شماره 8    |    15 دي 1389

   


جايگاه تاريخ شفاهي در كارآمدي روش در تاريخ
تاريخ شفاهي، به عنوان رويكردي مسبوق به سابقه در جمع آوري داده هاي تاريخي، از نيمه قرن بيستم توجه محققين علوم انساني را به خود جلب كرده و در شناخت عميق تر وجوه مختلف تاريخ معاصر سهم به سزايي ايفا نموده است. داده هاي حاصل از مصاحبه هاي متخصصين به لحاظ زنده بودن، پويايي و توانايي در انتقال گفتمان حاكم بر زمان رخداد وقايع، اهميت قابل توجهي دارد. از اين منظر، مدارك زیادی را پيش روي مورخ قرار مي دهد و او را در شناخت ابعاد مختلف رفتاری انسان ها، ياري مي نمايدهمچنین این داده ها به لحاظ روش شناسي، تأثير مستقيمي بر ساز و كار پيدايش و تحول اين علم ايفا مي كند.
محققين تاريخ، شناخت و تحليل كنش انسان در بستر جوامع را از راه تفسير مدارك و اسناد انجام مي دهند. تاریخ به عنوان فضاهاي گفتماني حوادث مرتبط با موضوع تحقيق در چارچوب منابع نوشتاري (اسناد و مدارك) قابل دريافت است. بدون وجود اين منابع حصول علم تاريخ امكان پذير نيست. مورخين از راه انديشيدن درباره منابع و تفسير آنها سعي در پاسخ گويي به سوالات مرتبط با موضوع و مسأله تحقيق خويش مي نمايند و هر چه قدر مدارك بيشتري در اختيار داشته باشند وسعت انديشه آنها در خصوص مسأله تحقيق بيشتر خواهد بود و اين امر در ارتقاي دانش تاريخ و پيوستگي بيشتر حال و گذشته كمك مي كند.
  داده هايي كه از طريق رويكرد شفاهي جمع آوري مي شوند به لحاظ تکثر ونیز به لحاظ فایده مندی از فضاي گفتماني زمان حال، براي محققين قابليت درك بيشتري دارند؛ اين مهم، محققين تاريخ را از جهت در اختيار داشتن الگوهاي متكثر و پويا در مسائل مبتلا به جامعه کمک می کند. مورخ، اين الگوها را برای شناخت گذشته به كار می برد. محققين تاريخ در هنگام انتخاب موضوع و تعيين مسأله تحقيق از گفتمان زمان حال تأثير مي پذيرند و به گونه اي مسائل امروز را به عنوان موضوع پژوهش در گذشته مطالعه مي كنند. از اين حيث متخصصين تاريخ شفاهي به دو صورت مورخين را ياري مي دهند. نخست اين كه موضوعات مورد نظر متخصصين تاريخ شفاهي، (به شرط رعايت روش علمي در انتخاب موضوع) موضوعاتي هستند كه با نيازهاي موجود جامعه همخواني دارند و صاحب نظران اين حرفه (فن) به لحاظ زيستن در شرايط موجود و درك گفتمان حاكم اين نيازها را بهتر مي شناسند و لذا سعي در پاسخ گويي بدان ها از طريق روش هاي مرسوم در شيوه تاريخ شفاهي مي كنند. از اين جهت تاريخ شفاهي رويكردي بين رشته اي دارد و مختص به علاقه مندان به دانش تاريخ نيست؛ تمامي علاقه مندان به عصر معاصر (با رويكردهاي مختلف جامعه شناسي، روان شناسي، فرهنگ شناسي، ادبيات دين، اقتصاد، مردم شناسي و غيره) می توانند دستاوردهای مطالعاتی و تحقیقاتی خود را در اختیار آن بگذارند و متقابلاً از نتایج آن در رشته های تخصصی خود استفاده کنند. بنابراین موضوعات پژوهش شده از سوي متخصصين تاريخ شفاهي، مورخين را كمك مي كند تا در هنگام انتخاب موضوع و مهمتر تعيين مسأله اي درباره موضوع، مشكل كمتري داشته باشند و اگر بخواهند دانش تاريخ را به عنوان يك علم كارآمد و مفيد به حال جامعه امروز به كار گيرند از امكان عملي ارتباطِ بيشتر ميان حال و گذشته برخوردار باشند. صورت دوم این همیاری با صورت نخست بي ارتباط نيست، اما اهميت به مراتب بيشتري دارد، اين كه طريق پژوهش متخصصين تاريخ شفاهي شبيه آزمايشگاه زنده اي است كه موضوع و مسأله (مفيد به حال جامعه امروز) را پيش روي مورخين قرار مي دهد؛ و علاوه بر آن چرايي و چگونگي وقوع مسأله و جوانب مختلف موضوع را براي آنها بر مي گشايد، و امكان طرح سؤالات جديد و پاسخ هاي نزديك تر به واقع را در اختيار آنها قرار مي دهد.

