سایت تاریخ شفاهی حوزه هنری به عنوان تنها نماینده تاریخ شفاهی ایران در وبسایت عالی ترین مرجع تاریخ شفاهی جهان (انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی www.iohanet.org) و در كنار تنها 12 كشور دیگر قرار گرفته است كه از قاره آسیا تنها نام ایران و ژاپن در آن به چشم می خورد. محمد كریمی، مسوول سایت تاریخ شفاهی ایران و سردبیر هفته نامه تاریخ شفاهی در این باره گفت:
خـاطـرات احمـد احمـد (۲۷) به کوشش: محسن کاظمی انتشارات سوره مهر دفتر ادبيات انقلاب اسلامى
آشنايى با محمد مفيدى(1)
از بزرگترين دست آوردهاى دوران سربازى، آشنايى با شهيد محمد مفيدى بود كه شرح آن بسيار جالب است. در پادگان كرج من در گروهان 6 بودم، هنگامى كه اسامى سربازان را مىخواندند، نام لاجوردى را از گروهان 3 شنيدم. حدس زدم كه او با اسدالله لاجوردى نسبتى داشته باشد. به سراغش رفتم و مسئله را از او سئوال كردم. گفت كه با او نسبت دارد. به هرحال با او دوست شدم. در رفت و آمدهايم توجهام به جوان قد بلندى كه با لاجوردى در ارتباط بود، جلب شد. چند روزى در حال او دقيق شدم، ديدم كه قرآن را بسيار خوب، شيوا و بدون غلط مىخواند. در آن فضا و زمان اين نوع آشنايى با قرآن، ملاك و معيار خوبى براى شناخت برخى افراد مذهبى بود. لذا طرح دوستى را با او ريختم و به تدريج اطلاعاتى راجع به او كسب كردم. او فقط مرا با عنوان سركار احمد احمد مىشناخت. مدتى كه گذشت من برخى مسائل اعتقادى و سياسى را با او طرح كردم. برخورد و واكنش محمد بسيار پخته و سنجيده بود. دريافتم كه او فردى كاملاً سياسى ـ مذهبى است. در روزهاى بعد تمام اوقات فراغت ما صرف مباحث سياسى و اعتقادى مىشد. بعد فهميدم كه مصطفى مفيدى(2) برادر او و دكتر عباس شيبانى(3) شوهر خواهرش هستند و او اطلاعات سياسى خوبى دارد. پس از گذشت سه ماه، هر دو نسبت به يكديگر اعتماد و اطمينان متقابل يافتيم. او برخى فعاليتهاى سياسى و مبارزاتى خود را با من درميان گذاشت. من نيز او را به عباس آقا زمانى معرفى كردم تا پس از تأييد وى، جذب حزبالله شود. محمد چند جلسهاى با عباس بهبحث و گفتگو نشست و پس از آن وارد كادر مركزى حزبالله شد. مفيدى در ميانه دوره آموزشى، به اين نتيجه رسيد كه به هر نحوى شده از ادامه دوران خدمت، سر باز زند. زيرا مىپنداشت كه سربازى وقت تلف كردن است و بايد بهسراغ اصل مبارزه رفت. از طريق شوهر خواهرش (دكتر شيبانى) با دكتر كاظم سامى (4) ارتباط برقرار كرد. او روانپزشك بود و راهنماييهاى لازم را به محمد ارائه داد. دكتر سامى تنها راه خلاصى از سربازى را در پيش گرفتن مشى ديوانگان و محجورين دانست. محمد نيز با استفاده از مشورتهاى دكتر، نقش يك روانپريش و ديوانه را بدون كوچكترين اشتباهى بازى كرد. او گاه ساعتها به يكنقطه خيره مىشد. حالتها و رفتارهاى غيرعادى را آنچنان ماهرانه بهنمايش مىگذاشت كه براى هيچكس جاى شك و شبهه نمانده بود كه ديوانه است. تمام تستها و آزمايشهاى روانشناسى روى او مثبت بود. پس از مدتى فرماندهان از وجود يك ديوانه در پادگان احساس خطر كردند و به او معافيت از خدمت سربازى دادند. پس از اخذ معافيت، بهدامن مبارزه بازگشت و فعاليت خود را در حزبالله شدت بخشيد. او استعداد عجيبى در برقرارى ارتباط با گروههاى مختلف داشت و توانست اخبار بسيار خوبى براى ما از آنها بگيرد. فعاليتهاى بعدى محمد مفيدى و نقش او در ترور سرتيپ طاهرى، دستگيرى و شكنجههاى اين شهيد، خود داستانى است بزرگ كه با بيان خلاصه، حق مطلب ادا نمىشود. (5)
۱ ـ محمد مفيدى، به سال 1327 در تهران متولد شد و تحصيلات خود را در رشته طبيعى در مدرسه دارالفنون گذراند. او به خاطر مناسبات خانوادگى با نهضت آزادى آشنا بود و در جوانى از طريق احمد احمد به حزبالله دعوت شد. وى فعاليتهاى مبارزاتى خود را با سعيد صفار اول و عليرضا سپاسىآشتيانى پىگرفت و از طريق اينها به سازمان مجاهدين خلق پيوست. او در دوران مبارزه با نامهاى مستعار محمد لطفى و محمد امينى به فعاليت مىپرداخت. |