عایشه وهاب از فرمونت کالیفرنیا، معاون مدیر طرح «داستان های کابل کوچک». ئهاب همکار ایا اوکاوا ست.
علاقمندی آیااوکاو ا Aya Okawa به فرهنگ افغانی در سالهای اخیر بیشتر شده و در این مدت پی برده است که کمتر میتوان به روایت تجربه مهاجرین افغانی-آمريكايی دست یافت.
اوکه فارغالتحصیل رشته مردمشناسی تصویری است به همین دلیل تصمیم گرفت با آموزش افرادی که باور داشت بهترین راویان این فرهنگ بودند، یعنی خود افغانی-آمريكايیها، این وضعیت را تغییر دهد.
اوکاوا در مرحله بعد، همکاری با عایشه وهاب (Aisha Wahab)، یکی از رهبران جامعه افغانی-آمريكايی شهر فرمونت(Fremont)، را در زمینه ضبط مصاحبههای ویدئویی آغاز کرد تا به ثبت تاریخ شفاهی افغانی-آمريكايیهای منطقه خلیج [سانفرانسیسکو] بپردازد.
یکی از ساکنین ال سریتو(El Cerrito) به اوکاوا گفت: «گذشته فرهنگی بسیار غنی وجود دارد ولی بسیاری از مردم از آن آگاه نیستند. این مهم است که جامعه افغانیها ابزاری برای بیان فرهنگ خود داشته باشند که در منطقه خلیج و فراتر از آن شنیده شود. خوشبختانه این طرح گامی به سوی انتشار این گفتههاست.
هجده ماه بعد طرح تصویری مشترک آنها، «داستان کابل کوچک»، برای اولین بار در مرکز منابع خانوادگی شهر فرمونت پخش شد.
اوکاوا گفت: «میخواستیم فرصتی ایجاد کنیم که افراد سرگذشتهای خود را بیان کنند و بهترین ابزاری که یافتیم تاریخ شفاهی یا همان مصاحبههای کوتاه بود تا مردم از آنچه برایشان مهم بود، صحبت کنند. تجارب و گفتههای بسیار متفاوتی در جامعه افغانی-آمريكايی وجود دارد و ما میخواستیم این گفتههای گوناگون شنیده شود.»
وهاب افزود: «این فیلم حدوداً نود دقیقهای افغانی-آمريكايیهایی را نشان میدهد که خاطرات و تجربیات خود را به عنوان مهاجر یا فرزندان آمریکایی مهاجران بیان میکنند. سن افراد مصاحبه شونده از جوانان بیست ساله تا پیرمرد نود ساله را در بر میگیرد.»
بعضی از این افراد در دهه 1990 به ایالات متحده مهاجرت کردهاند، در حالی که برخی دیگر همین دو سال پیش به منطقه خلیج آمدهاند.»
هزینه انجام این طرح از سوی مؤسسه علوم انسانی کالیفرنیا، گروه غیرانتفاعی حامی طرحهای ارتقاء تفاهم فرهنگی و نیز مرکز توانمندسازی پناهندگان و مهاجران، واقع در اوکلند تأمین شد.
وهاب گفت: «عنوان این فیلم اشارهای به محله افغانهاست که در منطقه سنترویل(Centerville) در فرمونت به وجود آمده و برخی آن را «کابل کوچک» مینامند. گرچه میتوان این لقب را برای تمام منطقه خلیج، که بیشترین جمعیت افغانیهای خارج از افغانستان را در سطح ملی در خود جای داده است، به کار برد.»
وهاب در فاصله نمایش فیلم، از سفر اخیر خود به افغانستان به عنوان عضو هیئت بین¬المللی ارتقا و پیشبرد صلح و ثبات در این کشور جنگ زده صحبت میکند و از امیدها و روشهای نوینی خواهد گفت که جوانان این منطقه به وی آموختهاند.
او گفت: «بزرگترین دستاورد من این است که هنوز امید وجود دارد. درست است که افغانها حدود 40 سال در جنگ بودهاند، و به نوعی کشوری ویران دارند، اما جوانان افغانی مایلند که بهتر باشند، تحصیل کنند، به تدابیر جدید بیندیشند، فکری باز داشته باشند و سفر کنند. آنها کاملاً مطمئن و امیدوارند که در سالهای آتی در آرامش خواهند بود.»
علاقمندان می توانند اطلاعات بیشتر را در نشانی www.littlekabulstories.org بیابند.
كریس دو بندتی
Chris De Benedetti
ترجمه: اصغر ابوترابی
منبع: کونترا کوستا تایمز