دکتر سید ابو الفضل رضوی
عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه  لرستان


زیتون سرخ(۸)

خاطرات‌ناهيد‌يوسفيان

گفت و گو و تدوين: سيدقاسم‌ياحسيني

انــتــشـارات‌سـوره‌مــهــر(وابسـته‌بـه‌حـوزه‌هنـري)

دفتـرادبيات و هنر مقـــاومت

نقل و چاپ نوشته‌ها منوط به اجازه رسمي از ناشر است.


فاصله منزل ما با منازل سازماني جديد حدود دويست متر بود. شبانه مادرم با كمك همسايه‌ها و ما، اسبابمان را به منزل نو منتقل كرد. پدرم هم آن شب سرِ كار بود و ظاهراً از ماجرا بي‌خبر بود. منزل جديد هنوز تمام نشده بود، حتي دور حياط آن ديوار نكشيده بودند. اما هرچه بود بهتر از منزل اول بود. هنگام اسباب‌كشي چندين مرغ ما گم شد. كار اسباب‌كشي نزديك صبح تمام شد. آن شب هيچ‌يك نخوابيديم. صبح روز بعد كه پدرم از سر كار برگشت، پليس هم آمد تا پدرم را ببرد. پدرم به آن‌ها گفت: «به من چه ربطي دارد؟ زن و بچه‌ام اسباب‌كشي كرده‌اند. آن‌ها را ببريد كلانتري!» بعد هم به مادرم تشر زد و گفت: «زن نگاه كن چطور آبروي مرا جلوي همسايه‌ها مي‌بري! اين چه كاري بود كه كردي؟!» مادرم هم گفت: «خوب كاري كردم!»
موضوع را به رئيس پدرم گفتند و او هم پدرم را ظاهراً مؤاخذه كرد. اما ما كار خودمان را كرده بوديم و در خانه جديد ماندگار شديم. خانه سه اتاق خواب داشت. اما چون تازه‌ساز بود، داخل آن خيلي سرد بود. ما آن سال در آن خانه سختي و سرماي زيادي كشيديم.
خانه جديد در و قفل محكمي نداشت. هر روز از تعداد مرغ‌هاي ما كم مي‌شد. بعدها همسايه‌ها اعتراف كردند كه با مرغ‌هاي ما مهماني‌هاي مجللي برپا كرده بودند! پدرم وقتي از ماجرا باخبر شد فرمان قتل‌‌عام آن‌ها را صادر كرد. گفت: «اگر قرار باشد كسي اين مرغ‌ها را بخورد، زن و بچه‌هايم بر همه مقدم هستند.»
به تدريج مرغ و خروس‌ها را كشتيم و خورديم. مرغي داشتيم كه من خيلي به آن علاقه داشتم. وقتي آن را كشتند خيلي گريه كردم و ذره‌اي از گوشتش نخوردم. به حيوانات علاقه خاصي داشتم. روزي به نانوايي رفتم. در مسير بازگشت توله‌سگ قشنگي كنارم شروع به راه رفتن كرد. تكه‌اي نان به او دادم. تا خانه آمد. سگ را نگه داشتم. با آن گرگم به هوا بازي مي‌كردم. سگ وفاداري بود. كم‌كم در خانه ما بزرگ و بزرگ‌تر شد. حدود دو سال در خانه ما بود. نيمه شب‌ها كه پدرم مي‌خواست به سر كارش برود،‌ آن سگ پدرم را تا محل كارش همراهي مي‌كرد و بعد خودش به تنهايي به خانه برمي‌گشت. وقتي حياط ما تكميل شد مادرم گفت كه بايد اين سگ را از خانه بيرون ببرم. هر اندازه گريه و التماس كردم فايده‌اي نداشت. آن حوالي باغداري بود كه ما را مي‌شناخت. آمد و سگ را از من گرفت و براي باغش برد. سگ خوبي بود.

