گفتگو درباره اعتراض؛
روششناسی تاریخ شفاهی در پژوهشهای راجع به جنبشهای اجتماعی و سیاسی
شنبه 6 ژوئیه 2013 (15 تیر 1392)
موسسه مطالعات پیشرفته Institute of Advanced Studies،
دانشگاه وارویک Warwick (کاونتریCoventry، بریتانیا)
در سال 2011، اعتراضات در سراسر جهان، از قیام اعراب گرفته تا جنبشهای اشغال وال استریت و رای دهندگان خشمگین اسپانیایی، جنبشهای اجتماعی را کانون توجه رسانهها قرار داد. این گونه به نظر می رسید که موجی از قیام جهان را در محاصره خود قرارداده بود. اعتراضات علیه سیاستهای ریاضتی و خواستههای مشارکت دموکراتیک از شروع بحران مالی در سال 2008 تشدید گردیده است. به همان نسبت، توجه دانشگاهیان به مطالعه جنبشهای اجتماعی و اعتراضات یا مشکل خشونت و سرکوب سیاسی به ویژه با توجه به نقش رسانههای اجتماعی و متحرک (موبایل) بیشتر گردیده است. این همایش یک روزه به عرصه اعتراض سیاسی از چشم انداز روش شناختی می پردازد، و بر چالشها، نتایج و مشکلات شهادتهای شخصی و منابع تاریخ شفاهی در پژوهشها درباره جنبشهای اجتماعی و عرصه سیاست پرخاش جویانه در مقیاس گسترده متمرکزخواهد شد. همایش بنای کار خود را بر اساس یک سمینار چند رشته ای خواهد گذاشت که در دانشگاه وارویک در فوریه سال 2011 با موضوع «گفتمانهای غالب چالش بر انگیزگذشته: 1968 و ارزش تاریخ شفاهی؟» برگزار شد.
گزارش کامل این سمینارکه اخیراً در مجله مطالعات خاطرهMemory Studies (جلد 6، شماره 1) به چاپ رسید – در جریان برگزاری این همایش ارائه خواهد شد، اگرچه حیطه کاری خود را فراتر از دهههای 1960 و 1970 قرار خواهد داد. این همایش هم چنین به دنبال کشف موارد مطالعاتی از مناطق مختلف جغرافیایی در سطح محلی، ملی و جهانی بوده و هم چنین معرف اشکال و اهداف متنوع کارهای گروهی نیز هست. از این رو همایش فقط محدود به بررسی عرصه سیاستهای ضداستبدادی و ضد ریاضتی نگردیده است.
هدف همایش این است که محققین تاریخی و جنبشهای اجتماعی معاصر از رشتههای مختلفی چون (تاریخ، جامعهشناسی، مردمشناسی، مطالعات فرهنگی، مطالعات خاطره و غیره) را از یک سو، و از طرف دیگر محققین عرصه سیاستهای پرخاشجویانه و مقاومت را گرد هم آورد تا به یک زاویه دید عملی و موضوعی نزدیک به هم برسند.
ما از شرکتکنندگان دعوت میکنیم تا طرح پژوهشهای خود را برای ارایه در مدت 20 تا 25 دقیقه تهیه کنند. مقالات بایستی چالشها، مشکلات، ارزش افزوده روششناسی تاریخ شفاهی در این نوع از پژوهش را مطرح کنند یا نتیجه حاصل از مصاحبههایی را که به عنوان قسمتی از یک طرح پژوهشی انجام دادهاند، ارایه دهند.
موضوعات ممکن است شامل این موارد باشد، اما به هیچ وجه محدود به اینها نمیگردد:
- آرامش یا (آشفتگی) هویت فرد و جمعی در زمان مصاحبه تاریخ شفاهی
- تاثیر عوامل بیرونی (برای مثال، طبقه، جنسیت، سن و قومیت) بر شکلگیری ذهنیت در زمان انجام مصاحبه تاریخ شفاهی
- رابطه درون ذهنی بین راوی و شنونده
- امور اخلاقی و حقوقی
- صحبت درباره موضوعات ظریفی چون خشونت و تبعیض جنسیتی
- اعتماد و مسئولیت متقابل
- قدرت و مالکیت خاطره
- سکوت و رقابت
- حافظه درون نسلی/ انتقال خاطرات اعتراض
- بکارگیری پژوهشهای تاریخ شفاهی در عرصه سیاسی پرخاشجویانه
لطفا چکیده مقالههای خود را حداکثر بین 150 – تا 200 واژه به آندره هایک Andrea Hajek به نشانی andreahajek@gmail.com ارسال کنید.
آخرین مهلت برای ارسال، تاریخ شنبه 14 آوریل 2013 (25 فروردین 1392) است.
برای اطلاعات بیشتر به نشانیهای زیر مراجعه کنید:
www2.warwick.ac.uk
برای جزئیات در مورد شبکه تاریخ شفاهی:
http://warwick.ac.uk/oralhistorynetwork
و در فیسبوک:
https://www.facebook.com/oralhistorynetwork
ترجمه: علیمحمد آزاده