود به منابع خاصی تکیه کند نمیتواند مصاحبه جامعی در ارتباط با موضوع مورد نظرش انجام دهد. پس بررسی همهجانبه موضوع اعم از منابع نوشتاری، اسناد و مدارک آرشیو و اطلاعات روزنامهها میتواند کمک نماید تا مصاحبهکننده خود را در صحنه یک واقعه مجسم کند و اطلاعات کاملی را از فرد مصاحبهشونده اخذ کند. همراه شدن با مصاحبهشونده و داشتن اطلاعات جامع کمک میکند تا مصاحبهای فعال انجام شود و راوی احساس کند برای کسی خاطراتش را بیان میکند که با موضوع غریب نیست واین اطلاعات با ارزش و مهم تلقی میشوند. در طرح تاریخ شفاهی شهریور1320 مشهد افرادی که برای مصاحبه انتخاب شده بودند از طیفهای مختلف بودند. نکته مشترک همه مصاحبهشوندگان در بازگویی مسائل اجتماعی و مشکلاتی که فرا روی مردم قرار داشت خلاصه میشود. مسائل اجتماعی اعم از دردهای مشترک یا مشکلات عمومی در ذهن عموم مردم ماندگارتر هستند و اکثر شاهدان یا بازماندگان آن حادثه خاطرات یا حرفهایی برای بازگویی دارند.
کمبود نان
اولین موضوعی که مصاحبهشوندگان در مصاحبههای تاریخ شفاهی شهریور1320 مشهد به آن تاکید داشتند کمبود نان و گرانی کالا و ارزاق عمومی در مشهد، هم زمان با جنگ جهانی دوم است. توصیف صفهای طویل نان و هرج و مرج مقابل نانواییها از جمله پردازشهای فکری عموم مصاحبهشوندگان بود. چه اتفاقی موجب میشود تا نان کمیاب شود و یا اصطلاح «نان جو خوردن» در برخی از نواحی خراسان متداول شود؟ هر چند پیشینه این مسئله مربوط به قبل از شهریور 20 است. کمبود نان و گرانی در مشهد حتی قبل از شهریور1320 وجود داشته است، زیرا بر اساس اسناد و مدارک به جا مانده، در تاریخ 18دی ماه 1316 عدهای از تحصیلداران شرکت برق مشهد در نامهای به ریاست اداره مزبور تقاضایی بدین شرح دارند: (1)
«ریاست محترم شرکت سهامی برق مشهد،
محترماً معروض میدارند، امضاء کنندگان پیمان ذیل، تحصیلداران شرکت سهامی برق، نظر به این که با این وضعیت «گرانی ارزاق» و کمی حقوق به هیچ وجه نمیتوانیم خودمان را اداره نمائیم. فوقالعاده دست تنگ و در مضیقه هستیم. اینک تصدیق خواهند فرمود اکتفاء نمودن حقوق با مخارجات امروزه زیاد باعث منصرف شدن درخواست اینجانبان است. مستدعی است بذل توجهی فرموده به عرایض اینجانبها رسیدگی و حقوقات فعلی ماها را مطابق با مخارج امروزه فرموده در صورتی که مقتضی میدانید مقرر فرمایند حقوقهای اینجانبان اضافه نموده تا اینکه با آسودگی مشغول انجام وظایف خدمت بوده باشیم. با تقدیم احترامات فائقه»
بعد از شهریور1320 با استقرار ارتش سرخ در مشهد، گرانی و کمبود کالاهای اساسی تشدید میشود، زیرا بخش اعظمی از خواروبار توسط این ناخواندۀ مهمان، خریداری و به مصارف و احتیاجات روزانه سربازان روس در میآمد. ترس ناشی از گسترش جنگ موجب میشود تا تجار و بازرگانان کالاهای اساسی را انبار نموده و نیاز مردم بیشتر احساس شود.