***
از دوران كودكي دلم مي‌خواست روي پاي خودم بايستم و به طور مستقل زندگي كنم. اولين تجربه‌اي كه در اين زمينه دارم، اين بود كه در نه سالگي، تنها به سفر رفتم. خاله‌ام به تبريز رفته بود و قرار شد من هم نزد او بروم. تابستان بود و مدرسه‌ها تعطيل بود. مادرم خيلي كار داشت و نمي‌توانست همراهم بيايد. پدرم نيز كار داشت. ننه آغا مرا سوار قطار كرد و به نگهبان قطار گفت كه مواظب من باشد. دو تومان هم خرج سفر به من داد. من بستني چوبي كيم را خيلي دوست داشتم. با خودم گفتم: «ايستگاه بعدي از قطار پياده مي‌شوم و مي‌روم براي خودم كيم مي‌خرم.»
يك كوپه به من دادند. درجه سه بود. تنها داخل كوپه نشستم. قطار راه افتاد. ايستگاه بعدي كه نگه داشت تا خواستم از كوپه خارج بشوم مأمور قطار با لهجه تركي‌اش گفت: «آي بچه كجا؟»
ـ مي‌خواهم بروم بستني كيم بخرم.
ـ چي بخري؟
ـ كيم. بستني.
ـ غلط كردي مي‌خواهي بروي كيم بخري! بدو برو داخل كوپه!
ـ من بايد كيم بخرم.
ـ خبري از كيم ميم نيست. برو سر جايت بنشين.
چون ديد حرف او را گوش نمي‌كنم، مرا گرفت، داخل كوپه انداخت و در كوپه را هم از بيرون قفل كرد. از اراك تا تهران با قطار حدود پنج شش ساعت راه بود. روي صندلي چوبي كوپه كز كردم. چمدانم را كف كوپه گذاشته بودم. از اينكه نتوانسته بودم كيم بخرم، خيلي ناراحت بودم و در دلم به زمين و زمان فحش مي‌دادم. غرق در اين افكار بودم كه ناگهان ديدم موش صحرايي بزرگي از زير صندلي كوپه درآمد و رفت روي چمدان من. فوراً پاهايم را بلند كردم و روي صندلي جمع شدم. موش بزرگ و چندش‌آوري بود. ترس سرتاسر وجودم را گرفت. بي‌حركت روي صندلي ماندم و به موش كه روي چمدانم جا خوش كرده بود خيره شدم. موش هم كه ظاهراً از من ترسيده بود به من نگاه مي‌كرد و از سر جايش تكان نمي‌خورد. هر دو ترسيده بوديم! اين وضع تا تهران ادامه داشت. قطار از حركت باز ايستاد. مأمور كوپه‌ها تا در كوپه را باز كرد، مثل اسپند از جايم پريدم و خودم را از كوپه بيرون انداختم و شروع كردم به گريه كردن. مأمور گفت: «چه شده؟ چرا گريه مي‌كني. رسيديم.»
ـ موش!
ـ موش؟
ـ مرا با يك موش در كوپه زنداني كرده‌ايد؟
ـ موش كجا بود.



