تاریخ شفاهی در اینترنت
فناوریهای الکترونیکی زمینه و امکاناتی را فراهم ساخته است تا مجموعههای موجود تاریخ شفاهی به واسطه انتشار صوت و تصویر مصاحبههای واقعی و متن پیادهشدة آنها در اینترنت برای جمعیت بسیار عظیمی قابل دسترسی باشد. در حالی که عمومِ مورخان شفاهی، فرصتهای انتشار جهانی آثارشان از طریق اینترنت را مغتنم شمردهاند، بسیاری از آنها نسبت به سهولت دسترسی به این آثار در وبسایتها که احتمال سوءاستفاده از مصاحبههای موجود را افزایش داده است، نظر خوشی ندارند. انتشار مصاحبههای انجامشده در دوران قبل از فراگیری فناوری اینترنت بدون اجازه صریح راوی موجب دردسرهای ویژهای میشود؛ بسیاری از مورخان معتقدند که انتشار اینترنتی این مصاحبهها ناقض حقوق راوی در تعیین میزان و سطح دسترسی به مصاحبههایشان است. مشکل دیگر این است که هر کسی میتواند در فضای اینترنت هر مطلبی را با هر کیفیتی منتشر کند.
صرفنظر از این نگرانیها باید بگوییم که انتشار مصاحبهها از طریق اینترنت دارای مزیتهای متعددی فراتر از صرفِ دسترسی است. موتورهای جستوجوی الکترونیکی به کاربران امکان میدهد تا به سهولت و به سرعت و بدون نیاز به گوش دادن به ساعتها نوار یا ورق زدن صدها یا هزاران صفحه متن پیادهشدة مصاحبهها مطالب منطبق با علایق خود را شناسایی و پیدا کنند. لینکهای فوقمتنی(Hypertext) منتخب یا پانویسهای مصاحبهها که با کلیک کردن روی آنها میتوان به متن کامل دسترسی یافت به خواننده امکان میدهد تا یک نظریه یا نقل قول را در متن کاملش بخواند؛ میزان دقت نویسنده یا مؤلف در حفظ انطباق صدای راوی با متن پیادهشده مصاحبهاش را بسنجد؛ و ارزیابی کاملتری از نوع تفسیر نویسنده یا مؤلف از روایت راوی به دست بیاورد. انتشار اینترنتی روایتها امکانی است که بدان وسیله میتوان شفاهیت تاریخ شفاهی را استمرار بخشید و این جالبترین مزیت اینترنت است. تقریباً بیست سال پیش، آلساندرو پورتلی به درستی گفته بود که تاریخ شفاهی در وهله اول یک پدیده شفاهی است بدین معنا که «لحن و بلندی و کوتاهی صدا و ضرباهنگ کلام مردم حاوی معانی تلویحی و اشاراتی است که در نوشتار قابل تفهیم نیستند... . ممکن است در عبارات راوی، بسته به آهنگ کلامش، معانی ضد و نقیضی برداشت شود که امکان تفهیم آن به شکل عینی در متن وجود ندارد، اما پیادهکننده نوار مصاحبه تا حدودی شاید با کلمات خودش آنها را روشن ساخته باشد.»(33) مثلاً میتوان به کنایه اشاره کرد که با لحن صدا میتوان به آن پی برد نه با کلمات. بنابراین اگر جملهای کنایهدار نوشته شود نمیتوان کنایه را فهمید. به همین گونه است شنیدن گزارشهای راوی به جای خواندن متن مکتوب روایتهایشان که باعث میشود تأثیر عمیقتر، انسانیتر و سهبعدیتری از سخنان آنها بگیریم. پس نیازی به توضیح ندارد که انتشار اینترنتی مصاحبههای تاریخ شفاهی به احتمال زیاد مفیدتر از انتشار مکتوب آنهاست.
