شماره 149 | 23 بهمن 1392 | ||
بررسی فعالیتهای «شوراي تبليغات اسلامي راديو»
چنین به نظر میرسد که در پی افزایش ارتباط نیروهای مذهبی با رادیو و توجه مسئولان رادیو برای پاسخ به مطالبات روزافزون شنوندگان خود در اقصی نقاط کشور، نیاز به ایجاد تشکیلاتی برای هماهنگی در برنامههای مذهبی رادیو اعم از ایراد سخنرانی توسط وعاظ و گویندگان مذهبی، اجرای برنامههای سوگواری و دینی در ایام عزاداری محرم و صفر و مناسبتهای مذهبی دیگر و مواردی از این قبیل بیش از پیش احساس گرديد و برای این منظور شورايي تحت عنوان «شورای تبلیغات اسلامی» وابسته به ادراه کل انتشارارت و تبلیغات رادیو با شرکت آقایان: سیدرضا زنجانی، حاج سراج انصاری(رهبر اتحادیه مسلمین)، آقای نوریانی مدیر آیین اسلام، آقا عطاءالله شهاب پور(مدیر و بانی انجمن تبلیغات اسلامی)، آقای سیدمحمود طالقانی، آقای سیدعبدالحسین ابنالدین و آقای سیدصدرالدین بلاغی تشکیل شد و نامبردگان با تشکیل جلساتی در اواخر سال 1327 اساسنامه شورای مذکور را تدوین کردند. این اساسنامه در دو فصل و ده ماده تنظیم گردید که به نظر میرسد بعدها نیز اساس تبلیغات و برنامههای مذهبی در رادیو تلقی میشد.
گفتنی است که شخصی بنام صباح کازرونی ریاست شورای مذکور را به عهده داشت. چندین گزارش مختصر حاکی از نقش مهم کازرونی در عرصه تبلیغات مذهبی در رادیواست. نامبرده به اعتبار سمت و جایگاه رسمی که در رادیو داشت، برای گسترش تبلیغات دینی، با بسیاری از رجال و مجامع مذهبی همکاری کرده و آنها را برای وعظ و خطابه دعوت میکرد. خود وی نیز با ایراد سخنرانیها و نگارش مقالات و حتی کتب مذهبی در این تبلیغات نقش داشت. در همین راستا در بسیاری از برنامههای دولتی که مرتبط با مجامع مذهبی بود، حضور داشت و به عنوان نماینده دولت سخنرانی مینمود. از آن جمله گزارشی حاکی است در مراسم دیدار عمومی با خلیقالزمان رئیس حزب مسلملیگ پاکستان که در محل اتحادیه مسلمین برگزار شد، حضور یافته و به ایراد سخنرانی پرداخت. (آيين اسلام، 26/7/1328، 3) گزارش دیگر حاکی از تقدیر وتشکر «انجمن اسلامی دانشجویان» از صباح کازرونی به خاطر برگزاری مجدد سخنرانی راشد در رادیو و به ويژه اين كه نامبرده «پشتیبانی خود را از تبلیغات دینی به منصه ظهور رسانیده» (پرچم اسلام، 27/7/1326)است. در همین راستا کازرونی به عنوان یکی از اعضای چهارده نفره هیات مدیره اتحادیه مسلمین (که بانی آن مهدی سراج انصاری بود) فعالیت میکرد.
اما عرصه اصلی نقش آفرینی وی همان شورای تبلیغات اسلامی بود که بعضاً به اداره تبلیغات اسلامی هم شهرت داشت. وی در آنجا نشریهای با همین عنوان، «نشریه اداره تبلیغات اسلامی» منتشر میکرد که غالب مطالب آن متن سخنرانیهای مذهبی در رادیو بود. چنانچه فهرست يك شماره از آن نشریه حاكي است: «سخنرانی آقای راشد، سخنرانی آقای صباح کازرونی، سخنرانی آقای بلاغی، سخنرانی آقای شیخمحمود حلبی در رادیو مشهد». گویا نشریه «دارالسلام» که بعدها همین شخص و از طریق همین مرکز منتشر میشد، جایگزین نشریه پیشین گرديد. یکی از نویسندگان، تصاویر رضاشاه و محمدرضاشاه روی مجلدات آن نشریه را، نشانه نزدیکی وی به دربار تلقی کرده است. (جعفريان، رسول، جریانها و سازمانهاي مذهبی-سیاسی ایران، 1357-1320، چاپ ششم، تهران، مولف 1385، ص 147)
در پایان این بحث بایسته مینماید که متن اساسنامه شورای تبلیغات اسلامي وابسته به اداره کل انتشارات و تبلیغات رادیو(مركز اسناد نخست وزیری، شماره بازیابی5507) به طور کامل درج گردد، تاضمن ارائه یک متن رسمی دولتی در عرصه مذهب (وابسته به رادیو)، فضای نسبتاً آزاد تعامل نظام حاکم با نیروهای مذهبی نمایانده شود.
اساسنامه شورای تبلیغات اسلامی وابسته به اداره کل انتشارات و تبلیغات رادیو [تصویر شیر و خورشید] وزارت کار و تبلیغات بسمالله الرحمن الرحیم چون اکمل ادیان دین مقدس اسلام است و قانون اساسی کشور ایران هم تأیید میکند که ایران کشور اسلامی است و ترویج دینی صحیح یکی از وظایف حکومتهاست و همچنین رفع مصائب روحی مردم و اختلافات آنها جز به وسیله دین عملی نمی شود، دولت حاضر برای رفع نقیصههایی که در این راه موجود است به وسیله اداره کل انتشارات و تبلیغات از کسانی که سابقه تبلیغات و فعالیتهای دینی داشته و به اوضاع امروزی تبلیغ آشنا هستند دعوت کرده است و این عده هم دعوت دولت را قبول کردهاند. در جلسه عمومی اول و دوم اشخاص ذیل با رای مخفی برای نوشتن اساسنامه انتخاب شدند:
رحیم روح بخش
| ||
http://www.ohwm.ir/show.php?id=2113 تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است. |