شماره 5    |    17 آذر 1389



درباره کتاب بنيادهاي علم تاريخ

كتاب بنيادهاي علم تاريخ (چيستي و اعتبار شناخت تاريخي) را سي.بي‌ين‌مكالا نوشته و احمد گل‌محمدي آن‌را ترجمه كرده است.

اين كتاب شامل 8 فصل مجزا با عناوين امكان شناخت تاريخي، معاني متون كنش‌ها و رويدادها، توجيه توصيف‌هاي معطوف به گذشته، علل كنش انساني، انواع روايت تاريخي، ارزيابي تفاسير تاريخي، علل و شرايط در تاريخ و تبيين‌هاي تاريخي است.
در بخش مقدمه اين كتاب آمده است: ما براي اطلاعات معتبر درباره گذشته به مورخان متوسل مي‌شويم. ولي منتقدان پست‌مدرن اعتبار و عينيت يافته‌هاي مورخان را زير سؤال برده‌اند و تاريخ را محصول فرهنگ معاصر مي‌دانند. آيا مي‌توانيم راهي پيدا كنيم كه مجدداً به تاريخ اعتماد كنيم؟ اين كتاب بنياد‌هاي عقلاني توصيف، تفسير و تبيين رويدادهاي گذشته را نشان مي‌دهد. سي.بي‌ين مكالا معتقد است كه تاريخ فابل اعتمادتر از آن است كه اين روزها تصور مي‌شود. او استدلال مي‌‌كند كه مورخان تا جايي كه مي‌توانند تصوير منصفانه‌اي از گذشته ترسيم مي‌كنند و از گمراه‌كردن خوانندگان خود پرهيز مي‌كنند.
در ادامه اين مطلب آمده است: او با تشريح و بررسي نقدهاي پست مدرن بر تاريخ، امكان دوباره‌اي به دانشجويان و استادان تاريخ مي‌دهد تا به رشته و حرفه خود اعتبار بخشند. مكالا با پاسخ‌هاي جسورانه‌اش به پرسش‌هاي اصلي فراروي مورخان، بحث (بر سر چيستي و اعتبار) تاريخ را وارد مرحله جديدي مي‌كند. در اين كتاب پژوهش تاريخي به شيوه ساده و سرراست تشريح شده، چنان‌كه درك آن براي تمام علاقه‌مندان مقوله تاريخ ممكن باشد.
در بخشي از اين كتاب هدف از نگارش اين كتاب اين‌گونه بيان شده است:هدف از نوشتن اين كتاب نشان‌دادن چگونگي سنجش و ارزيابي عقلاني توصيف‌ها، تفسيرها و تبيين‌هاي مورخان است. مورخان پژوهش‌هاي‌شان را با گزينش موضوع مورد علاقه خود و طرح پرسش‌هايي درباره آن آغاز مي‌كنند. براي پاسخ دادن به اين پرسش‌ها، آنان بسيار مي‌خوانند و شواهدي را جستجو مي‌كنند، شايد در يافتن چنان پاسخ‌هايي ياري‌بخش باشد. سپس، شواهد گردآوري شده را با توسل به نوعي قوه تخيل دانشمندانه تفسير مي‌كنند؛ تخيلي كه محصول دانش‌عمومي آنان درباره ماهيت انسان و فرآيندهاي اجتماعي، و تجربه خاص آنان در حوزه مطالعات‌شان است...
اين كتاب 344 صفحه‌اي را نشر ني با شمارگان 1650 نسخه و قيمت 5400 تومان منتشر كرده است.

نویسنده: سي.بي‌ين‌مكالا، ترجمه: احمد گل‌محمدي


http://www.ohwm.ir/show.php?id=100
تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است.