معرفی چند سایت تاریخ شفاهی
تاریخچه زندگی آمریکائیان، دستنوشتههایی از پروژه نویسندگان فدرال، 1940-1936
Library of Congress, American Memory
http://memory.loc.gov/ammen/wpaintro//wpahome.html
تصاویر و متن پیادهشدة نزدیک به 2900 تاریخچه زندگی که از سال 1936 تا 1940 گردآوری شدهاند در این سایت قابل دسترسی و استفاده است. این اسناد محصول تلاش بیش از 300 نویسنده است که با حمایت پروژه نویسندگان فدرال متعلق به سازمان توسعه مشاغل چنین دستاوردی را به ظهور رساندهاند. پیشنویس و متن نهایی هر یک از تاریخچهها را در قالبهای مختلفی روی سایت گذاشتهاند که شامل روایت، گفتوگو، گزارش و تاریخهای شفاهی نمونه میباشد. در هر از این عناوین مواردی مانند خانواده، میزان تحصیلات و درآمد، شغل، گرایشهای سیاسی، مذهب، آداب و رسوم، وضعیت سلامت روحی و جسمی و همچنین ملاحظاتی درباره فرهنگ و جامعه راوی قید شدهاند.
آرشیوهای مجموعههای تاریخ شفاهی و هنر آمریکا
Smithsonian Institution, Archives of American Art
http://www.archivesofamericanart.si.edu/oralhist/oralhist.html
متن مصاحبه با بیش از 180 تن از هنرمندان رشتههای مختلف در این سایت قابل دسترسی است که از آن جمله میتوان به متن مصاحبه با لوئیس نِوِلسون، ریچارد دیبِنکورن و روب گولدبرگ اشاره نمود. در این پروژه کوشش شده است تا مصاحبههایی با هنرمندان تگزاس و ایالتهای جنوب غربی، شمال غربی، لاتینتبارها، سیاهپوستان، آسیاییتبارها و زنان هنرمند کالیفرنیای جنوبی انجام و روی سایت گذاشته شود. در دهه 1960 در قالب اجرای «طرح نوین و برنامه تاریخ شفاهی هنر» با 400 هنرمند مصاحبه شد که متن بیش از 50 مصاحبه نیز در این سایت قابل دسترسی و بهرهبرداری است.
بردهزادگان: روایتهای بردگان به کوشش نویسندگان پروژه نویسندگان فدرال، 1938-1936
Library of Congress, American Memory
http://Icweb2.loc.gov/ammem/snhtml/snhome.html
این سایت که محصول تلاش جمعی «واحد دستنوشتهها، متون چاپی و تصاویر» کتابخانة کنگرة آمریکاست بیش از 2300 روایت اول شخص درباره اوضاع و شرایط زندگی بردگان را در خود جای داده است. این کار با حمایت پروژه نویسندگان فدرال متعلق به سازمان توسعه مشاغل در دهه 1930 انجام شد و در سال 1941 نیز از آنها میکروفیلم تهیه کردند که در 17 جلد به نام «روایتهای بردگان: تاریخ عامیانة بردگی در ایالات متحدة آمریکا از زبان بردگان سابق» در آرشیو نگهداری میشوند. متن دیجیتالی هر یک از روایتها حاوی نکاتی مانند نام راوی، مکان و زمان مصاحبه، نام مصاحبهگر، اطلاعات فهرستبندی و طول متن پیادهشده میباشد.
بایگانی دیجیتالی حقوق مدنی در میسیسیپی
McCain Library and Archive, University of Southern Mississippi
http://www.lib.usm.edu/~spcol/crda/index.html
در این سایت، 125 تاریخ شفاهی مربوط به جنبش حقوق مدنی قابل دستیابی است که اطلاعات آنها از مرکز مجموعه تاریخ شفاهی دانشگاه میسیسیپی اخذ شده است. از برجستهترین مصاحبههای موجود در این مجموعه میتوان به مصاحبه با رهبران حقوق مدنی نظیر چارلز کاب، چارلز اِوِرز و آرون هِنری اشاره کرد. شخصیتهای موافق و مخالف جنبش مدنی نیز از دیدگان نافذ تاریخ شفاهی پنهان نمانده و اطلاعاتی درباره برخی از آنان مانند راس بارِنت، فرماندار نژادپرست، شخصی به نام ویلیام جِی سیمونز، رهبر شورای ملی شهروندان سفیدپوست، و همچنین اِرل جانستون، رهبر تشکیلات همبستگی کشوری، برای بهرهبرداری علاقمندان درج شده است. قطعات صوتی کوتاهی از 25 مصاحبه روی سایت قرار دارد. هر مصاحبه مشتمل بر یک بیوگرافی مفصل، فهرست عناوین مورد بحث، متن مصاحبه و اطلاعاتی مشروح درباره مصاحبه، مصاحبهگر، مصاحبهشونده، عناوین، مقطع زمانی و مناطق مورد نظر برای مصاحبه میباشد.
