آمریکای لاتین، برزیل
آندریا کاسا نووا مایا Andrea Casa Nova Maia و لیسه سدرز Lise Sedrez از مورخین دانشگاه فدرال ریو دو ژانیرو (UFRJ: Universidade Federal do Rio de Janeiro) خبر از پروژه تحقیقاتی داده اند که در آن از تاریخ شفاهی به عنوان عامل جستجو در تاریخ محیط زیست شهر ریو دو ژانیرو و هم چنین تاریخ سیلابهای قرن بیستم، استفاده میشود.
ریو دو ژانیرو، یکی از مشهورترین شهرهای جهان، میزبان قسمتی از مسابقات جام جهانی فوتبال سال 2014 و هم چنین بازیهای المپیک سال 2016 خواهد بود. خوشبختانه، هر دو این رویدادها در ماه ژوئن، که زمستان برزیل است، اتفاق خواهند افتاد؛ زیرا دیگر شهرت این شهر شگفت انگیز سیلابهای تابستانی، و به قول ترانه تام جابیم Tom Jobim «آبهای مارس» آن است که معمولاً قسمت اعظم شهر را زیر آب میبرند. تعدادی از این سیلابها در اذهان عمومی به عنوان نقطه عطفی بین ساکنین ریو (کاریوکاهاcariocas) باقی مانده اند که بیانگر رابطه میان آنها و طبیعتی است که به آن مباهات میکنند. در این مورد خاص میتوان سیل بزرگ سال 1966 را مثال زد که آن قدر مهیب بوده است که حتی کاریوکاهایی که در آن تاریخ به دنیا نیامده بوده اند نیز از آن یاد میکنند.
«کار تاریخ شفاهی در ریو قسمتی از طرح بزرگ موسوم به «شهرهای زیر آب رفته: چشم انداز، تاریخ و خاطره سیلابها در ریو دو ژانیرو و بوئنوس آیرس در قرن بیستم ( 1960 – 1900)» است. در واقع این طرح بزرگ به 3 قسمت اصلی: سیلابهای دوره امروزی ( تا 1930)، دوره پوپولیستها (1930 – 1960) و دوره کلانشهرها (1960 – 1980) تقسیم شده است. هر یک از آنها مجموعه منابع اسنادی مختلف خاص خود را دارند. برای مرحله اول ما به دنبال مجلات، کارتونها، و تصاویر؛ برای مرحله دوم، بر گزارشها و نقشههای فنی تاکید نموده و برای مرحله آخر به تاریخ شفاهی استناد میکنیم.
«با بازسازی خاطرات سیلهای بزرگ ریو از طریق مصاحبههای شفاهی، مناطق مشخص شده برای این تحقیقات، به خاطر استعداد جذب این سیلابها و نیز تاثیرشان بر نقاط دیگر شهر، برای ساکنین ریو از اهمیت خاصی بر خوردارگردیده اند. یکی از این نقاط پراسا دا باندریا، Praça da Bandeira، یک منطقه عمده سیلخیز است. یک منطقه باطلاقی سابق که امروزه به محل سیستم حمل ونقل ریلی ریو که به جایگاه خاطرات محیط زیستی نیز تبدیل گردیده است.» با استفاده از پراسا به عنوان نقطه محوری طرح، این تحقیق، مصاحبههای شفاهی را با ساکنین محلی وتحلیلهای روزنامهها، ادغام مینماید. سپس نقشهای از خاطره و آب، رودخانههای زیرزمینی و تنشهای اجتماعی که در هنگام رخ دادن فاجعه یا طغیان شهر را فرا گرفت، شکل می گیرد.
رانش زمین در محله لارانخیراس Laranjeiras در ریو دو ژانیرو، ژانویه 1967. ساکنین طبقه فقیر و متوسط همگی جزو قربانیان بودند.
«یکی از نتایج جالب این تحقیق این است که به موازات خسارات ویرانگر و تلفاتی که توسط سیل ایجاد شده بود، «شبکههای گسترده همبستگی» بودند در همان زمان بوجود آمدند. با این وجود، این شبکهها نمی توانستند ارتباطی بین قربانیان فقیر و خودشیرین های طبقات متوسط ایجاد کنند و این نشان داد در زمان وقوع بحران، طبقات مختلف اجتماعی شهری که دچار دو دستگی فاحش است، چگونه زندگی میکردند.
«تحقیق در مراحل اولیهاش است، اما پیشتر مقالهای در مورد سیل سال 1966 ریو با عنوان:
L F Sedrez and Andrea Casa Nova Maia, “Narrativas de um Dilúvio Carioca: memória e natureza na Grande Enchente de 1966”, História Oral (Rio de Janeiro), vol 2, 2011, pp 221 – 254.
منتشر گردیده است.
برای برنامههای آتی، سیلابهای اخیر در بوئنوس آیرس با توضیحاتی در مورد رئوس کلی چگونگی ثبت و مستند شدن آنها در اوایل قرن بیستم، بررسی خواهند شد.
• برای اطلاعات بیشتر در مورد تحقیق لطفا با لیز سدرز lsedrez@gmail.com یا آندره کاسا نووا مایا andreacn.bh@gmail.comتماس بگیرید.
ترجمه: علی محمد آزاده
منبع:
ORAL HISTORY, Spring 2013, page: 28