هفته نامه تاريخ شفاهي
 



 
          شماره 3    |    3 آذر 1389

   


 

"تقويم تاريخ دفاع‌مقدس" به جلد 78 رسيد


قدیمی‌ترین تاریخ نگار "تاریخ و تمدن اسلامی" درگذشت


پرهیز از شعار دادن


پايان نگارش جلدهاي چهارم تا ششم "تاريخ دفاع‌مقدس نيروي دريايي"


ما و جنگ


نگاهي به كارنامه چهره ماندگار تاريخ


معرفی کتاب نامي براي هميشه؛ نگاهي به تاريخ خليج فارس


سرگذشت پژوهی دانش آموزان شهید در انتظار بودجه


کارم داستان نویسی نیست


فصلنامه نقد و بررسی کتاب تهران


انتشار "سواد و بياض" بعد از 40 سال


تاريخ‌شفاهي و تمركز بر مسايل اجتماعي و مردمي


گردآوري خاطرات فرماندهان آزادسازي سوسنگرد


مهم‌ترين خصوصيت تاريخ‌نگاری محدث قمی، اخلاق‌محوری است


اگر ما تاريخ جنگ را ننويسيم، دشمنان به دلخواه خود مي‌نويسند


«كوروش نامه» گزنفون، الگويي براي تربيت كودكان اشراف يوناني


«سفرنامه مظفرالدين شاه به مراغه»


واژه‌هاي كهن اوستايي در «آثار الباقيه» ابوريحان بيروني


نمایشگاه اینترنتی کتاب ۱۵ خرداد راه اندازی شد


همایش 2011 انجمن ملی تاریخ شفاهی نیوزلند: تاریخ شفاهی در قرن 21 م


 



سرگذشت پژوهی دانش آموزان شهید در انتظار بودجه

صفحه نخست شماره 3

صدرو فرمان تاریخی امام در پنجم آذر ماه سال 1385 مبنی بر تشکیل بسیج مستضعفین باعث تشکیل خود جوش و مردمی پایگاه های مقاومت در مکان هایی چون مساجد، حسینیه ها، اداره ها، کارخانه ها، مدارس و دانشگاه ها شد.
 با واگذاری مسئولیت بسیج به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پایگاه های مقاومت بسیج در مدارس فعال شدند که در این میان نقش معلمان و فرهنگیان بسیجی پررنگ بود. در طول دوران هشت ساله دفاع مقدس، بیش از 550هزار نفر از دانش آموزان به جبهه ها اعزام شدند و بیش از 36هزار نفر شهید و مفقودالاثر و 2هزار و 853 نفر جانباز و 2 هزار و 433 تن آزاده، حاصل این جانفشانی ها بوده و قطعاً این آمار، بر ضرورت ثبت، ضبط، تدوین و انتشار زندگی نامه و خاطرات آنها می افزاید.
سازمان بسیج دانش آموزی، در حوزه نشر و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، پروژه سرگذشت پژوهی 36هزار شهید دانش آموز را در دست دارد. این اقدام، پژوهشی که در سال 1387 و همزمان با سی امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شده، به دلیل محدودیت حمایت مالی، به کندی پیش می رود.
فاطمه نجفی، مسئول پروزه سرگذشت پژوهی شهدای دانش آموز سراسر کشور، درباره چگونگی پیشرفت این طرح گفت: «این پروژه با تشکیل گروه های تحقیقی شامل یک معلم بسیجی و پنج نفر دانش آموز علاقه مند به دفاع مقدس و با ابلاغ به تمامی حوزه های مقاومت بسیج دانش آموزی سراسر کشور آغاز شد.»
وی با اشاره به توجیه این دانش آموزان درباره چگونگی ثبت و ضبط خاطرات نزدیکان و خانواده شهدای دانش آموز، تصریح کرد: «این گروه های پژوهشی، علاوه بر ثبت و ضبط صوتی و تصویری تحقیق خود، فرم های مخصوص سؤالات مربوط به افرادی چون پدران، مادران، بستگان، دوستان، همکلاسی ها و همرزمان شهدای دانش آموز را تکمیل و در قالب رساله برای ما ارسال می کنند.»
مسئول پروژه سرگذشت پژوهی شهدای دانش آموز توضیح داد: «این رساله ها توسط گروهی از داوران و محققانی که سابقه حضور در جبهه ها و تدوین آثار ادبی در حوزه دفاع مقدس را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده اند، مورد داوری، بررسی و تایید قرار می گیرند.»
نجفی در ادامه و در تشریح وضعیت کنونی این پروژه تحقیقاتی، خاطرنشان کرد: «تاکنون حدود 9هزار شهید دانش آموز در سراسر کشور شناسایی شده اند، اما تعداد کمی از رساله های دریافتی، مورد قبول گروه داوران قرار گرفته اند.»
پس از اتمام مراحل تحقیقی طرح سرگذشت پژوهی، انتخاب نویسندگان یکی از مهم ترین و حساس ترین اقدامات است؛ چون حاصل کار پژوهشگران، به دست اهالی قلم، شکل و معنا پیدا می کند و به مخاطب عرضه می شود.
مسئول پروژه سرگذشت پژوهی شهدای دانش آموز، در این باره می گوید: «با چند نویسنده فعال حوزه دفاع مقدس، برای نگارش این آثار وارد مذاکره شده ایم و آنان هم طرح های خود را برای چگونگی تدوین این اطلاعات ارائه کرده اند. اکنون مشغول گردآوری و بررسی ایده های نویسندگانیم که آیا تنها خاطرات شهدای دانش آموز را منتشر یا زندگی نامه آنان را در قطع کوچک، تدوین و چاپ کنیم؟»
فاطمه نجفی تأکید کرد: «این طرح، جزو برنامه های مصوب امسال در سازمان بسیج دانش آموزی قرار نگرفته و به همین دلیل، بودجه این برای تکمیل این پروژه در نظر گرفته نشده است. با این حال، محققان دانش آموز مشغول تدوین و ارسال رساله های خود هستند و امیدواریم که حداقل، با تکیه بر اسناد موجود، مجموعه کتاب های شهدای دانش آموز استان ها را به نتیجه برسانیم.»

نویسنده: مریم اسدی جعفری
منبع: منبع: کتاب هفته شماره 255، شنبه 8 آبان 1389، صفحه 5


 
  
نام

پست الكترونيك
نظر شما
کد امنیتی

 

 

       تمام حقوق اين نشريه متعلق به سايت تاريخ شفاهي ايران [oral-history.ir] است.