مجموعه تاریخ شفاهی مرکز تاریخ IEEE
Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc.
http://www.ieee.org/organizations/history_center/oral_histories_menu.html
این مجموعه مشتمل بر مصاحبه با «180 تن از متخصصانی است که دنیا را در قرن بیستم متحول کردند.» مقولاتی که در مصاحبههای مذکور بدانها پرداخته شده عبارتند از تاریخ ادغام مؤسسه مهندسان برق آمریکا با مؤسسه مهندسان رادیویی برای تشکیل مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک(IEEE)؛ مصاحبه با مهندسان و مدیران شاخص و سرشناس برق ژاپن؛ پنجاهمین سالگرد آزمایشگاه تشعشعات MIT؛ تواریخ شفاهی آزمایشگاههای RCA در اواسط دهه 1970؛ و مجموعه شرکای فردریک ایی تیرمان.
مانند یک خانواده: شکلگیری دنیای یک کارخانه پنبهپاککنی در ایالتهای جنوبی
James Leloudis and Kathryn Walbert, University of North Carolina, Chapel Hill
http://www.ibiblio.org/sohp/overview.html
در اواخر دهه 1970 و اوایل دهه 1980 به همت «پروژه صنعتیشدن پیدمونِ برنامه تاریخ شفاهی جنوب» صدها مصاحبه با کارگران ایالتهای جنوبی آمریکا صورت گرفت که متن آنها هماکنون روی این سایت قرار دارد. مقولات گوناگونی در این سایت اضافه شده است که برخی از آنها عبارتند از مقالات مطبوعات تجاری و همچنین نامههایی که کارگران کارخانههای پنبهپاککنی برای بیان نحوه زندگی خود و مشکلاتشان به فرانکلین روزولت مینوشتند. نزدیک به 70 کلیپ صوتی 15 ثانیهای تا هشت دقیقه ای از مصاحبه با کارگران در این سایت قرار داده شده است.
مجموعة چهارم ماه می
Kent State University
http://www.library.kent.edu/exhibits/4may95/
وقایع روز چهارم ماه می سال 1970 که منجر به کشته شدن 13 دانشجو و مجروحیت عدهای دیگر در محوطه دانشگاه ایالت کِنت شد محور اصلی این سایت را تشکیل میدهد. در این کار تلاش شده است تا برای علت وقوع درگیریها، درسهایی که میتوان از این واقعه آموخت، و تدابیری که میتوان برای «جلوگیری از درگیری میان مردم، گروهها و کشورها» اتخاذ نمود پاسخی داده شود. از میان 132 مصاحبهای که در روز چهارم می سال 1990، 1995 و 2000 انجام شده است متن 93 مصاحبه روی سایت قرار دارد.
تاریخ شفاهی در اینترنت! دفتر منطقهای تاریخ شفاهی(ROHO)
Bancroft Library, University of California, Berkeley
http://www.lib.berkeley.edu/BANC/ROHO/ohonline/
متن کامل بیش از 55 مصاحبة قابل جستجو و همچنین برنامههایی برای افزودن تاریخ شفاهی فارغالتحصیلان سیاهپوست دانشگاه کالیفرنیا در این سایت قابل دستیابی است. برنامههای پیشنهادی کنونی دربرگیرندة این موارد است:«مجموعه تاریخ دانشگاه» با محوریت جنبش آزادی بیان؛ «پروژه تاریخ شفاهی طرفداران حق رأی» مشتمل بر جملات و دیدگاههای دوازده تن از زنان فعال در این جنبش»؛ و مصاحبههایی درباره اقدامات و تدابیر درمانی شهر سانفرانسیسکو از سال 1981 تا 1984 برای مبارزه با ایدز.
