شماره 117 | 8 خرداد 1392 | ||
به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، در ادامه سلسله نشستها و کارگاههای تخصصی انجمن تاریخ شفاهی ایران، گروه تاريخ و جهاد دانشگاهی دانشگاه اصفهان، هشتمین نشست تخصصی تاریخ شفاهی را با عنوان: «آموزش در تاریخ شفاهی» در سوم اردیبهشت 1392 در دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه برگزار کردند. انجمن تاریخ شفاهی ایران؛ حوزه هنری؛ سازمان اسناد و كتابخانة ملي جمهوري اسلامي ايران؛ سازمان كتابخانهها، موزهها و مركز اسناد آستان قدس رضوي و مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ همکاران و همراهان این نشست بودند. بخش اول، دوم، سوم و چهارم گزارش تفصیلی این نشست در چند هفته گذشته پیش روی شما قرار گرفت که مجموع سخنرانی ها و مباحث پیرامونی آنها در جلسات صبح را دربر می گرفت. این هفته گزارش جلسه نخست عصر را پیش روی دارید. در این جلسه دو مقاله با عنوان های «میزان اهمیت کارگاه ها و دوره های آموزشی در آموزش تاریخ شفاهی در ایران» به قلم دکتر ابوالفضل حسن آبادی و «روش شناسی در تاریخ شفاهی» به قلم حبیب الله مهرجو ارایه شد. حجت الاسلام سعید فخرزاده مسئول جلسه و دکتر مهدی ابوالحسنی و فائزه توکلی کارشناسان این بخش از نشست بودند.
جلسه نخست عصر او تاریخ شفاهی را منحصر به انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی ندانست و گفت می باید در این عرصه مسئله شانسی کرد و دریافت چه موضوعاتی می توانند دستمایه کار تاریخ شفاهی قرار گیرند. او در ادامه به نقد وضعیت تاریخ شفاهی در دانشگاه های کشور پرداخت و گفت در چنین فضایی در دانشگاه ها باید از ادعای متولی آموزش در کشور بودن فاصله گرفت. او گفت از یک سو باید توجه به این موضوع را در دانشگاه ها ترویج داد و در سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که بخش بزرگی از مردم در دو حادثه انقلاب و جنگ تحمیلی مشارکت داشته اند و علاقه دارند تجربه خود از این دو حادثه را برای دیگران نقل کنند. او گفت این علاقه مندی به قدری زیاد بوده که باعث ایجاد حرکتی بدون برنامه قبلی و سازماندهی مشخص در جامعه شده است که چه بخواهیم و نخواهیم به حرکت خود ادامه می دهد و اکنون می باید برای این حرکت فکری کرد و مرتبت علمی این جریان را ترقی داد؛ زیرا رسیدن به جایگاه دانشگاهی برای تاریخ شفاهی در کوتاه مدت دور از دسترس می نماید و هنوز اساتید دانشگاه ها تاریخ شفاهی را به عنوان یکی از منابع تاریخی نپذیرفته و آن را منبع مکمل برای تاریخ مکتوب می دانند. از این رو ضرورت دارد امر آموزش تاریخ شفاهی را سطح بندی [عمومی و دانشگاهی] کرد. فخرزاده سپس با اشاره به اینکه موضوع مقاله دکتر حسن آبادی آموزش های غیررسمی (کارگاه ها) است توجه حضار را به سخنان او جلب کرد. دکتر حسن آبادی در آغاز سخن محورهای مقاله خود به ترتیب زیر برشمرد: وضعیت آموزش های رسمی در دانشگاه ها و مقایسه آن با کارگاه های یکی دو سال اخیر او سپس تاریخچه کوتاهی از نحوه شکل گیری و رشد تاریخ شفاهی در غرب ارایه کرد و گفت تاریخ شفاهی پس از پایان جنگ جهانی دوم در دهه 50 میلادی وارد دانشگاه ها شد، در دهه 60 انجمن های تاریخ شفاهی شکل گرفته و منابع گردآوری شدند، در دهه 70 آرشیوها به این رشته پیوستند و در دهه هشتاد تاریخ شفاهی جنبه عمومی پیدا کرد.
او در ادامه به برپایی کارگاه های آموزشی در ایران پرداخت و گفت برپایی این کارگاه ها از سال 1383 آغاز شده است و در حال حاضر دو واحد درسی نیز در دانشگاه اصفهان ارایه می شود. اما غیر از این فعالیت ها، فعالیت دیگری همچون دوره های آموزشی کوتاه مدت و یا رشته تحصیلی هنوز در ایران شکل نگرفته است. او گفت با آنکه ما اکنون در آغاز راه آموزش تاریخ شفاهی هستیم ولی با توجه به تجربه پنجاه تا شصت کارگاه برگزار شده باید به یک گام جلوتر اندیشید و به مباحث ارزش افزوده و رویکرد عملی در این کارگاه ها توجه کرد و صرفاً به ذکر مبانی و کلیاتی چون چگونگی انجام مصاحبه نپرداخته بلکه به این نقطه برسیم که چه مصاحبه ای انجام شده است. او افزود لازم است مراکز برگزارکننده کارگاه های خود را با توجه به منابع و تجارب برگزار کنند. او در جمع بندی بحث خود برای این که چه باید کرد گفت آموزش در دو فضای دانشگاه و خارج از آن می تواند شکل بگیرد. تعریف واحدهای درسی دردانشگاه اقدام پسندیده ای است اما لازم است علاوه بر سطوح دکتری و ارشد در سطح کارشناسی تاریخ نیز درس تاریخ شفاهی جایگزین برخی دورس غیر ضروری چون تاریخ چین و ... گردد. علاوه بر برپایی دوره های درسی لازم است دانشگاه در اجرای طرح های پژوهشی تاریخ شفاهی نیز نقش ایفا کنند. او در پایان سخنانش برپایی دوره های آموزشی میان مدت دانشگاهی را نیز بسیار سودمند خواند و گفت می توان به جای چهار سال، دوره های آموزشی را در شش ماه متناسب سطح دانش و آگاهی مخاطبین برپا کرد. پس از سخنان دکتر حسن آبادی، مقرر بود مقاله حبیب الله مهرجو ارایه گردد، اما از آنجا که موضوع این مقاله در حوزه آموزش تاریخ شفاهی قرار نداشت از دستور کار خارج شد. ادامه دارد... محمد کریمی
| ||
http://www.ohwm.ir/show.php?id=1790 تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است. |