 

فصلنامه «اسناد بهارستان» به زودی منتشر می شود

آیا تا به حال فصلنامه قطور «پیام بهارستان» را دیده اید؟ صاحب امتیاز پیام بهارستان، کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به مدیر مسئولی حجت الاسلام رسول جعفریان است؛ خبر خوب این که به زودی همین مجموعه فصلنامه ای علمی- تخصصی در حوزه اسناد به نام «اسناد بهارستان» را منتشر خواهد کرد. اسناد بهارستان: هدف، شرایط پذیرش و ضوابط تهیه مقاله را چنین تبیین کرده است:


"يادنامه هموطنان ايثارگر مسيحي"

روزشنبه 11 دي 1389 را در حالي آغاز كرده و پشت سر گذاشتم كه هموطنان مسيحي آغاز سال نو ميلادي (2011) را جشن گرفته‌ بودند. گفتم هموطنان مسيحي. بله. همان كساني كه سال‌ها پيش به همراه دیگر اقلیت های مذهبی مانند زرتشتيان و كليميان در كنار ساير رزمندگان مسلمان قرار گرفتند؛


یک الگوی مناسب برای تاریخ شفاهی نداریم

غلامرضا آذری خاکستر، گفت: «هنوز یک الگوی مناسب برای تاریخ شفاهی نداریم» و مقاله اش را با عنوان «تاریخ شفاهی بازسازی هویزه» ارائه داد. او کارشناس مصاحبه سازمان کتابخانه ها، موزه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است که در دومین همایش تاریخ شفاهی مهرماه 1389، حضور داشت.


مصاحبه در تاریخ شفاهی

کتاب «مصاحبه در تاریخ شفاهی» مجموعه‌ای از مقالات برگزیده چهارمین نشست تخصصی و کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی است که در روزهای ششم و هفتم اسفند 1386 به میزبانی مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری برگزار شد.


روايت آخرين روز از زندگي شهيد محلاتي

حجت الاسلام والمسلمين دكتر محمد اشرفي اصفهاني، فرزند چهارمين شهيد محراب، حضرت آيت الله حاج آقا عطاء الله اشرفي اصفهاني، است. او همچنين نماينده دوره دوم مجلس شوراي اسلامي بوده و به خوبي روايت آخرين روز حيات دنيوي شهيد محلاتی در دفاع مقدس را به خاطر دارد.


تاريخ شفاهي در جنگ عراق عليه ايران-4 (زمان، مكان و موقعيت در مصاحبه)

صرف‌نظر از بحث تداخل به معني درهم تابيدگي زمان ها ـ چنان كه گفته مي‌شود «اكنون ما آينده ديگري و گذشته سايرين است» (و.ف، مگي 1911) و نيز ترتیب هایی كه در يك زمان واحد مي‌تواند وجود داشته باشد، مثل سه فيلتر «گذشته» در تحقيقات شفاهي:


شماره 151 «كتاب ماه تاريخ و جغرافيا»

سردبير این ماهنامه تخصصي، اطلاع رساني، نقد و بررسي كتاب، حبيب‌اله اسماعيلي، معاون سردبیر و ویراستار، منیر قادری و دبیر اجرایی آن علی ططری است. این ماهنامه با صاحب امتيازي موسسه خانه كتاب و مانند شماره های پیشین به همراه لوح فشرده، در دسترس علاقه‌مندان مباحث تاريخي و جغرافيايي قرار گرفته است.


خاطرات سرهنگ پاسدار غلامرضا خبیری

سوم آذرماه سال ۱۳۸۹ درپی گفت و گویی تلفنی با سرهنگ پاسدار غلامرضا خبیری برای اولین بار در محل حوزه هنری آذربایجان غربی ملاقات کردم. از لابه لای صحبت هایش خاطراتی که در پیش رو دارید استخراج شد. خاطراتی که سعی در به تصویر کشیدن یک روز نبرد چریکی، اهمیت این روش جنگی و مشکلاتی که رزمندگان این عرصه با آن روبه رو بودند را دارد.


