شماره 114 | 18 ارديبهشت 1392 | |
«خاطراتِ جمعی از بهشت گمشده: اقامتگاههای کشاورزی یهودیان در اوکراین طی دهههای۱۹۲۰ و ۱۹۳۰» ۲۱ مارس۲۰۱۳ (اول فروردین ۱۳۹۲)، هانوفر، ایالت نیوهمپشایر، سایت PR Newswire-iReach: تاریخ شفاهیای متشکل از مصاحبههایی با اعضای مزرعههای جمعی اوکراین که پس از انقلاب بلشویکی(1) پدید آمدند.
بِلِنکی با سفر به اوکراین و ثبت خاطرات مردان و زنان سالمند، به بررسی گوشهای کمترشناختهشده از تاریخ میپردازد. این افراد از اعضای جنبش کُلخوز(2) بودند ـ ابتدا شور و اشتیاق انقلابی و سپس «تشویقِ» دولت اتحاد جماهیر شوروی انگیزة ایجاد مزرعههای اشتراکی را تشدید کرد، تا اینکه در اوایل دهة۱۹۹۰ این جنبش منحل شد. مصاحبهشوندگان به بیان داستانهایی دربارة زندگی مسالمتآمیز در مزرعهها میپردازند و دوستیهایی مغایر با مرزهای قومی و مذهبی که در سال ۱۹۴۱، هنگام حملة نازیها به اوکراین طی جنگ جهانی دوم از هم میپاشند. این یهودیان اوکراینی از میان معدود اقوامی هستند که تا پایان جنگ زیستند؛ بیشتر وقتها، آنها به روستاها و مزرعههای قدیمی خود بازگشتند و متوجه شدند که همة همنوعانشان به قتل رسیدند. در این داستان، نویسنده شخصاً سهم عمدهای دارد، زیرا پدرش با کمیتة توزیع مشترک یهودیان آمریکایی(3) همکاری داشته است، سازمانی بشردوستانه که در دهة۱۹۲۰ کارشناسانی را به اوکراین فرستاد تا به مردم روشهای کشاورزی و دامداری و نیز تعمیر و نگهداری ابزار را بیاموزند. کتاب بِلِنکی به دو بخش تقسیم شده است؛ بخشی از آن بازنمود خاطرات اوست که انباشته از سرگذشتهای خانوادگی و پروژة تاریخ شفاهیاش است و بخشی دیگر خودِ سرگذشتها هستند که آنها را بر اساس موضوع گروهبندی کرده است. خواننده با مطالعة خاطرات مصاحبهشوندگان از دوران کودکیشان و وحشتشان از جنگ و پس از آن بازسازی زندگیشان، زندگی در کُلخوز را حس میکند. گرچه متنِ بسیار تاریخی و سندها و نقشههای تصویری از سفرهای مصاحبهشوندگان کتاب را جذابتر ساختهاند، بِلِنکی بهراستی اثری دلنشین ارائه کرده است.
1. Bolshevik Revolution: انقلاب اکتبر که به آن انقلاب بزرگ سوسیالیستی اکتبر، اکتبر سرخ، قیام اکتبر و انقلاب بلشویکی نیز میگویند، دومین و آخرین حرکت بزرگ از انقلاب روسیه است که سبب به قدرت رسیدن حزب بلشویک در روسیه و برپایی نظام شورایی شد.
ترجمه: زهرا حسینیان منبع: انتشارات مَداگرِل | |
http://www.ohwm.ir/show.php?id=1757 تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است. |