آرشیوهای تاریخ شفاهی جنگ جهانی دوم متعلق به دانشگاه راتگرز
Sandra Stewart Holyoak, Rutgers History Department
http://www.fas-history.rutgers.edu/oralhistory/orlhom.htm
خاطرات مردان و زنانی که در سالهای جنگ جهانی دوم چه در داخل و چه در خارج از آمریکا خدمت کردند در این مصاحبهها روایت شدهاند. این آرشیو از متن کامل بیش از 160 مصاحبه با فارغالتحصیلان دانشگاه راتگرز و فارغالتحصیلان دانشگاه داگلاس(سابقاً موسوم به دانشگاه زنان نیوجرسی) تشکیل یافته است. بخش عمدة مصاحبهها را دانشجویان دانشگاه راتگرز انجام دادهاند. فهرستی الفبایی از مصاحبهها حاوی نام مصاحبهگران، تاریخ و مکان مصاحبه، دانشگاه مربوطه و سال تحصیلی، منطقه جنگیِ محل خدمت و یگان مربوطه در سایت قرار دارد. همچنین کدهایی «توصیفی» در این فهرست وجود دارد که محتوای مصاحبه شامل مشاغل نظامی(مانند پیادهنظام و توپخانه، پرستار، دریانورد و مهندس) و مشاغل غیر نظامی(مانند هشداردهنده حملات هوایی، دانشجو، کارمند و روزنامهنگار) را مشخص میکنند.
زنان روزنامهنگار
Washington Press Club Foundation
http://npc.press.org/wpforal/ohhome.htm
57 مصاحبهشونده به نمایندگی از سه نسل زنان روزنامهنگار آمریکا در مصاحبههای تاریخ شفاهی این سایت شرکت نمودهاند که متن کامل زندگی 41 تن از آنان قابل دستیابی است. این سه نسل عبارتند از: نسل پیش از سال 1942؛ نسل جنگ جهانی دوم تا سال 1964 و نسل پس از سال 1964. زنانی که در دهه 1920 وارد حرفه روزنامهنگاری شدند تا نسل امروزین زنان روزنامهنگار در این مجموعه مورد مصاحبه قرار گرفتهاند. همچنین افرادی که در مطبوعات، رادیو و تلویزیون به شغل خبرنگاری اشتغال داشتهاند نیز از این قاعده مستنثنی نشدهاند. موضوع مصاحبهها حول محور مشکلات زنان در این حرفه و نحوة تأثیرگذاری آنها بر این حوزه میباشد. مصاحبهها از یک تا دوازده جلسه و هر جلسه حدود 20 صفحه را شامل میشود.
راهنمای تاریخ شفاهی
برنامه تاریخ شفاهی ایالتهای جنوبی
University of North Carolina, Chapel Hill, Southern Historical Collection
http://www.unc.edu/depts/sohp/sohpnew/
«طرز کار: منابعی برای برنامهریزی و اجرای مصاحبههای تاریخ شفاهی» شامل کتابچة راهنمای برنامه تاریخ شفاهی ایالتهای جنوبی، قالبهای مصاحبه این برنامه و کتابشناسی حاوی معرفی بیش از 50 منبع تاریخ شفاهی است. قالبهای مصاحبه مشتمل بر یک برگه روی جلد، توافقنامه مصاحبه، توافقنامه مصاحبة مشروط، فرم تاریخچة زندگی و فرم کلمات مناسب است. در کتابچة راهنمای این برنامه، توصیههایی درباره طراحی یک پروژة تاریخ شفاهی، نحوة اجرای مصاحبه، فهرستبندی، پیاده کردن نوار مصاحبه، یادداشتهایی درباره هزینه و امکانات مورد نیاز و ده نکته ویژه در مصاحبه ارائه شده است.