تاریخ شفاهی تئاتر معاصر ایران در سومین سمینار علمی، پژوهشی تئاتر دانشگاهی

به گزارش ستاد خبری جشنواره، با اضافه شدن موضوع "تاریخ شفاهی تئاتر معاصر ایران" به بخش پژوهش جشنواره، دانشجویان و استادان دانشگاه می‌توانند آثار خود را در قالب مصاحبه، گزارش تحلیلی، یادداشت و مقاله تا ۱۰ بهمن‌ماه جاری به دبیرخانه چهاردهمین جشنواره تئاتر دانشگاهی ارسال کنند.


روايت مبارزات روحانيان انقلابي

غالب خيزش‌هاي انقلابي مردم ايران در مقاطع مختلف تاريخ بر ضد حاكمان ظالم، در سايه و با هدايت روحانيان آگاه از وضع موجود جامعه صورت گرفته و اوج اين اتحاد مردم و روحانيت، در جريان‌هايي مانند تحريم تنباكو، مشروطيت و انقلاب اسلامي ديده مي‌شود.


گفت و گو درباره هویت ملی و تاریخ نگاری

هویت شاخه های گوناگونی دارد و هویت های مختلفی هم وجود دارد که هویت ملی یکی از آن هاست. معمولاً این نوع هویت به چیستی و کیستی انسان هایی برمی گردد که در چارچوب یک کشور زندگی می کنند و خود را بر اساس آن سرزمین که دارای مرز و فرهنگ و تاریخ خاصی است می شناسند


ذكــــر نـام اشخـــاص زنــده، بـدعتـي تــازه در دايره المعارف نويسي

چند سالي بود كه از گوشه و كنار مي شنيديم و مي خوانديم كه به مدد اوقاف سوداگر و حاج آقا ملك، دايرة المعارفي، موسوم به دانش گستر، در دست تأليف است. در ◦138، كه ظاهراً سال شروع اين كار بود، از سرپرست وقت كار در مصاحبه اش با روزنامه ها خوانديم كه اين دايرة المعارف قرار است ظرف يك سال به انتشار درآيد.


سفرنامه ناصرالدین شاه

چون منظور و مقصود عمدۀ دوایر روزنامجات و اداره وزارت انطباعات اینست که مطالعه‌کنندگان روزنامه‌ها به اقسام فواید، نایل و هرگونه بهرمندی از ملاحظه آن اوراق شریفه حاصل نمایند و یکی از فواید عظیمه مطالعه سفرنامه‌های مبارکه همایونیست که به قلم معجز رقم شاهنشاهی نگاشته شده و حاوی مطالب مهمه جغرافیایی و بعضی دقایق تاریخی و نکات دیگر است...


"خيابان بهار"

اين كتاب بر اساس اسناد تاريخي به بيان داستاني خاطرات زينت روشن‌روان، از تظاهرات و حوادث نهم و دهم دي‌ماه 1357 در شهر مشهد پرداخته است. در اين روزها به مناسبت شهادت كامران نجات‌اللهي، استاد دانشگاه پلي‌تكنيك تهران، ‌تظاهرات برپا شده بود.


بررسی انتقادی برخی مصاحبه‌های انجام‌شده مربوط به تاریخ انقلاب اسلامی

مصاحبه به عنوان یکی از ابزارهای گردآوری اطلاعات،‌ در مباحث روش پژوهش در علوم‌اجتماعی جایگاه ویژه خود را دارد و در مورد اصول انجام آن، آموزش مصاحبه‌گران و ویژگی‌های یک مصاحبه موفق ترقیقات نظری به عمل آمده است.


يادگاران درخشان

مادربزرگم، مادربزرگم نبود. ولي در آمريكا، هر وقت مي خواستم از او با كسي حرف بزنم مي گفتم«مادربزرگ»، چون تنبل تر از آن بودم كه براي ديگران توضيح بدهم چطور شد كه او معناي فعلي را برايم پيدا كرد.


