شاهبیت غزل دفاع مقدس
تدوین تاریخ جنگ عراق و ایران یا دفاعمقدس و میهنی هشتساله، یکی از ضرورتهای تاریخنگاری و تعهدات ملی محققان این عرصه است که مؤسسات و مراکز متعددی از سپاه پاسداران گرفته تا ارتش جمهوری اسلامی ایران، جهادسازندگی، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس و دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزهی هنری سازمان تبلیغات اسلامی از اوان دوران دفاعمقدس به آن اهتمام ورزیدهاند.
اما شاید در این میان، شرح، تبیین و توضیح دلاورمردیهای رزمندگان ایرانی در آزادسازی خرمشهر قهرمان که بحق، خونینشهر لقب گرفت، باید در رأس تحقیقات تاریخی مورخان جنگ و تاریخ معاصر ایران قرار گیرد. آزادسازی خرمشهر، تبلور راستین دفاع میهنی ملت ایران در برابر نیروهای بیگانه بوده که شاید در طول تاریخ، هیچ دفاع و افتخاری، غرورانگیزتر از این مقطع تاریخی نبوده است.
با توجه به فرصتسوزی، شتابزدگی، بیبرنامگی و ناپختگیهایِ اعمالشده در حوزهی تدوین تاریخ دفاعمقدس، طراحی بنیادین و علمی تدوین این پیشینه، از ابعاد مختلف نظامی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، دارای اهمیت فراوان است. جایگاه و نقشِ روشِ علمی تاریخ شفاهی در گردآوری دادهها و اطلاعات تاریخی دوران معاصر و نزدیک به زمان ما، توجه هرچه بیشتر به این روش به صورت علمی، اصولی و پرهیز از شتابزدگی در عین مغتنم شمردن فرصتها را دوچندان میکند. هیچ محقق و اندیشمندی در این راستا نمیتواند منکر سود بردن از روش علمی تاریخ شفاهی شود. نکته آنکه، آنچه بیشتر نهادهای مذکور به عنوان تاریخ شفاهی گردآوری کرده یا منتشر ساختهاند، خاطرهنگاری، یادداشتهای روزانهی جنگ، داستان و داستانواره بوده و در حیطهی مفهومِ تاریخ شفاهی نمیگنجد. دربارهی آزادسازی خرمشهر و عملیاتهای انجامشده، حوزهی عملکرد محقق باید بسیار فراتر از متقدّمان باشد.
در توضیح این مطلب باید گفت، با توجه به پیشینهی تاریخی اختلافات مرزی ایران با عراق از اواسط حکومت پهلوی(دههی 1330)بر سر اروندرود و خرمشهر(صرفنظر از دوران قاجاریه و توافقات به عمل آمده در آن دوران) یکی از مسائل مهم، بررسی و تحقیق دربارهی فضای عمومی سیاسی ـ اجتماعی خرمشهر در دوران پیش از شروع جنگ ایران و عراق و نظرگاهها و دیدگاههای مردمی در این خصوص است. شایعات و اخبار غیررسمی از نخستین روزهای حملهی نیروهای بعثی به خرمشهر و واکنش گروههای مختلف مردمی به این رویداد، ضرورت موشکافی موضوع را روشن میکند. بدین ترتیب، گروه محوری اول در انتخاب برای مصاحبهی فعال تاریخ شفاهی، معمّرین و افراد میانسال این شهر و حومهی آن و سپس مسوولان خرمشهر و استان خوزستان خواهند بود. اهمیّت موضوع از آن روست که سرعت اشغال این شهر با وجود مقاومت دلیرانهی مردم، در مقایسه با دیگر نقاط مرزی در غرب و جنوبغرب ایران، قابل تأمل و دقت است.
در مرحلهی دوم، هستهی سخت تحقیق تاریخی اشغال خرمشهر توسط نیروهای عراقی، وضعیت نیروهای ایرانی، استحکامات نظامی، میزان تسلیحات و نیرو در منطقه است که دادههای لازم را میتوان با انجام مصاحبه با فرماندهان نظامی آن دوران، استحصال کرد. نکتهی مهم، آن که در تغییر و تحولات در فضای سیاسی ایران در آن دوران، مانند اختلافات مجلس و ریاست جمهوری و قوّت بازار شایعات و بعضاً اخبار غیرواقع، محقق تاریخ و مصاحبهکننده، وظیفهی سنگینی در این بخش بر عهده دارد. یافتن راویان مرتبط و شاهدان واقعی رویداد، برای مصاحبه و مصاحبهشوندگان مناسب، جلب اعتماد طرف مقابل و گردآوری، تنظیم و تدوین دادهها و مطابقت با دیگر مدارک مؤید و مکمل، مانند اسناد مکتوب وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، تلاش در جهت بیاثر یا کم اثر کردن حب و بغضها و موضعگیریهای سیاسی و کاهش تأثیر گفتمان سیاسی روز بر مصاحبه و دادههای حاصل از آن، اهم نکات علمی در این زمینه هستند که باید رعایت شوند. از سوی دیگر، فاصلهگرفتن بیش از سه دهه از آن روزها و به شهادت رسیدن بسیاری از رزمندگان و دست اندرکاران دفاع مقدس در خرمشهر، در روزهای جنگ و پس از آن، سرعتبخشیدن به طرح، همراه با دقتنظر را اجتنابناپذیر میکند.