راهنمای گام به گام تاریخ شفاهی
Judith Moyer
http://www.dohistory.org/on_your_own/toolkit/oralHistory.html
مورخ و مدرسی به نام جودیت مایر اقدام به طراحی و تهیه این راهنمای دقیق و آموزندة تاریخ شفاهی کرده است که شامل پیشنهادات و راهکارهایی برای گردآوری و نگهداری تاریخ شفاهی میباشد. عناوین این راهنما عبارتند از: توضیح علت و نحوة گردآوری تاریخ شفاهی، راهنماییهایی برای برنامهریزی و اجرای مصاحبه شامل تحقیقات مقدماتی، پیدا کردن مصاحبهشوندگان، انتخاب امکانات و پرسیدن سؤالات مفید. وی همچنین به چند موضوع اخلاقی و مفهومی بسیار مهم در حوزة اجرای مصاحبه تاریخ شفاهی و استفاده از آنها میپردازد. مانند سؤالاتی درباره صحت مطالب و گفتهها، حدود و ثغور تاریخ شفاهی، راهکارهایی برای غلبه بر مشکلات خاص مصاحبه و بیست سؤال برای هموار نمودن راه یادگیری مصاحبهگران از تجربههایشان.
توصیههایی برای ارزیابی سایتهای تاریخ شفاهی
هدف و منشأ: آیا هدف سایت به روشنی بیان شده است؟ کجا؟ چگونه؟ این سایت چه هدفی را دنبال میکند-آرشیوی است یا آموزشی یا موارد دیگر؟ آیا هدف قابل اعتماد و مفیدی است؟ آیا اطلاعات کافی در اختیار شما میگذارد تا بستر بزرگتری را که سایت مورد نظر در چارچوب آن طراحی و راهاندازی شده و همچنین منطق آن را بفهمید؟ چه علتی برای استفاده از این سایت میتوان بیان کرد؟
اعتبار: بانی و سازماندهندة این سایت چه فرد یا تشکیلاتی است؟ چگونه متوجه آن شدهاید؟ آیا طراحان و سازماندهندگان این سایت افراد قابل اعتماد و معتبری هستند؟ آیا امکان تماس با مسئولان سایت برای طرح سؤال یا موارد دیگر وجود دارد؟
مشخصات سایت: آیا طراحی خوبی در سایت به کار رفته است؟ آیا میتوانید به راحتی از ساختار آن استفاده نمایید؟ آیا به طور منظم اطلاعات تازهای روی سایت گذاشته میشود؟ آیا گرافیکهایش کمکی به کاربر میکند یا مزاحم تمرکز او میشود؟ آیا لینکهایی به سایتهای دیگر گذاشته است؟ آیا این لینکها مفید و قابل اعتماد و متداولند؟
مطالب تاریخ شفاهی در سایت: آیا در این سایت گزیده مصاحبهها قرار داده شده یا خلاصه آنها و یا صوت و متن کامل آنها؟ چگونه متوجه این موضوع میشوید؟ آیا علت ارائة خلاصه، گزیده یا صوت و متن کامل مصاحبهها در سایت بیان شده است؟ چنانچه مصاحبههای واقعی در سایت قابل دریافت میباشد آیا متن پیادهشده آنها، صوت یا هر دو مقوله قابل دستیابی است؟ آیا مشخص شده است که متن یا صدای مطالب سایت تا چه میزان اصلاح یا دستکاری شدهاند؟
طراحی و کیفیت فنی: مصاحبهها به چه شکلی در سایت قرار داده شدهاند؟ آیا به راحتی قابل دستیابی هستند؟ در صورت ارائه صدای مصاحبه، آیا با کیفیت قابل قبولی دریافت یا پخش میشود؟ صدا را با چه کیفیتی میشنوید؟ کیفیت صدا خوب است یا مشکل دارد و یا اصلاً مفهوم نیست؟ چنانچه سایت از کاربران میخواهد تا خاطراتشان را ارسال نمایند، چه راهنماییهایی به کاربران میدهد؟ آیا ارسال پاسخ به راحتی صورت میگیرد یا با مشکلاتی همراه است؟ پاسخها با چه کیفیتی به کاربران ارائه میشوند؟
زمینهای برای مصاحبه: آیا مصاحبهها-چه انفرادی یا یکجا- دارای زمینه مناسبی هستند؟ آیا سابقهای از عناوین و موضوعات مصاحبهها یا راویان ارائه شده است؟ آیا درباره هدف مصاحبهها، متدولوژی پروژه و مصاحبه، سوابق مصاحبهگران و سایر موارد اطلاعاتی به کاربران ارائه شده است؟ به عبارت دیگر، چه ابزارهایی برای ارزیابی هر مصاحبه در اختیار کاربر گذاشته است؟
