پانوس Panos لندن، مکانی برای برنامه بینالمللی فعالیتهای مربوط به جمعآوری شهادتهای شفاهی، پس از 26 سال فعالیت در زمینه ارتباطات برای توسعه در اقصی نقاط جهان، در شرف تعطیلی است.
شبکه بینالمللی موسسأت پانوس (آفریقای جنوبی، آفریقای شرقی، آسیا، کارائیب و اروپا) به کار خود در جهت تقویت و رساندن صدای فقرا و محرومین جهان ادامه خواهند داد.
اولیویا بنت Olivia Bennett، موسس برنامه شهادت شفاهی و سیوبان وارینگتون Siobhan Warrington، مشاور فعلی شرکتهایی که در پانوس لندن مشغول به کار هستند، فعالیت 20 ساله طرحهای بین المللی شهادت شفاهی را گزارش میدهند:
«برنامه شهادت شفاهی Oral Testimony Programme در تاریخ بیست سالهاش، با سازمانهای مربوطه در 37 کشور، بیش از 50 طرح مختلف را انجام داده است. این برنامه از ثبت و ضبط 1300 شهادت به زبانهای محلی و ملی، در مقیاس محلی، کشوری و بینالمللی به زبانهای مصاحبهشونده و همین طور زبانهای انگلیسی، فرانسه و اسپانیایی، پشتیبانی نموده است.
«ایده این کار به حضور اولیویا بنت در طرح تاریخ شفاهی ساحل Sahel Oral History Project که در آن زمان مسئول انتشارات پانوس و مشغول چاپ «در کناره بیابانها: تاریخ شفاهی از ساحل At the Deserts Edge: Oral Histories From the Sahel » بود، باز میگردد.
مرحله بعدی در شکل گیری اصول و تبیین چهارچوب جهت ادامه کار جمعآوری شهادتهای شفاهی پانوس لندن با راه اندازی «شنیدن برای تغییر: شهادت شفاهی در توسعه» شکل گرفت که در آن اثر مورخ شفاهی پائول تامپسون Paul Thompson و متخصص بین المللی توسعه هوگو اسلیم Hugo Slim به بررسی ارزشها و ظرفیت به کارگیری تاریخ شفاهی در زمینه توسعه بینالمللی پرداختند.
این اثر منتشره سال 1993 که هم چنان به عنوان لیست منبع برای بسیاری از دورههای توسعه بینالملل شناخته میشود راه را برای اولین طرح شهادت شفاهی بینالمللی پانوس لندن هموار نمود. موضوع درباره زن و جنگ بود و 15 سازمان همکار در 12 کشور بیش از 200 شهادت را تهیه نمودند که از طریق چاپ آثارمکتوب رادیویی و جلسات عمومی با یکدیگر در ارتباط بودند. محصول بین المللی آن شامل یک درام مستند رادیویی و کتابی به نام سلاحهایی برای جنگ، سلاحهایی برای محافظت: زنان در باره نزاع سخن میگویند (1993) Arms to Fight, Arms to Protect: Women Speak Out About Conflict (1993). ، بود. طرح بینالمللی دیگر، منجر به برپایی آرشیو آنلاین در سال 2000 و هم چنین برگزاری مجموعه فعالیتهایی مرتبط و تولیداتی در سطح ملی و بین المللی گردید. طرح سوم چند ملیتی بعدی نیز به تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مناطق مسکونی ایجاد شده در طرحهای توسعه پرداخت. و همچنین فعالیتهای سازمانهای ملی و آرشیو جامع که شالوده کتاب تازه منتشرشده «آواره: هزینه انسانی سکونت مجدد و توسعه» (Displaced: The Human Cost of Resettlement and Development) در مجموعه آثار تاریخ شفاهی پالگریف مک میلان Palgrave Macmillan را تشکیل داد.
همانند این طرحها، پانوس لندن از تعداد زیادی از سازمانهای همکار در سراسر جهان جهت ضبط و تقویت صداهای کسانی که به نحوی از انحاء در ارتباط با مسائل وابسته توسعه نظیر تغییر محیطی، فقر و HIV و AIDS با تاکید مستمر بر تاثیرات قابل توجه و نامحسوس ، حمایت نموده است که این شهادتهای شخصی میتواند تا حد قانعکنندهای از ابهامات کاسته و کمک حال آنها باشد. اطلاعات در باره طرحها و نسخه اصلاح شده شهادتها در آدرس http://panos.org.uk/oral-testimonies/ موجود است. این برنامه، هم چنین شهادتهای شفاهی را با امکانات دیگری چون سینما، عکاسی و ویدئو ادغام نموده تا از این گذر بتواند از پیشرفتهای صورت گرفته در انواع فناوری و رسانهها از زمان آغاز این برنامه بهره ببرد.
این برنامه به دیگر سازمانها نظیر نمایندگیهای سازمان ملل که مایل به استفاده از روش شناسی آن هستند مشاوره داده و از آنها پشتیبانی میکند (برای شهادتهای موجود درمورد آوارگی داخلی و فقر روستایی، ببینید: www.idpvoices.org و www.ifad.org/rpr2011/testimonials/index.htm).
به دنبال تعطیلی پانوس لندن، سیوبان وارینگتون یک سازمان جدید غیرانتفاعی تاسیس خواهد کرد تا کار شهادتهای شفاهی را ادامه داده و به ویژه برای تریبون آنلاین جهت اطمینان خاطر از اینکه شهادتها و منابع آموزشی مربوطه تولیدی این برنامه به راحتی در دسترس همگان قرار گیرند، کمک مالی جمع خواهد کرد. برای کسب خبر از این شرکت و کارهای بعدی آن لطفاً با سیوبان به نشانی siobhanwarrington@gmail.com تماس حاصل کنید.
سایت اینترنتی پانوس لندن به عنوان یک آرشیو قابل دسترس به کار خود ادامه خواهد داد و بنابراین تمام منابع موجود آنلاین برای همگان در آدرس www.panos.org.uk وجود دارد.
سیوبان وارینگتون دبیر بولتن خبری International Work است که به تمام کسانی به ایمیل siobhanwarrington@gmail.com مطلب بفرستند خوش آمد می گوید.
ترجمه: علی محمد آزاده
منبع:
این مقاله به عنوان سرمقاله نشریه تاریخ شفاهی انگلستان در شماره بهار 2013 این نشریه منتشر شده است:
ORAL HISTORY Spring 2013, Pages: 31-32