طرح تحقیقی تا این نقطه، هنوز به اشغال خرمشهر نرسیده و در مرحلهی سوم است که وضعیت این شهر هنگام اشغال، مراکز اولیهی اشغالشده، واکنش مردم و ساکنان شهر نسبت به ورود اشغالگران و وضعیت دوران اشغال باید ارزیابی شود. بنابراین در کنار اسناد و مدارک مکتوب باقیمانده از آن دوران، مرتبط با موضوعات مذکور، اقشار مختلف مردم خرمشهر نیز باید مورد مصاحبه و مطالعه قرار گیرند. از آنجا که جنگ تحمیلی موجب آوارگی بسیاری از ساکنان شهر شد به نحوی که حتی پس از آزادسازی و پایان یافتن جنگ هشتساله، برخی همچنان در شهرهای دیگر سکونت و اقامت دارند، شناسایی جامعهی آماری مورد نیاز برای انجام مصاحبه در اولویت کاری قرار میگیرد. بنابراین، محدود و محصور کردن تاریخ دفاعمقدس به طور عام و خرمشهر به طور ویژه، به نیروهای نظامی و رزمندهی آن دوران، خبط و غفلتی جبرانناپذیر است زیرا همچنان لایههای عمیق تاریخ این واقعه را نامکشوف و «سر به مهر» باقی میگذارد. سیاستمداران و رجال سیاسی آن دوران نیز باید مورد پرسشهای عمیق محقق تاریخ، قرار گیرند. بازتاب و واکنش عمومی در ردههای بالای نظامی و سیاسی به این رویداد ناگوار چه بوده است؟ در دوران اشغال، چه تمهیدات و تصمیماتی اندیشیده و گرفته شده؟ موانع و چالشهای انجام عملیات و به ثمر رسیدن تلاشها چه بوده است؟ و دهها پرسش اساسی دیگر که شاید تنها سیاستمداران قادر به پاسخگویی به آنها خواهند بود. در این زمینه، آنچه اسباب انجام مصاحبههای فعالتر و پرچالش را فراهم خواهد ساخت، انبوه خاطراتی است که از سوی مدیران و مسوولان رده بالا و میانی کشور در آن دوران، منتشر شده و محقق تاریخ، پیش از هرگونه اقدام به ضبط مصاحبه و خاطرات افراد در قالب روش تاریخ شفاهی، لازم است به آنها مراجعه کرده در آنها دقت نظر به عمل آورد. این خاطرات و خودنگاشتها، میتوانند دستمایهای باارزش در زمینهی دفاع مقدس باشند. ادعاها، تبرئهکردنها، فرافکنیها و بسیاری از مسائل مطرح شدهي دیگر در این خاطرات و یادماندهها باید مورد پرسش و راستیآزمایی مصاحبهکننده قرار گیرد؛ ویژگیای که شاید در کمتر حوزهی تحقیقی دیگری مشاهده شود.
سومین محور اساسی در طراحیِ تدوین تاریخ آزادسازی خرمشهر، روند عملیات بیتالمقدس، از ابتدا تا پیروزی در سوم خردادماه 1361 است. جملهی تاریخی امام خمینی(ره) که «خرمشهر را خدا آزاد کرد» نشان از عظمت این عملیات و اعجاب مردم ایران و ناظران خارجی بود؛ زیرا امری تقریباً غیرممکن را تحقق بخشید. بنابراین تمامی ابعاد و جوانب این حماسهی تاریخی باید بررسی شود. نیروهای عملیاتی، ارتش، سپاه و بسیج مردمی، محورهای عملیاتی، پدافند و نیروهای کمکی، لجستیک، ترابری، جهادسازندگی و بسیاری دیگر از نیروهای دخیل در این پیروزی باید مورد توجه قرار گیرند. این نیروها شامل تمامی ردههای نظامی از فرماندهی تا نیروهای پشتیبانی، تدارکات، بهداری و کمکرسانی، اطلاعرسانی و اطلاعات عملیات و ... است. پرهیز از مرکزگرایی و نخبهگرایی به عنوان یکی از آسیبهای جدی تاریخنگاری دفاع مقدس، باید در سرلوحهی برنامهها قرار گیرد.
فتح خرمشهر، نه به عنوان عملیاتی منفرد و مستقل در دفاع مقدس بلکه مقطعی مهم که از همان ابتدا در جریان عمومی جنگ و تداوم یا توقف آن نیز تأثیر بنیادین برجای نهاد، شاهبیت دفاع مقدس و میهنی ملت ایران بود. در صورت تحقق طرح و برنامهی پیشنهادی پیشگفته، میتوان امید داشت که پیشینه و تاریخچهای نزدیک به واقع از رویدادی سرنوشتساز در تاریخ معاصر ایران، تنظیم و نگارش یافته، بر غنای تحقیقات تاریخی افزوده و الگویی مناسب برای تاریخنگاری دیگر مقاطع تاریخی فراهم سازد.
دکتر مهدی ابوالحسنی ترقی
منبع: خردنامه همشهری، ویژه نامه پایداری، مرداد 1391، شماره 100، ص 78