جستجوی سایت و کیفیت ارزیابی: آیا فهرست یا راهنمای جستجو و پیدا کردن مصاحبههایی که حامی و بنیانگذار آن مد نظر داشتهاند در این سایت پیدا میشود؟ این راهنما یا فهرست تا چه حد کامل یا مفید میباشند؟ آیا قابلیت جستجوی مصاحبهها برای کسب اطلاعات درباره یک موضوع ویژه یا معین وجود دارد؟ آیا در جستجوها به استنادات مفیدی میتوان دست یافت؟ آیا در سایت مشخص شده است که مصاحبهها در کدام قسمت آرشیو شدهاند و آیا برای کاربران قابل دسترسی هستند؟ مفیدیت مصاحبهها چقدر است؟ آیا جالب، پرمحتوا، کامل، قابل توجه، واقعی و غیره هستند؟ آیا اطلاعات منحصربهفردی که در جای دیگری پیدا نمیشود دارند؟ در مجموع، از این مصاحبهها چه آموختید؟ آیا چیزهایی هستند که موجود نباشند و آروز داشتید در سایت پیدا میشد یا نسبت به انجام آنها تدبیری اندیشیده بود؟
منتخب کتابشناسی
Coles, Robert, Doing Documentary Work. New York: Oxford University Press, 1997.
مقالاتی عالمانه و عمیق درباره اخلاقیات و معضلات مستندسازی زندگی مردم.
Dunaway, David K. and Willa K. Baum, eds. Oral History: An Interdisciplinary Reader, 2nd ed. Thousand Oaks, Calf.: Sage Publishers, 1996.
گلچینی از مقالات مهمی که در نخستین سالهای آغاز به کار پروژههای تاریخ شفاهی میکوشیدند فهم و درک مخاطب از متدولوژی مصاحبه و پیچیدگی تفسیری روایتهای شفاهی را تعمیق ببخشند.
Frisch, Michael. A Shared Authority: Essays on the Craft and Meaning of Oral and Public History. Albany: SUNY Press, 1991.
مجموعهای از مقالات انتشاریافتة مایکل فریش؛ تلاشی اندیشمندانه و قابل تحسین برای درک ارتباط بین رویة عملی تاریخ شفاهی و سیاستهای خاطرات همگانی.
Gluck, Sherna and Daphne Patai, eds. Women’s Words: The Feminist Practice of Oral History. New York: Praeger. 1991.
تلاشهایی هر چند پراکنده و نامتوازن اما مهم برای پیوند دادن تاریخ شفاهی به نظریه و عملِ اندیشه و مطالعات فمینیستی.
Grele, Ronald. Envelopes of Sound: The Art of Oral History, 2nd ed. New York: Praeger, 1991.
مقالاتی مملو از نظریهپردازی درباره مصاحبههای تاریخ شفاهی و نقش آنها در تبیین ایدئولوژی و خودآگاهی انسانها.
--------------. “On Using Oral History Collections: An Introduction.” Journal of American History 74:2 (September 1987): 570-578.
بحث سازنده و مفیدی درباره نقاط قوت و ضعف و محدودیتهای کاربرد تاریخ شفاهی به عنوان منابع تاریخی.
Hardy III, Charles and Alessandro Portelli. “I Can Almost See the Lights of Home-A Field Trip to Harlan County, Kentucky.” The Journal of Multimedia History 2 (1999).
تلاش موفق نویسندگان و مؤلفان برای کاربرد «تاریخ شنیداری» و تلفیق آن با مصاحبههای تاریخ شفاهی، متنهای پیادهشده، تفاسیر شفاهی و مکتوب و ارائه آنها در قالب مقالاتی منسجم که در سایت زیر قابل دسترسی هستند
www.albany.edu/history_journals/jmmh.
Jackson, Bruce. Fieldwork. Urbana: University of Illinois Press, 1987.