نهمین شماره فصلنامه «پیام بهارستان»

نهمین شماره فصلنامه «‌پیام بهارستان» فصلنامه تخصصی اسناد، مطبوعات و متون با 39 مقاله، رساله تاریخی، ادبی، جغرافیایی و ... منتشر شد. این شماره پیام بهارستان شامل مقالاتی با عناوین زیر است:


طبيعت، تاريخ و روايت

در تحليل نهايي، ‌داستان «ناحيه­ی توفان» داستان مردم است؛ مردمي توانمند و با استعداد، مردمي با تدبّر، بردباري و شهامت. مردم «ناحيه­ی توفان» شكست را نمي‌پذيرند، اينان مردمي‌اند كه بدون اميد، از فقر عبور كرده‌اند.


مصاحبه با عصمت‌‏الملوك دولتشاهي

آنچه در ذیل مي‏خوانيد قسمتي از متن تنظيم شدة چهار جلسه گفت وگو با آخرين همسر رضاشاه است كه در سال هاي 1373 و 1374 ــ نخستين گفت وگو در 13 خرداد 1373 و مصاحبه‌‏هاي بعدي به ترتيب در 21 آبان و 2 آذر 1373 و 31 ارديبهشت 1374 چند ماه قبل از فوت او ــ در محل سكونت نامبرده انجام گرفته است.


جريان‌ها و سازمان‌هاي مذهبي ـ سياسي ايران

«جريان‌ها و سازمان‌هاي مذهبي ـ سياسي ايران» با دو هدف عمده نگارش يافته است. يكي، در پي چگونگي رهبري يافتن روحانيت و مرجعيت به نسل انقلابي و در نهايت، جامعه و سياست ايران، و ديگري، رمز ماندگاري مذهب بر قلوب مردم، به رغم فشارهاي دوره­ی رضاشاه و فعاليت دوباره­ی مذهبي‌ها در پي سقوط رضاشاه است.


پای صحبت پیشکسوتان

انگار همین دیروز بود در پادگان سلطنت آباد ارتش سابق، مرکز درجه داری نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی امروز، ماه های آخر دوره تخصصی مخابرات را طی می کردیم. ساعت درس تمام شده بود همه دانشجویان رفتیم به راحت باش...


وقتي براي ما مي‌نويسيد...
وقتي براي هفته‌نامه الکترونيکي تاريخ شفاهي مطلبي مي‌نويسيد، دوست داريم نکته‌هايي را در نظر بگيريد.
اين هفته‌نامه نوشته‌ها و دانسته‌هاي ما را درباره مباحث مهم؛ خاطره‌گويي، خاطره‌نگاري، يادداشت‌نويسي روزانه، سفرنامه‌نويسي، وقايع‌نگاري، روزشمار نويسي و... نشان مي‌دهد. حتي براي زيرشاخه‌هاي رشته تاريخ هم جا باز کرده‌ايم؛ و چشم به راه خبرها، گزارش‌ها، مصاحبه‌ها، مقاله‌ها، يادداشت‌ها و... شما هستيم.
خوب است نام و فاميل‌تان را کامل بنويسيد. سابقه علمي و نشاني الکترونيکي را هم حتماً بنويسيد، چکيده مقاله‌ها هم که جاي خود دارد!
به ما اجازه بدهيد دست‌مان براي ويرايش، اصلاح، چينش و ترجمه مطالب شما باز باشد. در اين‌باره با خودتان هم مشورت خواهيم کرد.
دل‌مان مي‌خواهد شأن علمي و ادبي تاريخ شفاهي و اين هفته‌نامه، با نوشته‌هاي متين و موقر شما حفظ شود. حيف است خداي نکرده قلم‌مان از دايره اخلاق بيرون برود.

 
 

       تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است.
counter UPDATE error: 1054, Unknown column 'count' in 'field list'