شماره 13    |    27 بهمن 1389



عملکرد مثبت حوزه هنری در تاریخ شفاهی به حمایت بیشتری نیاز دارد

یک کارشناس تاریخ شفاهی تاکید کرد: حوزه هنری در حوزه تاریخ شفاهی و ثبت خاطرات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، عملکرد مثبتی دارد که این حرکت نیازمند تقویت و حمایت بیشتر است. 

محمد رحیمی؛ تدوینگر خاطرات سید رضی شیرازی با عنوان «حلقه وصل» در گفت‌وگو با پایگاه خبری حوزه هنری، گفت: من از شاگردان سید رضی شیرازی بوده‌ام و از همین رو آقای سعید فخرزاده؛ مدیر دفتر تاریخ شفاهی مرکز مطالعات هنر و ادب پایداری، حدود هشت سال پیش به من پیشنهاد دادند که زندگینامه ایشان را ثبت و ضبط کنم. از همین رو حدود 15 ساعت مصاحبه با سید رضی شیرازی ضبط شد.

وی افزود: سید رضی شیرازی از نوادگان میرزای بزرگ شیرازی هستند و اجداد ایشان از طرح پدر و مادر، همگی از آیات عظام هستند که از آن جمله می‌توان به شیخ کاظم شیرازی، میرزا علی آقا شیرازی و محمد حسین شیرازی اشاره کرد.

به گفته رحیمی زندگینامه سید رضی شیرازی در حدود 400 صفحه در کتابی با عنوان «حلقه وصل» منتشر خواهد شد.

وی در این باره توضیح داد: این کتاب در فصل‌هایی جداگانه به دوران کودکی و نوجوانی، تحصیلات در نجف و تهران، فعالیت‌های مذهبی در زمان تدریس در دانشگاه تهران، زندگی مخفی، فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی در مسجد شفاء، فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی در دانشگاه تهران، فعالیت‌های حوزوی در مسجد شفاء قبل و بعد از انقلاب می‌پردازد.

رحیمی ادامه داد: تدوین این کتاب به صورت جدی از حدود یک سال پیش آغاز شده است و قرار است تا اواسط سال 90 به پایان برسد.

بنابر گفته محمد رحیمی، سید رضی شیرازی در سال 1307 در محله عماره نجف متولد شدند. ایشان تحصیلات مقدماتی خود را نزد پدر و همچنین شیخ کاظم شیرازی خواندند. در حوزه نجف و همچنین تهران از محضر استادان بزرگی بهره گرفتند. سید رضی شیرازی از حدود سال 1345 به حکم سید احمد خوانساری از علمای مشهور تهران، مسئولیت مسجد شفاء در یوسف آباد را بر عهده دارند و ضمن فعالیت در این مکان و تربیت نسل قدیم و جدید، در حال حاضر نیز درس خارج در منزل ایشان دایر است. سید رضی شیرازی در سال 58 مود حمله و ترور گروه «فرقان» قرار گرفت که به دلیل این حمله، نتوانستند در انتخابات مجلس خبرگان که کاندیدای آن بودند، شرکت کنند.

محمد رحیمی پژوهشگر و کارشناس تاریخ شفاهی که فعالیت در این حوزه را از حدود سال 61 در سپاه پاسداران و ستاد تبلیغات جنگ، آغاز کرده است، در ادامه اظهار کرد: حوزه هنری در بحث تاریخ شفاهی عملکرد خوبی دارد و حتی کتاب‌هایی نیز درباره شیوه مصاحبه و چگونگی گردآوری خاطرات منتشر کرده است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین بحث امروز تاریخ شفاهی بودجه است و باید توجه داشت که حوزه از این حیث در مضیغه است.

رحیمی در این باره تاکید کرد: در حوزه تاریخ شفاهی تا کنون قدم‌های خوبی برداشته شده است اما این فعالیت‌ها نیاز به بودجه و حمایت بیشتری دارد. همچنین خوب است که دانشگاه‌ها نیز روی این مساله متمرکز شوند و تاریخ شفاهی را از منظر آکادمیک نیز دنبال کنیم.

کتاب «حلقه وصل» با موضوع خاطرات و زندگینامه سید رضی شیرازی، به همت محمد رحیمی و به سفارش دفتر تاریخ شفاهی حوزه هنری، در حال تدوین است.

منبع: پایگاه خبری حوزه هنری


http://www.ohwm.ir/show.php?id=326
تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است.