دانشجویان بیرون تالار اسپرول Sproul در دانشگاه کالیفرنیا، در برکلی گرد هم آمدهاند و به سخنرانی معترضان گوش میدهند، 23 نوامبر 1964، (عکس از راس رید/ آکلند تریبیون Russ Reed/Oakland Tribune).
برکلی، کالیفرنیا- مراسم گرامیداشت نهضت آزادی بیان دانشگاه برکلی کالیفرنیا در بیشتر موارد به فعالان اصلی این درگیریهای چند ماهه با مدیران آن مجموعه توجه دارد، اما یک طرح جدید به داستان از زاویهای متفاوت میپردازد. این طرح از جمله در مورد زنان فعالی است که با تبعیض جنسیتی مواجه بودهاند و نیز دانشجویی که پس از سخنرانی ماریو ساویو(Mario Savio) به دلیل آن همه مباحثات آتشین، احساس کرد باید به استراحت بپردازد. داچ کی(Dutch Key) فارغالتحصیل دانشگاه برکلی کالیفرنیا به یک مورخ گفت: باید از آن فرار میکردم. آن مباحثات بسیار سنگین بود. به همین دلیل برای خرید به فروشگاههای زنجیرهای ماسیز(Macy's) رفتم.
مصاحبه با دهها نفر از کسانی که نهضت آزادی بیان را در سالهای 1964 و 1965تجربه کرده بودند، درست در پنجاهمین سالگرد آن در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. طرح تاریخ شفاهی نهضت آزادی بیان به نشانیhttp://bancroft.berkeley.edu/ROHO شامل مصاحبه با خواهر و برادر معروف جکی و آرت [آرتور] گلدبرگ (Jackie and Art Goldberg) و صداهایی ناآشناتر از حواشی این نهضت میشود که موضوعاتی همچون جنسیت و نژاد، نقش دانشگاه و تکامل آزادی اجتماعی را بررسی کرده است.
لیزا روبنز (Lisa Rubens) دانشجوی دانشگاه برکلی کالیفرنیا در طول نهضت آزادی بیان، در این رابطه گفت: هیچ تردیدی نیست که مردم خواهان گفتگو در این مورد بودند.
روبنز که اکنون مورخ دفتر تاریخ شفاهی منطقهای کتابخانه بنکرافت (Bancroft) است، سالها وقت صرف ضبط و پیاده سازی 40 مصاحبه با دانشجویان پیشین، اعضای هیئت علمی طرفدار هر دو جبهه و وکلایی کرده است که به دفاع از دانشجویان دستگیر یا تنبیه شده پرداختهاند.
وقتی فهمیدم که اعتراضها تا چه حد سازماندهی شده بود و تا چه حد برای دانشجویان به لحاظ سیاسی ناآگاهتر، همان دستهای که فقط به دانشگاه میآیند تا مدرکی بگیرند و جایی کاری پیدا کنند، دگرگون کننده بود، تعجب کردم.
وی افزود: این تاثیر بسته به نگاه آنها به تحصیلات و رابطهشان با بزرگسالان و حس آنها از استقلال و تواناییشان برای انتخاب، متفاوت بود.
به گفته روبنز یکی از جالبترین مصاحبهها مربوط به رهبرگروه دانشجویان در آن زمان، چارلز پاول (Charles Powell) است که در بزرگسالی در سیاست غرق شد.
روبنز اظهار داشت: پیش از این طرح هیچ کس با پاول در مورد نهضت آزادی بیان صحبت نکرده بود. پاول در مصاحبهای که در سال 2001 ضبط شد،گفت که تمام تنشهای آن موقع برای او ناراحت کننده و رنج آور بود.
پاول گفت: او به عنوان رهبر دانشجویان خود را به دلیل تلاش ناموفق برای ایجاد ارتباط بین فعالان دانشجویی و مدیران دانشگاه ناکارآمد حس میکرد. گرچه او یکی از چندین نفری بود که بر روی ماشین پلیسی که در میدان اسپرول (Sproul) به محاصره دانشجویان درآمده بود سخنرانی کرد، خود میگوید که اشتیاقی راکه دیگران برای هدفشان داشتند، در خود نمی یافت.
او اضافه کرد: تمام چیزهایی که افراد حاضر در آنجا برایش هیجان زده و مشتاق بودند، برای من جذابیتی نداشت. برای من بی مفهوم بود، چراکه حس نمی کردم آزادی بیانم محدود شده باشد.
دانشجویان متحصن در تالار اسپرول دانشگاه کالیفرنیا، 2 دسامبر 1964. این تحصن دانشجویی برای آزادی بیان در دانشگاه رخ داد، (عکس از ران ریسترر Ron Riesterer).
دانشجویان دردوم دسامبر سال 1964در تالار اسپرول دانشگاه کالیفرنیا در برکلی دست به اعتصاب نشسته زدند. آنها در حین تظاهرات در حمایت از نهضت آزادی بیان در دانشگاه، این تالار را در اختیار گرفتند (ران ریسترر[Ron Riesterer]).
روبنز با سوزان گلدبرگ (Suzanne Goldberg) از فعالان آن دوره (بدون هیچ ارتباطی با آرت و جکی گلدبرگ) که در آن موقع دانشجوی تحصیلات تکمیلی و رهبر دانشجویان بود، مصاحبه کرد. او گفت که معمولاً نظراتش در مورد سازماندهی جلسات نادیده گرفته میشد.
او اظهار داشت: «در این حالت گیج میشوی و فکر میکنی که شاید به قدر کافی حرفت را محکم بیان نکرده ای،...به نوعی خود را آرام میکنی و آن بازخوردهای منفی را فرو میخوری. این مسئله به واقع نوعی تبعیض جنسیتی و آزاردهنده بود.»
طرح مورد اشاره در سال 1998 آغاز شد و دفتر تاریخ شفاهی منطقهای کتابخانه بنکرافت مسئولیت اجرای آن را بر عهده داشت. هزینه آن را استفان ام. سیلبرشتاین (Stephen M. Silberstein) که خود فارغالتحصیل دانشگاه کالیفرنیا در برکلی است، تامین کرده است. او همچنین هزینه کافه نهضت آزادی بیان در محوطه دانشگاه را میپرداخت.
تاکنون این مصاحبهها تنها در اختیار محققان قرار داشت، نه عموم مردم.
روبنز گفت: عمومی ساختن این مصاحبهها خود یک مزیت محسوب میشود.
کیتی مورفی
Katy Murphy
اصغر ابوترابی
منبع: اینساد بی اریا