شرایط سخت اقتصادی بعد از شهریور1320موجب میشود تا در برخی از موارد آرد گندم بین کارگران توزیع شود به طوری که در شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان این موضوع عملی میگردد. در واقع در سالهای 1320 تا 1322 بیشترین مکاتبات ادارای در ارتباط با گرانی و شرایط سخت اقتصادی در بین جامعه کارگری و کارکنان شهر مشهد وجود داشته است. بازتاب این موضوع در مکاتبات اداری چنین تشریح شده است:
«در نتیجه گرانی روزافزون و پیشآمد زمستان اینجانبان سیمبانان دایره توزیع برق در عسرت گرفتار و بواسطه هزینه تحمل ناپذیر زندگانی وضعیت خانوادگی ما نامرتب و بطور نامتبوع اداره و باعث پریشانی اینجانبان گردیده است. با توجه به مراتب بالا مستدعی است کمک هزینهای مرحمت فرموده که تا اندازه از عسرت زندگانی خلاص یابیم. 27/8/1321»
قیمت کالاها بعد از شهریور 1320 از رشد نسبتاً بالایی برخوردار است، زیرا قیمت سه کیلو نان از دو ریال به سیزده ریال و سه کیلو قند از 12ریال به 150 ریال رسیده است. این گرانیها یکی از اثرات جنگ جهانی دوم در شهر مشهد است. (2)
مقایسه قیمت اجناس عمده قبل و بعد از شهریور 1320
نوع جنس |
قیمت قبل از شهریور20 |
در شهریور 20 |
سال 1321 |
نان گندم 3کیلو |
2ریال |
4.5 ریال |
13ریال |
گوشت گوسفند 3کیلو |
9ریال |
14ریال |
50ریال |
برنج 3 کیلو |
7ریال |
12ریال |
60ریال |
روغن زرد حیوانی 3کیلو |
32ریال |
60ریال |
170ریال |
قند 3کیلو |
12ریال |
35ریال |
150ریال |
چای 1کیلو |
26ریال |
78ریال |
208ریال |
نفت 3لیتر |
3ریال |
4.5ریال |
17ریال |
از جمله مشکلاتی که مصاحبهشوندگان به آن تاکید داشتند، نامرغوب بودن نان و کیفیت آن است. این موضوع در اسناد هم منعکس شده است. بنابراین در اطلاعیه اطاق بازرگانی مشهد به تاریخ 27 اسفند1320 شرایط نان، کمبود و کیفیت آن چنین تشریح شده است.
«نظر به اینکه غالباً شکایت میکنند خبازها مقدار آردی که از اداره تثبیت دریافت میکنند پخت نمینمایند و احیاناً مواد خارجی با آرد مخلوط میکنند، از مامورین شهرداری نیز که مراقب عمل خبازها هستند غالباً شنیده میشود که به وظیفه خود کاملاً رفتار نمیکنند، نظر به اینکه اولیای دولت نیز علاقه شدیدی به حسن جریان امر خبازخانهها ابراز و تقاضا نمودهاند که دکاکین خبازها تحت نظر آقایان بازرگانان و یا نمایندگانشان پخت و به مصرف فروش برسد تا بدین وسیله از هرگونه عمل خلاف خبازها تا حدود امکان جلوگیری شده موجبات رفاهیت عامه که از دکاکین خبازی نان خریداری میکنند فراهم گردد و....»
گرانی خواروبار و نگذشتن امرار معاش موجب پریشانی مردم شده است تا جایی که برخی از مردم حتی کنتور برق منازلشان را به فروش گذاشته و یا از مشاغل اداری به خاطر کمی حقوق استعفا میدهند.
مسئله کمبود نان بعد از شهریور 1320 به عنوان یکی از جدیترین مسائلی است که مردم با آن مواجهاند. از یک طرف کمبود نان و از طرفی کیفیت پائین نان موجب شده تا خاطره شهریور 1320 به عنوان یکی از تلخترین خاطرات سده معاصر در ذهن مردم مانده باشد. اشاره دکتر آرتور میلسپو راجع به کیفیت نان بعد از شهریور 1320 قابل تامل است:
«کیفیت نان سیلو بسیار بد بود، (3) سنگین بود، درون آن از خمیری نامأکول پر شده بود و پوستهای به سختی سِمت(4) داشت. و آرد آن مخلوطی بود از آرد جو با بیش از درصدِ عادی، به همراه تکههای نخ و شن ریزه و ماسه ....بدتر از همه این که مردم در برابر نانواییها ازدحام میکردند و ساعتها یکدیگر هل میدادند و تنه میزدند و نا آرامی ایجاد میکردند.»
و جالبتر اینکه وضعیت اقتصادی چنان وخیم است که «بولارد» سفیر انگلیس این اوضاع را چنین توصیف کرده است:
«در تهران من مجبور بودم (5) شرایط زندگی خود را از سطح متعارف خیلی پایینتر بیاورم. چون قیمتها صد در صد ترقی کرده بود و ما تنها میتوانستیم از این افزایش هزینه زندگی را با برخورداری از اعتبارات خزانه داری انگلیس جبران کنیم.»
یکی از نتایج تاسف بار حضور قوای متفقین در ایران، ایجاد تورم اقتصادی در کشور بود، افزایش تورم در ایران به آنجا کشید که ثروتمندان هر روز ثروتمندتر میشدند، به خصوص ایرانیانی که به نحوی با آمریکا و انگلیس ارتباط داشتند یا در استخدام آنها بودند بخوبی زندگی خود را میگذراندند. (6) همچنین در تاریخ 27/12/1320 اختصاص مبلغ نه هزار ریال از طرف سر کنسولگریهای دولتهای شوروی و بریتانیا، برای اطعام بینوایان در شهر مشهد (7) قابل تامل است.