متدولوژی مصاحبه از منظر فولکلور؛ این سایت به طور ویژه موضوعات تکنیکی مفیدی در اختیار کاربران قرار میدهد.
Jeffrey, Jaclyn and Glenace Edwall, eds. Memory and History: Essays on Recalling and Interpreting Experience. Lanham, Md.: University Press of America, 1991.
گزارش روند همایش سال 1988 که با حمایت مؤسسة تاریخ شفاهی دانشگاه بایلور برگزار شد. مورخان شفاهی و روانشناسان شناختی در این همایش گردهم آمده بودند تا موضوع خاطره فردی و جمعی را مورد بررسی قرار دهند.
Journal of American History.
این مجله از سال 1987، شماره سپتامبر خود را به بخشی از مقالات نوشتهشده درباره تاریخ شفاهی اختصاص داده است؛ هر یک از این مقالات میکوشد تا شیوههایی را که مصاحبههای تاریخ شفاهی بدان وسیله میتوانند تحقیقات و مطالعات تاریخی درباره یک موضوع معین (مانند جنبش حقوق مدنی، تعلیم و تربیت، زنان کشاورز، و غیره) را غنا ببخشند و همچنین مجموعههای موجود و مهم که با موضوعاتش مرتبط میباشند را معرفی نماید.
Oral History Review.
مجله انجمن تاریخ شفاهی که از سال 1973 تا 1987 به شکل سالانه و از آن پس به شکل دوسالانه منتشر میشود و مشتمل بر مقالات، مصاحبهها، مقالات انتقادی و نقادانه، نقد رسانه و کتاب مرتبط با رویه عملی تاریخ شفاهی در شرایط و بسترهای گوناگون به علاوة کاربرد و تفسیر مصاحبهها با اهداف و اغراض گوناگون علمی و همگانی میباشد.
Perks, Robert, and Alistair Thompson. The Oral History Reader. New York: Routledge, 1988.
بهترین و تنها گلچین آثار انتشاریافته در گذشته درباره ابعاد و جنبههای نظریتر تاریخ شفاهی؛ حاوی مقالات و مقولاتی با برد بینالمللی میباشد.
Portelli, Alessandro. The Battle of Valle Giulia: Oral History and the Art of Dialogue. Madison: University of Wisconsin Press, 1997.
مقالاتی درخشان و جذاب درباره مبادله مصاحبهای یا دیالوگ همراه با مطالعات موردی با محوریت مصاحبههایی درباره جنگ و جنبشهای سیاسی.
--------------. The Death of Luigi Trastulli and Other Stories: From and Meaning In Oral History. Albany: SUNY Press, 1991.
تحلیلهای عمیق و بینشافزا از روایتهای شفاهی که توسط یک محقق ادبی با نگاه و درکی عمیق از سیاست تاریخ و رویههای تاریخی نوشته شدهاند؛ «مرگ لوئیجی تراستولی» به طرز عجیبی پراستنادترین مقالهای است که درباره روایتهای تاریخ شفاهی نوشته شده است.
Ritchie, Donald A. Doing Oral History. New York: Twayne Publishers, 1995.
راهنمای عملی برای ورود به عرصه تاریخ شفاهی مشتمل بر موضوعات و عناوین مختلف در قالب پرسش و پاسخ.
Thompson, Paul. The Voice of the Past: Oral History, 2nd ed. New York: Oxford Press, 1988.
دستورالعملی درباره برنامهنویسی و متدولوژی مصاحبه و مباحثی هوشمندانه و زیرکانه درباره سیاست تحقیقات تاریخی و ماهیت مدارک و شواهد تاریخی.
Yow, Valerie Raleigh. Recording Oral History: A Practical Guide for Social Scientists. Thousand Oaks, Calf.: Sage Publications, 1994.
مباحث منسجمی درباره طراحی پروژه، متدولوژی مصاحبه، و کاربرد و تفسیر مطالب تاریخ شفاهی.
33-Alessandro Portelli, The Death of Luigi Trastulli and Other Stories: Form and Meaning in Oral History (Albany: State University of New York Press, 1991), 47.
نویسنده: لیندا شوپس
مترجم: علی فتحعلی آشتیانی
متن کامل در سایت تاریخ شفاهی است.