توزیع کوپن
در همان ایامی که کمبود نان و گرانی صدای مردم را درآورده بود، دولت تصمیم به برقراری کوپن و جیرهبندی برخی از اقلام اساسی میکند. این موضوع در اسناد اداری و مطبوعات آن زمان انعکاس داشته است. دولت در جهت آسایش و رفاه مردم طرح جیرهبندی و برقراری کوپن برای اولین بار در مشهد عملی میکند. براساس يک آگهي از اداره دارائي مشهد، چنين به نظر ميرسد، توزيع کوپن در مشهد با دشواريهايي همراه بوده است:
«وزارت دارايي، شماره 51386، 10 دي 1320- قسمت مالي، بهطوريکه اطلاع حاصل شده، همه روزه اغلب از کارمندان اداري، بهجاي اين که در ساعات کار انجام وظيفه نمايند، يک عده شناسنامه از داخل و خارج شهر به نام بستگان و اقوام خود گردآوري نموده و براي دريافت کوپن قند و شکر به مأمورين صدور برگ جيره و پخش کوپن مراجعه و با اصرار زياد و تضيیع اوقات کارکنان نامبرده، تقاضاي صدور برگ جيره و دريافت کوپن مينمايند. چون عمل نامبرده علاوه بر اينکه مورد سوءظن و برخلاف مقررات و دستورات پخش کوپن قند و شکر است، وقت کارمندان بالا صرف دريافت کوپن قند و شکر خواهد شد و کار اداري آنها به عهده تعويق ميماند. بنابراين به کليۀ کارمندان خود ابلاغ و اکيداً غدغن نماييد که از تاريخ صدور اين بخشنامه، بههيچوجه اشخاص اداري حق مراجعه به مأمورين صدور برگ جيره و پخش کوپن را نخواهند داشت و هرگاه براي خانوادۀ خود احتياج پيدا کنند، بهوسيلۀ ياداشت از رئيس دايرۀ مربوطه تقاضاي مراجعه و دريافت کوپن بنمايند. در اين مورد هم دستور مقتضي به مأمورين صدور برگ جيرهبندي داده شده، هرگاه از اين تاريخ به بعد اشخاص مزبور وقت اداري خود را بيجهت تلف نموده و بهعمل نامبرده ادامه دهند، گزارش دهيد تا اضافه بر اين که روز ادامه به اين عمل را به نام غيبت دو برابر حقوق مقرره جريمه، درصورتي که عمل آنها مورد سوءظن قرار گيرد مورد تعقيب اداري واقع خواهند گرديد.
رئيس دارايي مشهد، کوثر»
روزنامه راستی در 28 فروردین ماه سال 1322 مقاله جیرهبندی به قلم ع.م. پیاده را اختصاص به کوپن و اثرات آن در جامعه داده است در بخشی از این مقاله آمده است:
«مقصود از جیرهبندی کردن یک جنس یا اجناس معین این است که چون دولت حس میکند که میزان و موجودی آن جنس در کشور کم و احتیاج مردم به آن زیاد و ضروری است در صدد بر میآید که جیره بندی کند تا همه مردم بتوانند به میزان معینی در ازاء پرداخت قیمت مثبتهای ارزان از آن جنس یا اجناس استفاده کنند و این کار به وسیله دادن کوپن انجام میگیرد که در آن سهم هر فردی معین شده است و مقدار تمام سهام مساوی و استثنایی وجود ندارد....در مشهد و شاید تمام استان نهم قند و شکر و قماش جیرهبندی و در انحصار دولت است و به موجب کوپنهایی که توزیع شده هر کس میتواند مقدار معینی از این اجناس در ازاء پرداخت ارزش ثابتی از شعبات اداره خواروبار دریافت دارد....»
۱- بایگانی راکد، مدیریت اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی.
۲- آذری خاکستر، غلامرضا. مشهد بعد از شهریور 1320 و مطالبات مردم از نمایندگان مجلس. پیام بهارستان. تابستان 1390 - شماره 12 (ویژهنامه تاریخ مجلس 2)
۳- میلسپو،آرتور: آمریکاییها در ایران (خاطرات دوران جنگ جهانی دوم)، ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوی (تهران، البرز، 1370) ص151
4- گویش محلی واژه cement :سیمان است.
5- بولارد، سرریدر واسکراین، سرکلارمونت: شترها باید بروند، ترجمه حسین ابوترابیان. (تهران، البرز، 1369) ص98
6 - بولارد، سرریدر واسکراین، سرکلارمونت ص91 و 92
7 - جلالی، غلامرضا: تقویم تاریخ خراسان. ص86
ادامه دارد......
غلامرضا آذری خاکستر